Schválit novelu o zdravotním pojištění se musí podařit

0
713
zdravotnim_vojtech
Na otázku, jestli stihne zásadní novela o veřejném zdravotním pojištění projít legislativním procesem do podzimních sněmovních voleb, ministr Vojtěch odpovídá, že si její neschválení vůbec nepřipouští. / Foto: Martin Menšík, AIFP

Na co bude klást Česko důraz při svém předsednictví EU ve zdravotnictví? A stihne sněmovna schválit zákon o veřejném zdravotním pojištění? Na to a další odpovídá v podcastu ZdraveZpravy.cz ministr zdravotnictví Adam Vojtěch [za ANO].  

Je to právě zákon o veřejném zdravotním pojištění, který dává pacientským organizacím možnost přímo se účastnit vyjednávání o tom, který z léků na vzácná onemocnění bude zařazen do úhrad.

„To je obrovský posun,“ říká v podcastu ZdraveZpravy.cz ministr Adam Vojtěch.

Pacientské organizace a jejich členové se dle jeho slov musejí stále vzdělávat a rozvíjet. K tomu dle něj, jak říká v podcastu, významně přispívá Akademie pacientských organizací [APO] Asociace inovativního farmaceutického průmyslu [AIFP]. Na otázku, jestli stihne zásadní novela projít legislativním procesem do podzimních sněmovních voleb odpovídá, že si její neschválení vůbec nepřipouští.

„V září bude o zákonu znovu jednat sněmovna a komunikuji se zástupci sněmovny a dalšími kolegy a všichni slibují, že to priorita je,“ říká s tím, že se to zkrátka musí podařit.

Onkologie a léky, to jsou témata předsednictví ČR v EU

V rozhovoru ministr Vojtěch zabrousí i do dalších oblastí: „Jedno z témat, které budeme mít v českém předsednictví EU v příštím roce, je onkologie. […] Druhá významná strategie je v oblasti farmaceutického průmyslu a jedna z priorit bude otázka dostupnosti léčivých přípravků a soběstačnost.“

Ministr má v plánu téma lékové politiky v nejbližších dnech projednat i s externími stakeholdery: „Sezval jsem kulatý stůl, aby byla témata co nejvíce vydiskutována.“ 

Zdravotnictví podle něj nebylo v minulosti v EU tak zásadní téma v porovnání například se segmentem zemědělství. Řešilo se spíše na národní úrovni s výjimkou lékové politiky. Zájem o něj podle ministra zdvihla hlavně pandemie covidu.

„Právě kvůli covidu se hodně akcentovalo zdravotnictví. Avšak dnes EU řeší nejenom covid-19, ale i oblast onkologie,“ říká.

Čtvrtá vlna covidu-19 v Česku a zájem o očkování

V podcastu ZdraveZpravy.cz se ministr Adam Vojtěch vyjadřuje i k tomu, zda Česku hrozí čtvrtá vlna covidu, jak o ni před několika dny hovořil v televizi. Důvod, proč se o ní začalo v posledních dnech i u nás hovořit, je dle něj zhoršující se trend v západních zemích.

„Dá se předpokládat a všichni odborníci o tom hovoří, že epidemiologická situace se do jisté míry v podzimním období může změnit,“ říká s tím, že ale spoléhá na proočkovanost a promořenost společnosti. To by dle něj mělo zabránit situaci, která byla loni na podzim.

Ministr zároveň uznává opadající zájem o očkování proti covidu-19. Přisuzuje to částečně letnímu období, kdy jsou lidé více na dovolených.

„Po prázdninách se může zájem zvýšit,“ říká.

K rostoucí proočkovanosti v zemi má podle něj pomoci především očkování bez registrace a mobilní očkovací týmy, kterých dnes v Česku funguje kolem 30.

Vyjadřuje se i k vykazování takzvaných falešných certifikátů. Informace o podvádění s certifikáty se objevují v zahraničí, ale i u nás. Nedávno o nich jednal i sněmovní zdravotnický výbor.

„Spíše se o tom jenom hovoří, že nějaký lékař zadával informace o tom, že člověk byl očkován, a přitom očkován nebyl,“ říká ministr s tím, že důkazy o tom v tuto chvíli nemá.

Nejen novela o zdravotním pojištění, ale i rozpočet

navýšení rozpočtu pro ministerstvo zdravotnictví o jednu miliardu korun na příští rok ministr říká, že 230 milionů korun z této částky půjde do oblasti duševního zdraví.

„Bude vyhlášen dotační program pro kraje a skrze kraje budou ty peníze určeny pro centra duševního zdraví,“ vysvětluje přerozdělování peněz.

Zhruba 500 milionů korun je určeno na kofinancování projektů financovaných z EU, 100 milionů pak dostane akutní dětská psychiatrie.

„Mělo by to být milion korun na lůžko, to znamená, že za těch 100 milionů korun chceme o 100 lůžek navýšit kapacity v dětské psychiatrii,“ vysvětluje.

Veronika Táchová

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here