Registrace k přeočkování proti covidu se otevře 20. září

0
646
preockovani_proti_covidu
Ilustrace: Pixabay.com

Registrace k přeočkování proti covidu-19 se u nás otevře 20. září. Podávat se budou mRNA vakcíny od Pfizer/BioNTech a Moderna, a to nejdříve osm měsíců po dokončení prvního očkovacího schématu.

Konečné podmínky pro posílení imunity proti nemoci covid-19 třetí dávkou vakcíny jsou tady. Na sociálních sítích o nich dnes 30. srpna informovala Chytrá karanténa. O víkendu již některé informace v médiích naznačil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch [za ANO] a premiér Andrej Babiš [ANO]. Dnes dopoledne o přeočkování proti covidu-19 jednala vládní rada pro zdravotní rizika, odpoledne by měla avizované podmínky schválit vláda.

Přeočkování proti covidu-19 je opět dobrovolné

Podání posilující látky proti covidu-19 [booster, pozn. red.] má svá pravidla. Podle zástupců Chytré karantény se k ní mohou zájemci registrovat dobrovolně, ale nejdříve osm měsíců od kompletního dokončení prvního očkovacího schématu.

Země EU začínají s přeočkováním. WHO myslí na chudé

Očkovat se bude podle stávajících informací pouze mRNA vakcínami. Tedy látkou Comirnaty od Pfizer a BioNTech a vakcínou SpikeVax od společnosti Moderna. Tento typ vakcíny budou dostávat i lidé, kteří jsou prvně očkovaní vektorovou vakcínou od AstraZeneca [Vaxzevria] nebo jednodávkovou Janssen.

Registrace se otevře 20. září, lidé v riziku dostanou SMS

Jelikož se postupně uzavírají velká očkovací centra, počítá Ministerstvo zdravotnictví ČR [MZ ČR] s tím, že posilující třetí dávku dostanou zájemci u svého praktického lékaře, nebo v nemocnicích. Zprvu odborníci doporučují přeočkování především lidem starším 60 let. A dále rizikovým osobám. Což jsou dle vyjádření odborných společností:

  • Senioři ve věku 65+ let.
  • Osoby ve zdravotnických zařízeních poskytovatelů dlouhodobé lůžkové péče nebo v domovech pro seniory.
  • Osoby v domovech pro osoby se zdravotním postižením či domovech se zvláštním režimem.
  • Osoby s chronickými onemocněními s dispozicí k těžkému průběhu nemoci covid-19.
  • Zdravotníci a pracovníci v zařízení sociálních služeb.

Podle vyjádření premiéra Babiše začnou lidé v riziku těžkého průběhu covidu-19 dostávat informaci o možnosti nechat se přeočkovat SMS zprávu od 10. září.

Třetí dávku ordinují země s dostatkem vakcín

Dle informací z doporučení České vakcinologické společnosti zahájily jako první strategii třetí dávky státy, kde mají velké množství osob s aplikovanou živou atenuovanou nebo inaktivovanou vakcínou [Sinovac, Sinopharma].

„U těchto vakcín je potvrzena nižší účinnost proti symptomatické infekci. Jako třetí dávku u těchto očkovaných doporučují aplikaci mRNA nebo vektorové vakcíny,“ uvádí ČVS.

Dodává, že třetí dávku již zavedli v Číně, Rusku, Spojených arabských emirátech. Dále i v Izraeli, Maďarsku, Německu, Rakousku, Srbsku nebo Velké Británii. Uvažují o ní také ve Švédsku a Řecku.

Veronika Táchová

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here