Na čtvrtou dávku proti covidu se lidé neregistrují

6
33623
na_ctvrtou_davku
Lahvička s očkovací látkou proti covidu-19 od firem Pfizer/BioNTech, za které Česko od začátku očkování do letoška zaplatilo 19 miliard korun. / Foto: BioNTech

Na čtvrtou dávku očkování proti covidu se lidé neregistrují. Přijít na ni mohou k praktikovi nebo do některých nemocnic od pondělí 18. července. Uvažuje se i o zavedení hrazených PCR testů ze zdravotního pojištění.

Druhou posilovací nebo v pořadí čtvrtou dávku očkování proti covidu-19 si lidé v Česku mohou nechat dát od pondělí 18. července, pokud od poslední vakcinace uběhly alespoň čtyři měsíce. Informaci uvedlo Ministerstvo zdravotnictví ČR [MZ ČR].

„Rozhodli jsem o tom, že od pondělí bude moci být aplikována čtvrtá dávka, a to všem občanům ČR starších 18 let… Pokud má někdo interval delší než čtyři měsíce, může už v pondělí jít na posilovací dávku,” uvedl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek [TOP 09].

Česko dalo za vakcíny Pfizer 19 miliard. A tím to nekončí

Podle něj je “silné doporučení”, aby očkování využili hlavně lidé nad 60 let, s vážnými onemocněními a po transplantacích. Jako rizikovou skupinu zmínil i diabetiky.

Na očkování se lidé zatím neregistrují, objednají se sami buď ke svému praktickému lékaři, nebo přijdou do nemocnice v čase určeném právě pro podání očkování. Termíny se u zdravotnických zařízeních liší. Ta je většinou uvádějí na svých webových stránkách. Centrální registrační systém se dle Ministerstva zdravotnictví ČR [MZ ČR] otevře 15. srpna.

MZ ČR věří občanům, restrikce proto nechystá

I pro přeočkování druhou dávkou se dle ministerstva budou používat mRNA vakcíny od výrobců Pfizer a BioNTech a Moderna. Očkovacích míst v Česku aktuálně funguje 356, a to v některých nemocnicích a u praktiků.

Nutno dodat, že na očkování může přijít i kdokoli bez očkování nebo i s podaným základním očkováním, čímž se mu automaticky prodlouží platnost očkovacího certifikátu zatím na neurčito. Pokud mají lidé dvě dávky, s očkováním třetí dávkou by neměli otálet, uvedli zástupci ministerstva zdravotnictví. Ministr podotkl, že podle získaných odborných údajů očkování chrání proti vážnému průběhu nemoci a úmrtí. Proti nákaze pomáhají především roušky a respirátory.

EU schválila první vakcínu proti covidu z živého viru

Na podzim se dle očekávání ministerstva u nás nechají přeočkovat dva až tři miliony lidí. V polovině srpna úřad spustí kampaň na podporu očkování, a to nejen proti covidu, ale i proti chřipce. V září by pak praktici a pojišťovny měli oslovit ty, kteří přeočkování nevyužijí.

I přes rostoucí počty nakažených dle ministra vláda přísná omezení zatím neplánuje. Řídit se chce hlavně výsledky analýz.

„Věříme občanům, nechceme dělat zbytečné restrikce,” uvedl Válek a zdůraznil, že covid je vážná a smrtelná nemoc a je potřeba k ní tak i přistupovat.

EU šturmuje proti covidu. Upravené vakcíny budou v září

Doporučil nošení respirátorů ve zdravotnických a sociálních zařízeních. Dále i v hromadné dopravě a na místech s větším počtem osob. Hygienické stanice a orgány ochrany veřejného zdraví pak vydaly doporučení pro zdravotnická a sociální zařízení, aby využila možnost zavedení nošení roušek a respirátorů.

Návrat hrazených PCR testů

V následujícím týdnu chystá ministerstvo zdravotnictví jednat se zdravotními pojišťovnami o proplácení PCR testů i bez žádanky od lékaře. Dohodnout se mají na tom, kolik testů by se z veřejného pojištění hradilo a v jakých intervalech.

„Mohlo by to zdravotnickému systému ušetřit peníze, protože ten, který by měl test negativní, byť má příznaky, by zjistil, že má pravděpodobně nachlazení, a léčil by to standardně,” vysvětlil důvody pro znovuzavedení hrazených testů bez žádanky ministr, aniž by blíž specifikoval, jak danou věc myslí.

