Očkování proti covidu se v USA stává postupně povinné

1
733
ockovani_proti
Foto: Delta Air Lines

Povinné očkování proti covidu-19 v USA postupně zavádí většina velkých firem. Najdou se ale i výjimky. Třeba letecký dopravce Delta Air Lines u zaměstnanců povinné očkování nežádá, ale neočkovaným zvýší odvody na zdravotní pojištění.

A to o 200 dolarů [přes 4 300 Kč] měsíčně. O novince informoval šéf společnosti Ed Bastian. Zavedení vyššího odvodu na zdravotní pojištění vysvětlil tím, že nenaočkovaní zvyšují podniku jeho náklady v případě jejich nákazy a následné hospitalizace.

„Společnost Delta Air Lines zajišťuje svým zaměstnancům vlastní systém zdravotního pojištění. Průměrný pobyt v nemocnici kvůli covidu-19 stojí Deltu 50 tisíc dolarů [přes 1. mil. Kč] na osobu,“ argumentoval.

Přičemž vážně upozornil, že nikdo z hospitalizovaných v posledních týdnech nebyl proti infekci covid-19 plně naočkovaný.

O něco rozdílný přístup v prevenci šíření nemoci mezi zaměstnanci nedávno učinil konkurent Delty společnost United Airlines. Podle amerického serveru CNBC vedení společnosti oznámilo, že bude očkování proti covidu-19 požadovat po všech zaměstnancích ve Spojených státech. Termín pro dokončení očkování jim stanovilo na 25. října. V opačném případě jim hrozí výpověď. United Airlines v USA zaměstnává přes 67 tisíc osob.

V USA se stává očkování proti covidu povinností

I když administrativa amerického prezidenta Joea Bidena stále vybízí Američany k očkování proti covidu-19, velká část z nich stále váhá a někteří vakcíny striktně odmítají. Federální vláda přitom nemá pravomoc očkování ve Spojených státech plošně nařídit. Ke zvyšování proočkovanosti však v poslední době přispívá právě přístup některých amerických velkých firem, které si očkování proti covidu kladou jako podmínku pro výkon povolání. Přidávají se k nim i další instituce, jako jsou univerzity, nemocnice a místní úřady. Podobných iniciativ bude zřejmě přibývat, domnívají se experti. Očkování po svých zaměstnancích již vyžadují technologičtí giganti Facebook, Google a Microsoft.

Google a Facebook pustí na pracoviště jen naočkované

Dále firmy provozující alternativní taxislužby Uber a Lyft, největší soukromý zaměstnavatel Walmart, největší producent potravin v USA Tyson Foods, filmové a streamovací společnosti Netflix a také Disney. Přidaly se dokonce i banky Morgan Stanley a Goldmans Sachs. Tento týden oznámil povinné očkování také zmiňovaný provozovatel aerolinek United Air Lines.

Povinné očkování už v USA zavedlo přes 600 amerických univerzit. Nenaočkovaným zakázaly vstup do učeben i celého areálu školy. A jejich počty zřejmě ještě porostou. Už kvůli tomu, že soud v Indianě v červenci zamítl stížnost několika studentů z tamní univerzity, podle nichž je takové opatření neústavní.

Povinné očkování zdravotníků budí vášně v celé Evropě

Povinné očkování postupně zavádějí některé nemocnice, včetně prestižní sítě nemocnic Mayo Clinic. Navazují tím na společné prohlášení většiny hlavních lékařských asociací, které vyzvaly poskytovatele zdravotní péče k očkovacím příkazům. Mnoho zařízení se nicméně takových kroků stále obává, hlavně kvůli hrozbám případných žalob a ze strachu, že od nich odejdou někteří těžko nahraditelní zaměstnanci.

Povinné očkování proti covidu zavedl v úřadu i Biden

Určité opatření v rámci svých pravomocí přijímá i federální vláda. Biden nařídil povinnou vakcinaci více než dvěma milionům federálních zaměstnanců. I když jim ale nehrozí propuštění, pokud se jeho výzvou nebudou řídit. Budou se však muset pravidelně testovat a dodržovat další protiepidemická opatření na pracovišti.

Biden nedávno vyzval americkou armádu, aby vakcínu proti covidu-19 zařadila na seznam očkovacích látek povinných pro příslušníky ozbrojených sil USA. Ministr obrany Lloyd Austin odvětil, že brzy s podobným nařízením zřejmě přijde.

Ministerstvo pro záležitosti veteránů také přikázalo očkování všem zdravotníkům v nemocnicích pod jeho správou. Úřad je jedním z největších poskytovatelů zdravotní péče v USA. Nařízení se v něm dotkne zhruba stovky tisíc zaměstnanců.

V USA mluví o pandemii neočkovaných

Zvýšit důvěru v očkování má podle odborníků plnohodnotné schválení vakcín proti covidu-19. Jako první se to podařilo vakcíně od Pfizer/BioNTech, kterou americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv [FDA] plně schválil v pondělí 23. srpna.

Americký FDA plně schválil vakcínu od Pfizer/BioNTech

V přesvědčování lidí mají sehrát významnou roli i rostoucí denní počty pozitivně testovaných v USA, u kterých již převažuje rychle se šířící delta mutace viru.

V zemi je nyní plně naočkováno přes 50 procent celé populace. Biden a další zástupci jeho administrativy stále častěji hovoří o nynější fází šíření nákazy jako o “pandemii neočkovaných”. Většina nových infekcí a osob přijatých do nemocnic kvůli vážnému průběhu covidu-19 se totiž potvrzuje právě ve státech s nejnižší proočkovaností.

–ČTK/VRN–

1 komentář

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here