Rezervace běží už i na druhou posilovací dávku proti covidu

0
422
posilovaci
Foto: Pixabay.com

Dneškem je aktivní už i centrální rezervace k očkování proti covidu druhou posilovací dávkou. Ministerstvo zdravotnictví představilo i očkovací kampaň za 50 milionů korun. Úřad zvažuje zavést jeden AG test zdarma bez žádanky od lékaře.

Ode dneška [15.8.] si mohou zájemci rezervovat termín přeočkování proti covidu-19 i pro druhou posilovací dávku. K vygenerování data podání očkování se dá v Centrálním rezervačním systému [CRS] použít původní registrace. Pro vstup se použije dlaždice s názvem „Správa registrace“ na webu Ministerstva zdravotnictví ČR [MZ ČR] s odkazem zde.

„Pro registraci na posilovací dávku použijte stejné telefonní číslo jako při první registraci nebo telefonní číslo, které používáte na vyzvedávání certifikátů,“ upozorňuje úřad.

Rezervační systém sám vyhodnotí, kolikátou posilovací dávku zájemce dostane. První i druhou posilovací dávku u nás zatím dostávají lidé starší dvanácti let nejdříve čtyři měsíce po podání posledního očkování proti covidu-19. Seznam očkovacích míst je zde.

Očkovací kampaň se zaměří na očkování i prevenci

S blížícím se podzimem ministerstvo zdravotnictví stručně představilo i dlouho plánovanou očkovací kampaň, jíž chce lidi přimět k posilovací dávce očkování stejně jako zatím neočkované osoby k základnímu očkování proti covidu-19.

„V očkovací kampani chceme posílit a podpořit myšlenku očkování,“ uvedl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek [TOP 09].

Ve spolupráci s Českou lékařskou komorou [ČLK] plánuje MZ ČR v září odbornou akci pro lékaře, kde budou jasně informování o vývoji očkování proti covidu-19. Koncem podzimu se podle Válka úřad v kampani zaměří i na očkování proti chřipce, která nás podle jeho slov letos jistě nemine.

Veřejnou soutěž na vytvoření očkovací kampaně vyhrála reklamní agentura McCann-Erikson. Reklamní spoty poběží v televizích, rádiích, v tisku, na webu, venkovních reklamách i sociálních sítích. Za mediální prostor ministerstvo dá 30 milionů korun.

„Celkové náklady na kampaň jsou 50 milionů korun,“ řekl ředitel odboru komunikace MZ ČR Ondřej Jakob.

Tendr na očkovací kampaň získala McCann-Erickson

Na očkovací kampani úřad podle Jakoba spolupracuje s dětským fondem OSN UNICEF a Světovou zdravotnickou organizací [WHO]. Hlavním mottem letošní očkovací kampaně je:„Očkujeme se pro život beze strachu“ s podtituly: „Očkování chrání před těžkým covidem“ a „Zdraví přeje připraveným.“

Ještě v létě se kampaň podle Jakoba objeví na sociálních sítích. V médiích se spustí koncem září. Kampaň bude mít i svoji tvář, o koho konkrétně jde, Ondřej Jakob ale zatím neuvedl.

Podle průzkumu ministerstva se o čtvrtou dávku očkování zajímá přibližně 38 procent populace. Zhruba 20 procent populace zatím o očkování druhou posilovací dávkou rozhodnuta není. A právě hlavně na ni se chce ministerstvo ve své kampani zaměřit. K přeočkování proti covidu-19 první i druhou dávkou se v Česku používají mRNA vakcíny, ponejvíce ty od společností Pfizer/BioNTech [Comirnaty]. Dále pak Spikevax od Moderny.

Válek zmiňuje AG test zdarma, ale až na podzim

Podzimní vlna covidu-19 podle ministra Válka Českou republiku nemine. Byť dorazí o něco později než předpokládal. Zřejmě s ohledem na doznívající letní vlnu nákaz, s níž, jak uvedl, nikdo nepočítal.

„Rozhodně nebudeme zavádět žádná drakonická opatření,“ ujistil ministr veřejnost.

Dodal, že pokud stojí v čele úřadu, nepřistoupí na znevýhodňování neočkovaných. I když jak sám od nástupu do funkce opakuje, očkování je jedinou zbraní proti šíření covidu-19.

Na podzim nás určitě čeká vlna covidu, říká ministr Válek

Konkrétně vyloučil protipandemická omezení, jako například vstup na kulturní akce jen s čerstvým negativním výsledkem testu na koronavirus. Stejně tak podle něj není na stole zavedení povinného nošení roušek a respirátorů.

„Rozhodně nezvažujeme plošné a povinné zavedení roušek nebo respirátorů,“ řekl Válek s tím, že jejich povinné nošení nechá na konkrétním zařízení či provozovateli služeb.

Například většina nemocnic již kvůli letní vlně covidu-19 zakázala návštěvy nebo je podmínila právě ochrannou nosu a úst. Stejně tak může podle ministra v podzimních měsících dojít k vydání povinnosti nošení roušek v některém z regionů s vysokým počtem nakaženým, například ve veřejné dopravě.

Krátce ministr zdravotnictví zmínil zavedení z veřejného pojištění hrazeného antigenního testu od proškoleného zdravotníka bez žádanky od lékaře. A to v podzimních měsících, konkrétně od října.

Veronika Táchová

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here