Lékař roku je kardiolog Zdeněk Stárek z FNUSA

0
1233

Jeseniovu cenu v anketě Lékař roku získal Zdeněk Stárek z Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně [FNUSA]. Odborná porota ho ocenila za práci na užitném vzoru střídavého elektroporačního generátoru.

Ocenění získal MUDr. Zdeněk Stárek, Ph.D. především za podíl na českém patentu a užitném vzoru střídavého elektroporačního generátoru. To je netermální zdroj energie, který umožňuje ablaci srdečního svalu při katétrové léčbě.

„Ocenění si velmi vážím, jde však o výsledek spolupráce celého výzkumného týmu a dalších partnerů. Takže jej vnímám jako týmové ocenění,“ reagoval na ocenění své práce Zdeněk Stárek.

K úspěchu Zdeňka Stárka se vyjádřil také ředitel FNUSA Vlastimil Vajdák: „Jsem samozřejmě rád za každé ocenění vynikající práce našich odborníků. O to více, když se sejde úspěch na poli vědy, který se vzápětí promítne do úspěšné léčby pacientů.“

Vyzdvihl přitom efektivnost a výhodnost spojení nemocnice s vědeckým centrem, jako je to právě v případě jím vedeného zřízení.

Zlepšovací přístroj pomůže v kardiologii i onkologii

Nové medicínské řešení z týmu Zdeňka Stárka pomůže podle odborníků hlavně pacientům se srdeční arytmií a také při včasnější diagnóze několika typů onkologických onemocnění. Pro léčbu srdečních arytmií, tedy ablaci [odizolování] abnormální srdeční tkáně, se v současnosti standardně používá termální radiofrekvenční energie. Při této metodě však může dojít k poškození okolních struktur, například jícnu. V některých případech je proto lepší použít střídavý elektroporační generátor. A ten už si nechala FNUSA společně s Vysokým učením technickým v Brně patentovat.

Nedomykavost srdeční chlopně už napraví lékaři šetrněji

Zdeněk Stárek

Zdeněk Stárek je vedoucí lékař pracoviště elektrofyziologie na I. interní kardioangiologické klinice Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně a LF MU. Zároveň působí na vedoucí pozici výzkumného týmu Intervenční srdeční elektrofyziologie Mezinárodního centra klinického výzkumu FNUSA [FNUSA-ICRC].

Anketa Lékař roku má záštitu České lékařské společnosti J. E. Purkyně [ČLS JEP] a v letošním roce se konala již potřinácté. Cena je určena pro lékaře s největším přínosem pro pokrok v medicíně. Laureáty Jeseniovy ceny nominují odborné a zájmové organizace. Oceněného pak vybírá komise sestavená z odborníků pod hlavičkou Unie pacientů.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here