Epidemie covidu-19 zrychluje už i na Slovensku

0
1337
epidemie
Foto: Pixabay.com

Na Slovensku za poslední týden stoupl počet odhalených případů koronavirové infekce o více než polovinu. Vyplývá to z údajů národního centra zdravotnických informací. Epidemie covidu-19 zrychluje i v Česku a dalších zemích EU.

Dobrá zpráva ale je, že v obou zemích významně nepřibývá hospitalizovaných pacientů s covidem. Jejich počet se v porovnání s přelomem června a července výrazněji nemění. Počet hospitalizovaných pacientů s covidem je ve slovenských nemocnicích cca 300 osob.

Za uplynulých sedm dní laboratoře v pětimilionovém Slovensku přesto odhalily 4 485 nových případů nákazy. O týden dříve přibylo téměř 3 000 infikovaných. Stávající přírůstek nakažených v zemi nadále zůstává výrazně nižší než za dřívějších silných vln infekce, kdy země zavedla různé epidemické restrikce.

Počty nově nakažených na Slovensku po předchozím poklesu začaly opět stoupat v červnu a přírůstky infekcí dosáhly nejvyšších hodnot od konce letošního dubna. Slovensko již odbouralo většinu proticovidových opatření. Nošení respirátorů je povinné už jen pro personál a klienty ve zdravotnictví a sociálních službách. Avšak některá zdravotnická zařízení v zemi v uplynulých týdnech kvůli zhoršení epidemické situace zakázala návštěvy.

Situace v Česku je dost podobná

V Česku v pondělí přibylo poprvé od dubna více než 2 000 potvrzených případů infekce za jeden den. V úterý přibylo opět téměř 2 000 nových případů nákazy. Laboratoře jich odhalily 1 980. Je to téměř čtyřikrát více než před týdnem. To byl ale svátek, a výrazně méně se tedy testovalo. Vyplývá to z údajů ministerstva zdravotnictví.

Hospitalizovaných pacientů s covidem je u nás aktuálně 364. Což je nejvíce od 10. května.  V těžkém stavu v nemocnicích leží 13 nakažených. Více než 20 jich nemocnice evidovaly naposledy 6. května.

Epidemie v Česku zrychluje již několik týdnů. Denní přírůstky nákaz začaly být v mezitýdenním srovnání vyšší počátkem června. Na 100 000 obyvatel připadá za poslední týden 78 nakažených, což je nejvyšší incidence od začátku května.

EU šturmuje proti covidu. Upravené vakcíny budou v září

Zvyšují se i počty provedených testů a spolu s nimi i míra pozitivity. V úterý se nechalo testovat zhruba 8 000 lidí. To je druhý nejvyšší zájem od května. U epidemiologické indikace, kdy se testují lidé například kvůli kontaktu s nakaženým, dosáhla pozitivita téměř 22 procent. Poprvé od března tak byla u tohoto typu testů pozitivní více než pětina osob. V případě preventivních testů se covid potvrdil zhruba u sedmi procent vzorků. U diagnostických testů, kdy se testují lidé s příznaky nemoci, byla pozitivita přes 30 procent.

Incidenční číslo v Česku roste od začátku června. Výjimkou byly dva sváteční dny v minulém týdnu. Od pondělí se zvýšilo ve všech krajích země. Nejvyšší je v Praze. V uplynulém týdnu připadá na 100 000 Pražanů 155 nakažených. V žádném jiném kraji zatím není incidence vyšší než 100. Nejnižší je pak v Olomouckém kraji, kde má hodnotu 42.

Situace se zhoršuje i v ostatních evropských zemích

Z evropských zemí vysoké přírůstky nakažených hlásí hlavně Portugalsko, Francie, Německo a Rakousko. Dle odborníků takový vývoj ovlivnila vysoká nakažlivost subvariant BA.4 a BA.5 koronavirové varianty omikron.

Podle týdenní zprávy SZÚ o vyšetřování tyto subvarianty tvoří 89 procent odebraných vzorků a převládat začínají i mezi vzorky vyšetřenými metodou sekvenace. Ta má oproti diskriminačním PCR zpoždění. Odborníci v EU začínají sledovat také výskyt nové varianty BA.2.75, která už se šíří v Indii.

„Tato varianta zatím není podle sekvenačních dat v ČR potvrzena,” uvedl SZÚ.

Podle ministerstva zdravotnictví bude nakažených přibývat ještě několik týdnů. Neplánuje ale opatření proti šíření nákazy, protože se neplní nemocnice a zejména jednotky intenzivní péče. Avšak srovnání s Portugalskem, kde začalo případů přibývat v březnu a vlna hospitalizací vrcholila v polovině května na zhruba 80 procentech předchozích počtů, ukazuje, že pacientů v nemocnicích bude přibývat. Počty dle Státního zdravotního ústavu rostou i v dalších evropských zemích.

Lituji každého úmrtí kvůli covidu, říká Zdeněk Hostomský

V Portugalsku vlna dosáhla 80 procent předchozího počtu hospitalizací, v dalších zemích, kde vlna začala později, zatím neklesají a pohybují se aktuálně kolem 20 až 40 procent maxima ze začátku letošního roku. V českých nemocnicích leželo s covidem kolem 6 500 lidí na začátku prosince. Další vrchol přišel v půlce února, kdy péči v nemocnici vyžadovalo zhruba 4 300 nakažených.

S covidem v Česku dosud zemřelo 40 340 lidí. Za posledních sedm dní bylo obětí devět. Tyto údaje se ale mohou při dalších aktualizacích změnit.

„Vykazování úmrtí má určité zpoždění oproti reálnému stavu z důvodu validace a uzavírání případů krajských hygienických stanic,” uvedlo ministerstvo zdravotnictví.

Dokončené očkování má v Česku téměř 6,9 milionu lidí. Na přeočkování zatím dorazilo přes 4,2 milionu z nich.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here