Česko uznává mimounijní certifikáty zatím jen z 19 zemí

0
466
certifikaty
Foto: Pixabay.com

Česká republika od pondělí 23. 8. uznává i digitální certifikáty vydané mimounijní zemí. Aktuálně jde o certifikáty 19 států. Ovšem to jen v případě, že jde o vakcínu registrovanou v EU či uznanou Světovou zdravotnickou organizací [WHO].

Možnost prokazování bezinfekčnosti se rozšířila o uznávání digitálních certifikátů, které vydaly takzvané třetí země [mimo EU, Švýcarsko, Lichtenštejnsko, Norsko, Vatikán, San Marino a Island]. Platnost u nich ale musí být vždy ověřitelná s pomocí oskenování QR kódu. Další podmínka je, že přijíždějící je očkovaný vakcínou s registrací od Evropské agentury pro léčivé přípravky [EMA]. Anebo očkovací látkou vyrobenou v souladu s patentem v EU registrovaných vakcín, které pro nouzové použití schválila WHO.

I pro očkované v mimounijních zemích pak platí pro uznání bezinfekčnosti pro vstup do Česka a využívání služeb v něm podmínka dvou týdnů od dokončeného očkovacího schématu.

Digitální certifikáty o očkování proti covidu-19 vydávají následující třetí země:

Severní Makedonie, Ukrajina, Turecko, Arménie, Brazílie, Chile, Izrael. Dále Jordánsko, Kosovo, Kuvajt, Libanon, Malajsie, Pákistán. Saúdská Arábie, Spojené státy americké, Srbsko, Srí Lanka, Velká Británie a Moldavsko.

Digitálním certifikátem z dané země se přitom prokazují všichni bez ohledu na své občanství. Namátkové kontroly řeší pouze instituci, respektive zemi, která potvrzení o očkování vydala. V tuto chvíli jde zatím o 19 zemí, ze kterých se dokumenty uznávají. Podle Ministerstva zdravotnictví ČR [MZ ČR] se však jejich výčet dále rozšíří.

„Ministerstvo zahraničních věcí dále pracuje na získávání dalších certifikátů a jejich technických parametrů tak, aby mohl být výše uvedený seznam dále rozšiřován,“ uvádí na svých stránkách úřad.

Česko uzná očkování mimo EU a zavádí nová opatření

Vydávané certifikáty třetími stranami totiž ještě před jejich uvedením na seznam prověřují zástupci Evropská komise.

„Na základě splnění všech kvalifikačních předpokladů bylo přijato a schváleno prováděcí rozhodnutí, které následující certifikáty uznává za rovnocenné certifikátům EU COVID,“ vysvětluje MZ ČR.

Digitální certifikát EU Covid

Od 1. července vystavují jednotné certifikáty o očkování všechny země EU. Dále Lichtenštejnsko, Norsko, Island, San Marino, Švýcarsko a Vatikán. Přičemž do 12. srpna trvalo přechodné období, kdy státy uznávaly i certifikáty původní, vydané v těchto zemích.

„Od 12. srpna je uznáván pouze nový vzor certifikátu, který od 1. června vystavuje i Česká republika,“ upozorňuje MZ ČR.

Aplikace Tečka i čTečka pomůžou doma i v zahraničí

Výjimka jsou podle MZ ČR pouze certifikáty o provedeném testování. Ty se mohou vydávat i v jiném formátu. Záruka jejich uznání platí ovšem pouze pro území Česka. / Digitální certifikát lze stáhnout na portálu ocko.uzis.cz nebo pomocí aplikace Tečka.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here