„Slušný kluk“ Adam Vojtěch přechází na MZV ČR

0
540
Vojtech
Foto: MZ ČR

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch [za ANO] by měl od 1. listopadu přejít na Ministerstvo zahraničních věcí ČR [MZV ČR] jako schválený velvyslanec ve Finsku. Rádiu Impuls to potvrdil premiér Andrej Babiš [ANO].

Pětatřicetiletý Adam Vojtěch je nejdéle sloužícím ministrem zdravotnictví samostatné České republiky. Předseda vlády Vojtěchovo počínání v čele ministerstva považuje za úspěšné.

„Je to nejlepší ministr a slušný kluk, který udělal plno věcí,” uvedl premiér Babiš.

Na otázku, zda hodlá Vojtěcha přesvědčovat, aby v čele resortu zůstal i v příští vládě, premiér odpověděl, že nikoli.

„Adam Vojtěch byl schválen jako velvyslanec ve Finsku a měl by 1. listopadu odejít na ministerstvo zahraničních věcí,” vysvětlil důvody premiér.

Adam Vojtěch a jeho mise na MZ ČR

Vojtěch je nejdéle sloužící ministr zdravotnictví od roku 1993. V prosinci 2017 byl jmenován šéfem zdravotnického resortu v první Babišově vládě. Stejnou funkci získal i ve druhém Babišově kabinetu jmenovaném v červnu 2018.

Vojtěch ministerstvo řídil v první fázi pandemie covidu-19. Na funkci rezignoval loni v září s vysvětlením, že ho řízení úřadu v době první vlny koronaviru neúměrně zatížilo.

„Dobré ráno dámy a pánové, po důkladném zvážení aktuální situace jsem se rozhodl, že odstoupím z funkce ministra zdravotnictví České republiky. Panu premiérovi jsem již předal svou rezignaci,“ uvedl svou tehdejší ranní tiskovou konferenci ministr Vojtěch.

Ministr Adam Vojtěch rezignoval. Kdo přijde místo něj?

Řekl, že svým odstoupením chce vytvořit prostor pro nové řešení epidemie, která nás dle jeho slov bude provázet ještě dlouhý čas. Dodal, že se stal ministrem covidu, který ale se svými kolegy dobře zvládl první vlnu nákazy.

Po odchodu z vlády byl zvolen členem představenstva Krajské zdravotní, která tehdy spravovala šest krajských nemocnic v Ústeckém kraji. Koncem letošního května se do čela ministerstva vrátil. Premiér při této příležitosti řekl, že doufá v to, že Vojtěch bude resort řídit až do demise vlády po říjnových volbách.

Adam Vojtěch je zpět jako ministr. Úkolů má nespočet

„To, co potřebuje zdravotnictví v tuto chvíli, je stabilita a návrat do předcovidové doby,“ uvedl tehdy Vojtěch s tím, že dohnat se musí narušená plánovaná péče.

Důležitým úkolem bylo pokračování vakcinace proti covidu-19. Vojtěch také rezignoval [26.5.] na svou funkci předsedy a člena představenstva Krajské zdravotní. To udělal prostřednictvím rezignačního dopisu hejtmanovi kraje na předsedu i člena představenstva.

ANO si chce rezort zdravotnictví podržet

Pokud bude hnutí ANO zastoupeno i v další vládě, hodlá o resort zdravotnictví usilovat znovu.

„Samozřejmě pokud budeme ve vládě, tak ten resort chceme,” řekl Babiš Impulsu.

Zdůvodnil to mimo jiné snahou realizovat diskutovaný program prevence proti rakovině.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here