Dodatečná a posilovací dávka proti covidu-19 není totéž

0
1213
posilovaci_davka
Foto: Pixabay.com

Třetí dávku vakcíny proti covidu-19 mohou dostat lidé s oslabenou imunitou již 28 dní po druhé dávce. Pak je to dodatečná dávka. Ostatní si budou moci posílit imunitu třetí dávkou už šest měsíců od plné vakcinace. A je to posilovací dávka.

Silně oslabená imunita, především u pacientů po transplantaci orgánů, je důvod pro podání dodatečné dávky vakcíny proti covidu-19. Uvedl to Výbor pro humánní léčivé přípravky [CHMP] Evropské agentury pro léčivé přípravky [EMA]. K podání pak doporučuje očkovací látku Comirnaty od společností Pfizer a BioNTech a Spikevax od firmy Moderna.

„Doporučení přichází poté, co studie ukázaly, že další dávka těchto vakcín zvýšila schopnost produkovat protilátky proti viru, který způsobuje onemocnění covid-19 u pacientů po transplantaci orgánů, kteří mají oslabený imunitní systém,“ potvrdil ve své zprávě Státní ústav pro kontrolu léčiv [SÚKL].

Upřesnil, že i tato doporučení budou výrobci těchto vakcín uvádět v příbalové informaci a souhrnu údajů o přípravku.

Stejně jako u AIDS doplácí na covid ty nejchudší země

Dodatečná a posilovací dávka není totéž

Podle tuzemského lékového ústavu je nutné rozlišovat mezi dodatečnou a posilovací dávkou očkovací látky.

„Existují dvě různá použití možných dalších dávek vakcín proti onemocnění covid,” uvedl.

Dodatečnou třetí dávku dostávají plně očkovaní lidé po prvních základních dávkách vakcíny v případě, že jejich počáteční imunitní odpověď po základním schématu by nemusela být dostatečně účinná. Oproti tomu posilovací někdy nazývaná i booster dávka se podává taktéž plně očkovaným lidem, ale s tím rozdílem, že u nich hrozí oslabení imunity až v čase. A současně jsou v riziku kontaktu s novými variantami viru.

Dále platí – posilovací dávku vakcíny Comirnaty doporučuje Výbor při EMA podat lidem starším 18 let s dokončeným očkovacím schématem přibližně šest měsíců od druhé dávky. K posilující, tedy třetí dávce vakcíny Spikevax od Moderny zatím EMA závěrečné stanovisko nevydala. Očekává se však v nejbližších dnech.

Protilátky se nezačnou uznávat zřejmě ani do konce roku

Zkrácení intervalu třetí dávky na šest měsíců

S platností od 18. října 2021 se u nás mohou všichni zájemci starší 18 let nechat oočkovat třetí [posilovací/booster] dávkou po šesti měsících proti covidu-19, která je stejně jako základní očkování plně hrazena z veřejného zdravotního pojištění. Podle stávajících podmínek očkují zdravotníci zájemce třetí dávkou nejdříve po osmi měsících.

Doporučení o zkrácení intervalu mezi očkováním evropského lékového regulátora vzala na vědomí a schválila česká klinická skupina na Ministerstvu zdravotnictví ČR. Předtím vydala ke zkrácení intervalu kladné stanovisko i Česká vakcinologická společnost [ČVS].

Důvod k přeočkování třetí dávkou je podle odborníků pokles účinnosti vakcín proti onemocnění covid-19. Nejvyšší pokles protilátek pak vědci ve studiích potvrzují u osob starších 65 let. A právě posilovací dávka má pokles navozené imunity zvrátit a zajistit tak dostatečnou ochranu proti koronaviru a jeho mutacím.

Lékaři doporučují po vakcíně Janssen druhou dávku

Za zmínku stojí i to, že použití jedné dávky mRNA vakcíny [Comirnaty] pro přeočkování taktéž přibližně šest měsíců od dokončení prvního očkovacího schématu, schválil 22. září i Americký úřad pro kontrolu potravin a léčiv [FDA].

Veronika Táchová

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here