MZ ČR dostane na příští rok 24 mld. Kč, o miliardu navíc

0
450
miliardu
Foto: ZdraveZpravy.cz

Ministerstvo zdravotnictví ČR [MZ ČR] bude v příštím roce hospodařit s rozpočtem ve výši téměř 24 miliard korun. To je zhruba o 4,7 miliardy více než letos a o miliardu více než v návrhu schváleném letos v červnu.

Na navýšení před prázdninami vládou schváleného rozpočtu, který byl 22,7 miliardy korun, se v úterý 24. srpna dohodl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch s ministryní financí Alenou Schillerovou [oba za ANO]. Peníze navíc použije úřad na financování center duševního zdraví a navýšení platů lékařů hygienických stanic. A také jimi podpoří pracovníky Státního zdravotního ústavu. Podle ministra část peněz půjde také na nákup vakcín proti covidu-19.

Navýšení rozpočtu o miliardu má dle MF své důvody

Navýšení původního rozpočtu o jednu miliardu pro rok 2022 po jednání potvrdila ministryně Schillerová. Podle ní půjdou peníze na zajištění financování Chytré karantény. 100 milionů má pak směřovat na vznik nových lůžek v segmentu dětské psychiatrie.

„Je to obor, který čelí výraznému tlaku, pokud jde o počty pacientů, zejména v tom covidovém období. Víme, že kapacity dnes nejsou zcela dostatečné,“ poznamenal Vojtěch.

Vzniknout by podle ministra mělo asi 100 nových lůžek. Zájem o zvýšení kapacit již podle něj projevily například nemocnice v Motole, Bohnicích, Plzni a Velké Bíteši.

Než dítě přijme dětský psychiatr, uběhne i půl roku

Ministryně dodala, že peníze na lůžka poskytne ještě z letošního rozpočtu v rámci úspor na státním dluhu. Bude tak jen na ministerstvu zdravotnictví, zda je investuje letos nebo v příštím roce.

Rozpočet pokryje i spoluúčast v programu REACT-EU

V rozpočtu ministerstva zdravotnictví na příští rok se počítá také s částkou 496 milionů korun na spolufinancování evropských projektů REACT-EU. O podporu z dotačního programu totiž žádají i fakultní nemocnice, jejichž zřizovatelem je právě ministerstvo.

MMR chce navýšit dotace do zdravotnictví o 5,4 mld. Kč

Podporu center duševního zdraví by měl příští rok zajistit dotační program, který v pondělí 23. srpna schválila vláda. Na tyto dotace vydá resort kolem 223,6 milionu korun. Na zvýšení platů lékařů, kteří působí v orgánech veřejného zdraví, tedy ve Státním zdravotním ústavu [SZÚ] a na hygienických stanicích, bude v rozpočtu navíc asi 23 milionů korun. Jejich tarify by se podle Vojtěcha měly zvýšit zhruba o 15 tisíc korun.

Lékaře na hygieny má přivést zrušení zvláštních tarifů

Rozpočet bude schvalovat nové vedení

Základní parametry státního rozpočtu vláda schválila již počátkem června. A to se schodkem ve výši 390 miliard korun. Celkové příjmy rozpočtu by příští rok podle návrhu Ministerstva financí ČR [MF ČR] měly činit včetně peněz z EU 1,486 bilionu korun a výdaje 1,876 bilionu korun. V návrhu MF ČR snížilo ve srovnání s letošním schváleným rozpočtem, který počítá se schodkem 500 miliard korun, výdaje více než polovině kapitol.

Jednání o podobě státního rozpočtu na příští rok začala

Ministryně financí minulý týden upozornila, že do říjnových parlamentních voleb nestihne Sněmovna zřejmě rozpočet schválit, a to ani v prvním čtení. Po volbách proto bude muset návrh dle jejího názoru vláda opět schválit a poté předložit poslancům.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here