Povinné testování se 1. září vrací do sociálních služeb

0
822
testovani
Foto: Pixabay.com

Od 1. září se Česko vrací k testování zaměstnanců a klientů v sociálních službách. Povinnost se vztahuje na nenaočkované osoby s výjimkou těch, kteří nemoc prodělali. Nově se zvýší kontroly na mezinárodních letištích.

O znovuzavedení výše uvedených opatření rozhodla na návrh Ministerstva zdravotnictví ČR [MZ ČR] na svém dnešním [30.8.] jednání vláda. Důvodem pro jejich vydání je dle ministra Adama Vojtěcha [za ANO] nedobrý epidemický vývoj v okolních zemích, kvůli kterému se může epidemiologická situace rychle zhoršit také v Česku.

Testování zaměstnanců a klientů sociálních služeb

K rozhodnutí o zavedení povinnosti testování v sociálních službách podle Vojtěcha navíc přispěla nižší proočkovanost jak personálu, tak i klientů v těchto zařízeních. Data, která by doložila jeho tvrzení, bohužel ale nemá.

„K proočkovanosti [v sociálních službách] my nemáme exaktní údaje. Situace není všude úplně stejná, v některých krajích je nižší a někde vyšší,“ uvedl po jednání vlády.

I přesto se začnou neočkovaní klienti pobývající v zařízeních sociálních služeb stejně jako jejich personál minimálně jednou za sedm dnů testovat. Za dodržování povinnosti je zodpovědný provozovatel zařízení, upozornil ministr.

Registrace k přeočkování proti covidu se otevře 20. září

 

Negativní výsledek testu [ne staršího 72 hodin, pozn. red.] musí klienti a zaměstnanci sociálních služeb bez dokončeného očkování a bez prodělaného onemocnění doložit každých sedm dni. Zda, jde o PCR či AG test, podle ministra nehraje roli.

„Povinnost se nevztahuje na osoby v terminálním stadiu onemocnění. To znamená na služby hospicové péče,“ dodal ministr.

Testy zdarma zůstávají kvůli riziku snížení kapacity míst

K otestování mohou lidé využít síť odběrových míst nebo případné zajištění testů ze strany provozovatele zařízení. Dle posledních zpráv zůstává i po 1.8. v plné úhradě testování z veřejného zdravotního pojištění ve frekvenci 4 antigenní testy a 2 PCR testy do měsíce.

Dvojí kontrola na mezinárodních letištích

Další ze znovuzaváděných opatření, jež mají zabránit šíření koronaviru v zemi, jsou zpřísněné kontroly dodržování povinností cestujících do Česka v letecké dopravě. Nutno zmínit, že přijíždějící na letištích už dnes běžně kontroluje tamní personál. Kontroluje, zda mají vyplněný příjezdový cestovní formulář, platný očkovací certifikát, aktuální test na koronavirus či potvrzení o postinfekční imunitě.

„Povinnost kontroly je namístě se součinností Policie ČR a celní správy,“ uvedl ministr.

Přesné podmínky pro přijíždějící již déle než rok závisí na zemi, ze které do Česka přicházejí a vyhlášeném riziku [nízké, vysoké, velmi vysoké či extrémní, pozn. red.], které každý týden aktualizuje MZ ČR. Přičemž vychází z dat zveřejněných Evropským střediskem pro kontrolu a prevenci nemocí [ECDC].

Veronika Táchová

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here