Správní rada VZP ČR odmítla Babiše v onko brožuře

0
781
brozuru
Fotografie premiéra Andreje Babiše [ANO] a ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha [za ANO] umístěné v brožuře, která pojištěnce nabádá k onkologické prevenci, vyvolaly hodinovou diskuzi na pravidelném jednání Správní rady VZP ČR. / Foto: Seznam Zprávy

Brožuru k onkologické prevenci Správní rada Všeobecné zdravotní pojišťovny ČR [VZP ČR] na svém pondělním [30.8.] jednání neschválila. Nelíbilo se jí její údajné zneužití k politické propagaci.

Fotografie premiéra Andreje Babiše [ANO] a ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha [za ANO] umístěné v brožuře, která pojištěnce nabádá k onkologické prevenci, vyvolaly hodinovou diskuzi na pravidelném jednání Správní rady VZP ČR.

Rozesílání brožurky klientům pojišťoven prostřednictvím České pošty měly pojišťovny v plánu ještě v měsíci září. Pochybnosti kolem v ní umístěných fotografií dvou předních politiků vyvolalo ale odpor u některých z členů správní rady pojišťovny, protože 8. a 9. října se v Česku konají volby do Poslanecké sněmovny. Členové správní rady upozornili, že medicína není politika a fotky politiků do brožury proto nepatří a už vůbec ne v čase před volbami.

Brožuru navrhlo MZ ČR, Správní rada VZP ji neschválila

Podle předsedkyně Správní rady VZP ČR a současně poslankyně za ANO Věry Adámkové se účastníci rady shodli na tom, že prevence je potřeba. Ovšem bez přítomnosti politické agitace.

AV„Na té brožuře vadilo kolegům, že je tam fotografie pana ministra [na foto vpravo / Zdroj: Seznam Zprávy],“ řekla Adámková.

Zároveň ale i vysvětlila, proč je v dokumentu fotka premiéra. Důvod je, že brožura vznikla s podporou vlády. Avšak i k tomu měli radní výhrady.

„Mají na to plné právo, brožura se neprojednávala dále,“ dodala.

To, že členové správní rady nebojkotují vydání publikace o prevenci onemocnění, ale upozorňují na míchání politiky do medicíny, potvrdil místopředseda rady a poslanec ODS Bohuslav Svoboda.

„My nemáme žádný problém s odbornou složkou. Medicína jako taková není politika, medicína je o tom, že se věci musí řešit a léčit… A v tom případě, kdy do toho nepatří politika, nepatří tam ani fotografie politiků, kteří tam nic neříkají, jen tam figurují,” vyslovil se proti stávající podobě brožury Svoboda.

Brožura nebyla zadarmo

Náklady VZP ČR na brožuru jsou kolem 20 milionů korun. Další náklady ponesou podle počtů svých pojištěnců také ostatní zdravotní pojišťovny. VZP ČR pokrývá asi 60 procent trhu, celkové náklady by tedy mohly dosáhnout až 33 milionů korun.

Pacienti jsou více informovanější, říká Zdeněk Kabátek

Otázkou na závěr pak je, co s brožurou nyní bude. To zřejmě v tuto chvíli neví nikdo.

„Na tuhle otázku teď neumím odpovědět. Rozhodnutí správní rady je pro mě jasné. Musím se na to podívat s právníky. Zavázali jsme se v rámci memoranda společně s ostatními zdravotními pojišťovnami a ministerstvem zdravotnictví realizovat tu onkologickou prevenci,“ uvedl ředitel VZP ČR Zdeněk Kabátek.

Onkologie je jedním z témat [nejen] současné vlády

Diskutovaná brožura, která nabádá klienty tuzemských zdravotních pojišťoven k prevenci onkologických onemocnění, vznikla po uzavření společného memoranda. Na něm se v minulosti dohodly tuzemské zdravotní pojišťovny s Ministerstvem zdravotnictví ČR [MZ ČR].

Žádanky na mamografii jinde nemají, říká Jan Daneš

Vydání publikace mělo v podzimním období reagovat na nižší účast především na plošných screeningových programech v důsledku pandemie covidu-19. Na což dlouhodobě upozorňují odborné společnosti a čísly dokládají zdravotní pojišťovny. Téma onkologie je ale blízké i předsedovi vlády, který v Praze plánuje postavit nové supermoderní onkologické centrum, o jehož potřebě se však mnoho z odborníků vyjadřuje více než zdrženlivě. Téma onkologie má být i jedním z klíčových zdravotnických témat českého předsednictví EU v druhé půlce příštího roku. Jak v podcastu ZdraveZpravy.cz potvrdil ministr zdravotnictví Vojtěch.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here