Opičí neštovice chytl na Pridu. Málem přišel o oči

12
36544
opici_nestovice
Foto: Kevin Kwong / California Healthline

Opičí neštovice ohrožují podle lékařů hlavně muže, kteří mají sex s muži. Nemoc je to velice nepříjemná, jak dosvědčuje příběh Kevina Kwonga. Ten navíc dlouho a marně hledal účinnou pomoc lékařů.  

Příběh Kevina Kwonga popsaly v článku “Your body is being taken over by this thing you don’t understand’: One man’s monkeypox ordeal” americké noviny The San Francisco Chronicle. A stejně jako v mnoha jiných případech se hlavní hrdina článku opičími neštovicemi nakazil na výletu za nevšedními zážitky. Na pochodu New York Pride, kam Kevin Kwong odletěl koncem června a kde měl, jak uvedl, sexuální styk s mužem.

„Dva dny poté, co jsem se vrátil z New Yorku zpět do Kalifornie, mě začaly svědit ruce a bolest mi nedovolila usnout. Všechno začalo tak rychle, a ještě rychleji se to zhoršovalo. Vyskákaly mi červené skvrny na tvářích a vytékala z nich tekutina. Potom se to rozšířilo na ramena, ruce a kotníky. Domníval jsem se, že mě trápí ekzém,“ popisuje nástup nemoci Kevin Kwong.

Třiatřicetiletý muž se přes internet spojil s šesti zdravotníky a volal i na tísňovou linku. Nikde mu ale neporadili. Proto vyrazil nejdříve na jednu pohotovost, pak na druhou a nakonec navštívil kliniku. Všude si vyslechl jen nesprávné diagnózy. Paradox je, že ačkoliv absolvoval dva testy na opičí neštovice, nikdy mu nevyšly s pozitivním výsledkem. Pomohl mu až specialista v oboru infekční lékařství Peter Chin-Hong z nemocnice při sanfranciské univerzitě. Ten mu vůbec jako první stanovil diagnózu opičí neštovice.

„Kevin přišel o půlnoci, když už neměl na vybranou. A tak si myslím, po tomto případu, že se musíme ještě hodně učit. Problém je, že průměrný klinický lékař pořádně neví, jak má u této nemoci postupovat,“ říká Chin-Hong.

Opičí neštovice jsou velice nepříjemné

Opičí neštovice způsobuje virus ze stejné rodiny jako ostatní neštovice, ačkoliv není tak přenosný a fatální. Typický pacient zprvu trpí horečkou, bolestmi svalů. Později dojde na výsev vyrážky po obličeji, v ústech, na rukou a často i genitáliích. Trvat může několik týdnů. I když je mnoho případů s mírným průběhem, některé se prudce a rychle zhoršují. To byl i případ Kevina Kwonga.

„Vaše tělo je zasaženo něčím, čemu nerozumíte. A nemáte za kým jít. Obojí je bolestivé a znepokojující,“ podotýká Kwong.

Prague Pride je tady. SZÚ se obává opičích neštovic

Ten původně vyrážku léčil topickými steroidy, které se užívají při léčbě ekzému. Když to nepomohlo, konzultoval stav prostřednictvím internetu se zdravotní sestrou, která mu diagnostikovala herpes a předepsala antivirální léky. Za několik hodin se mu ale vyrážka prudce rozesela po celém těle. Znepokojený Kevin proto vyrazil na kliniku, konkrétně na urgentní příjem. Lékař potvrdil diagnózu herpes a přidal další onemocnění. Konkrétně svrab, tedy vyrážku způsobenou roztočem.

„Skvrny se mi soustředily na rukou a na zápěstí, na chodidla a kotníky, tedy na místa, kde roztoči zaútočí nejdříve,“ popisuje Kwong.

Dodává, že lékař na urgentní péči zvažoval nákazu opičími neštovicemi, Kwongovy skvrny podle něj ale vypadaly jinak než na fotografiích opičích neštovic, které viděl.

„U různých doktorů, které jsem navštívil, jsem dostával různé odpovědi. Mluvil jsem s lékaři, známými, kteří se znali s dermatology. Pokaždé se mi udělalo jen hůře,“ vypráví.

Po víkendovém svátku 4. července už byl Kwong zoufalý. Příznaky se zhoršovaly a potřeboval najít někoho, kdo by mu konečně pomohl. Při dalším virtuálním vyšetření si zdravotní sestra všimla, že se vyrážka rozšířila k očím a poslala ho na urgentní příjem.