Česko snižuje zásoby ochranných pomůcek proti covidu

Připomeňme, že v zimě se očkovaní a děti mohly takzvaně na pojišťovnu PCR testem otestovat až pětkrát do měsíce aniž by k tomu potřebovali žádanku od lékaře. Od března 2022 se všem zájemcům proplácel jeden test, od května už jej pojišťovny proplatí jen po doložení žádanky od lékaře.

I přes letní vlnu koronaviru se lidé moc neočkují

Nakažených v posledních týdnech přibývá i přes menší počty testů. V pátek [15.7.] přibylo v Česku 2 295 potvrzených případů nákazy koronavirem, což je největší nárůst za den od 20. dubna. V nemocnicích k pátku s covidem leželo 455 lidí, to je nejvíce od 6. května. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví. Oproti předchozímu týdnu značí páteční nárůst počtu nakažených zhruba čtvrtinový nárůst. Počty hospitalizovaných se proti předchozímu pátku zvýšily dokonce o polovinu.

Podle šéfa Ústavu zdravotnických informací a statistiky [ÚZIS] Ladislava Duška covidová epidemie v Česku začala znovu sílit a procento pozitivních výsledků u testovaných se zvedá. Počty by dle něj mohly růst ještě dva týdny, pak by mohl nastat zlom. Pacientů v nemocnicích dle Duška přibývá mírně a s velmi těžkým průběhem se léčí 26 lidí.

Epidemie covidu-19 zrychluje už i na Slovensku

Zájem o očkování v Česku není v tuto chvíli příliš valný. Například v Jihočeském kraji, kde žije přibližně 640 tisíc obyvatel, dvě dávky očkování proti covidu absolvovalo téměř 61 procent lidí. Nových zájemců však moc nepřibývá, ve čtvrtek podstoupilo očkování proti koronaviru 29 lidí. Ředitelka jihočeské hygienické stanice Kvetoslava Kotrbová proto doporučuje, aby se zájem obyvatel v regionu zvýšil.

–VRN–

6 KOMENTÁŘE

  1. Nejlepší zpráva dne. 3/4 nakažených jsou očkování tímto zázrakem. Velká Británie v tichosti oznámila, že většina úmrtí na covid tento rok jsou plně očkování tímto svinstvem, které se natvrdo vědeckými týmy ukazuje jako biologická zbraň? Důkaz? Pokud říditel Pfizeru na setkání v Davosu v květnu za potlesku oznámí, že by rád snížil populaci dokonce roku 2023 na polovinu, musí to již docházet i těm, co s důvěrou věřili…. Tolik článků, tolik studií, vše se dá snadno dohledat… Lidé bděte

    • Naprostá pravda a plný souhlas !! Já nemám ani jednu dávku šmakulády a žiju !! Teta má 3 dávky a měla jít na operaci kolena a nevzaly jí že má covid !! Blbce z nás dělají,ale nesmýme si nechat dělat na hlavu !!

  2. Lidem to nestačí říct zdravím selským rozumem, větší část ztratila a nenašla zdravej rozum uz na začátku kovidu a komu něco zdravého zůstalo,tak s otevrenym srdcem věnovalo Ukrajině Dalsi vlna to aby se lidi opět vrátili do strachu , fanatici jako uhranutý budou litat na hlavák Zbabělost a masová demence lidské rasy v závislosti na médiích a internetu!

  3. Nenechám se očkovat proti něčemu, co neexistuje, chápu, že vláda vyhodila spoustu peněz za vakcíny, ale imunitu mám dobrou a nechci o ní přijít vinou nežádoucích účinku “vakcinace”. 🙂

  4. Vyvolávači koronavirové hysterie, hygieničtí prikázčici, respirátoroví fetišisté, covidoví ordneři a další zvrhlíci, kteří vydělávají na rozdmýchávání koronavirové hysterie, již šturmují, aby na podzim již mohli plně opanovat náš život a diktovat své podmínky jak občanům. tak i zástupcům moci zákonodárné, výkonné a i moci soudní. Není to tak dávno, co i soudci a další privilegovaní lidé chodili jako cvičení psíčci s náhubky v podobě respirátorů, covidoví prikázčici zavírali lidi do lockdownů a i jinak se oddávali své covidové libovůli, aby saturovali své úchylné potřeby. Jediným racionálním a částečně i účinným prostředkem je vakcína, ovšem k vakcíně se nedostanou ti nejpotřebnější, protože do očkovacího centra se nedoplazí z titulu závažných zdravotních komplikací a i kdyby se nějak dobelhali do očkovacího centra, tak tam zase nemůžou stát ve frontě a čekat na injekci, ledaže by u těchto front asistovala pohřební služba a padlé ve frontě resp. na poli v boji s covidem ihned pohotově odvážela v rakvi.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here