„Byl jsem v Alta Bates Summit Medical Center v Oaklandu, kde doktoři konstatovali, že jde o opičí neštovice. Zkoumali to, ale měli velmi málo informací. Viděl jsem, že jsou nepřipraveni,“ vzpomíná.

Na opičí neštovice v EU zemřeli první dva muži

Na urgentním příjmu, kde mu sestry provedly test na opičí neštovice, strávil dvanáct hodin. Zdravotníci ho požádali, aby se do nemocnice vrátil, když dostane horečku či začne zvracet.

„To už mi bylo hodně špatně. Měl jsem bolesti v hrdle, v ústech, po celém těle. Byl jsem zoufalý, protože jsem nemohl spát více než hodinu nebo dvě,“ vzpomíná.

Pozdě v noci se Kevin rozhodl vydat do nemocnice při kalifornské univerzitě [UCSF]. Od přátel slyšel, že tam léčí opičí neštovice a poradila mu to i virtuální sestra. Po příjezdu do nemocnice jej zdravotníci izolovali od ostatních pacientů a podali mu lék proti bolesti [ocycodon]. Následně se podrobil dalším testům na opičí neštovice. Druhý den ho začal léčit zmíněný lékař Chin-Hong.

Chin-Hong Kevina Kwonga vlastně zachránil

„Nemoc se Kwongovi značně rozšířila. Viděl jsem předtím i jiné případy opičích neštovic. Ty ale nezasáhly tak velkou plochu těla pacienta. Řekl bych, že Kevin patřil mezi pět procent nejkritičtějších případů,“ popisuje Chin-Hong.

Jelikož měl Kwong vyrážku velmi blízko očí, Chin-Hong se obával, že by Kevin mohl oslepnout. Okamžitě mu proto předepsal Tecovirimat, antivirální lék označený jako TPOXX. Ten od amerického Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv [FDA] obdržel zvláštní schválení pro použití právě při léčbě opičích neštovic.

Druhý den po podání léku Kwong zjistil, že se vyrážka přestala rozšiřovat. Za další dva dny se stovky opuchlých míst zploštily na červené skvrny.

„Až mě překvapilo, jak rychle se Kevinův stav zlepšuje. Bylo to přímo raketovou rychlostí,“ říká Chin-Hong.

V té době Kwong obdržel výsledky testů, kterým se podrobil na počátku svého utrpení. První byl negativní a druhý rovněž! Chin-Hong si to vysvětluje tím, že zdravotníci zřejmě nesetřeli jeho léze dostatečně silně, aby získali živé buňky pro test na opičí neštovice.

„Je to pro ně těžké, protože tím způsobují pacientovi velkou bolest. A to dělají velmi neradi,“ vysvětluje Chin-Hong.

Evropa očkuje proti opičím neštovicím, nákaz přibývá

Dodává, že během dvou týdnů Kwong užíval šest antivirálních tablet denně, aby se jeho tělo viru nadobro zbavilo. Léky proti bolesti už nepotřeboval.

„Obličej se mi uzdravil jako první. To mi asi dost pomohlo a také jsem se mohl na sebe opět podívat do zrcadla,“ říká Kwong s tím, že nyní, po více než měsíci od začátku utrpení, se mu uzdravily ruce a nohy.

Poškozená pokožka na rukou se oddrolila a je ve stadium obnovení. Nehty mu ale zčernaly a postupně začaly odpadávat. I to se snad zlepší. Sám Kwong se domnívá, že mnohem delší bude doba, než překoná psychickou újmu.

„Cítím se více zranitelný, protože mě nemoc velmi vysílila. A tak musím na psychice pracovat víc než na fyzickém stavu,” říká.

Sex v New Yorku bych si odpustil, říká dnes Kevin

Počty případů opičích neštovic ve Spojených státech rychle vzrostly minulý měsíc. A to přesto, že tamější zdravotníci už v té době varovali dotčené komunity před vysokým rizikem přenosu. Zároveň k nim distribuovali vakcíny proti opičím neštovicím. Podle listu The San Francisco Chronicle jejich úsilí ale předběhla samotná nemoc.

„Lidé, kteří mohli být nakaženi, se ocitli ve slepých uličkách, dostávali nesprávné diagnózy a lékaři jim ordinovali chybnou léčbu. Jen zlomek z nich se dostal k informovaným lékařům,“ uvádí list.

Podle něj se tomu dělo ve chvíli, kdy se zdravotnický personál teprve učil, jak správně virus diagnostikovat a testovat. List však nevinní pouze zdravotníky. Podle něj rizikové komunity měly dost informací o tom, aby se chovaly více zodpovědně. Což ne vždy udělaly.

„To se nerozšíří jako covid, ale přesto, může to být jako syfilis,“ říká k opičím neštovicím Kevin s tím, že dnes by k sexu v New Yorku přistoupil jinak, pokud by na něj přistoupil.

Opičí neštovice se v Evropě šíří hlavně v gay komunitě

V době, kdy se slavnosti účastnil, jak tvrdí, podcenil, že se virus šíří dotykem na otevřenou ránu nebo výměnou slin a jiných tělních tekutin. Stejně jako to, že se jím lidé nakazí dotykem infikovaného předmětu nebo povrchu. Například prostřednictvím sexuálních pomůcek nebo ložního prádla, které sdílí s nemocným, dodává americký list.

Důležité je i správné testování

První případ opičích neštovic v USA úřady potvrdily 17. května. Od té doby počet případů vzrostl na 6 300 možných nebo potvrzených případů, a to v každém státě, včetně Washingtonu DC a Puerto Riku.

Kalifornský guvernér Gavin Newsom dokonce vyhlásil nouzový stav. Chce koordinovat zdravotní postup a zahájit očkování. Zhruba polovina z 1 135 případů v Kalifornii se soustředí v San Francisku v oblasti zálivu.

Problém je, že většina lékařů stále neví, jak nemoc rozpoznat. To dokládá, že ještě na přelomu června a července, kdy Kevin Kwong pocítil první příznaky, většina doktorů a sester, s nimiž mluvil na virtuálních sítích, ani nezmínila možnost, že by mohlo jít o opičí neštovice. Doktora Timothy Brewera, profesora medicíny a epidemiologie na UCLA, to ale vůbec nepřekvapuje.

„I když jsem pracoval v několika subsaharských afrických zemích více než 25 let, nikdy jsem se s případem opičích neštovic nesetkal. Před touto epidemií byly opičí neštovice velmi vzácnou nemocí,“ říká.

Opičí neštovice řádí v Africe od roku 2017. Ale bez zájmu

Vyrážku v oblasti genitálií nebo konečníku podle něj lékař snadno zamění za sexuálně přenosnou infekci. Ale i kdyby neměli zdravotníci zkušenosti s rozeznáním opičích neštovic,  tvrdí, že přesto by jejich pomoc mohla zabránit rozšiřování nákazy.

„Měli bychom lidi varovat před sexuální aktivitou, dokud vyrážka není vyléčena,“ dodává.

Podle amerického listu mnohé případy podobné tomu Kevina Kwonga zůstaly neodhaleny i proto, že zdravotníci neprovedli pečlivě test na opičí neštovice. Lékaři potřebují získat nejméně dva vzorky z různých míst pacientova těla. Hlavní jsou, jak uvedl Brewer, vzorky z lézí „v různém stadiu vývoje“. Důležité je se nesoustředit pouze na počáteční otoky. I proto jsou podle něj informace na americkém Centru pro kontrolu a prevenci nemocí pro lékaře užitečné. Ale jak i poznamenal jenom potud, pokud mají dost času přečíst 59 stránek, které se k nemoci váží.

Michal Achremenko

12 KOMENTÁŘE

  1. tvrdi, ze lekari nebyli pripraveni… no… on evidentne taky ne 😀 Nechraneny sex v gay komunite asi neni moc … 😀 nebo je? Nevim, jak se to rika, nejsem zdejsi. [redakčně upraveno]

    • nemusí mít vyloženě sex, nemoc se přenese použitím stejného ložního prádla, utřením se do stejného ručníku (třeba na pláži, na návštěvě), objímáním, líbáním. Informujte se, zřejmě také nejste připravený

  2. No tak vidím, že autorovi tohoto článku dělá dobře, že může poukázat na to, že se nakazil na Praidu a šířit dál tak nenávist k těmto lidem, které v naší společnosti je docela dost.

  3. Kdo chce kam, pomozme mu tam. Nechráněný, zvrácený sex a blbeček který nikdy neslyšel o AIDS nebo jiných sexuálně přenosných chorobách!? Není mi ho líto. Nikoho z těch, kteří se chovají jako d… a požadují pro sebe institut manželství. Nas…! [redakčně upraveno]

  4. Poslechněte si profesora Berana co říká o neštovicích , Covidu i tečkách. Podceňování není dobré, a přeceňování v současnosti může i zabíjet. Strach zabíjí to se už dávno ví. Krásný večer všem ✨🦁🌳🇨🇿

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here