Aplikace Tečka i čTečka pomůžou doma i v zahraničí

1
3675
Aplikace_Tecka
Foto: ZdraveZpravy.cz

Aplikace Tečka prokazující bezinfekčnost na covid-19 s pomocí QR kódu je dostupná pro chytré telefony s operačními systémy iOS a Android. Do Tečky lze nahrát i vícero certifikátů. K přečtení QR kódu pak poslouží aplikace čTečka.

Aplikace Tečka stažená do chytrého telefonu poslouží k jednoduchému a rychlému prokázání bezinfekčnosti v zahraničí i tuzemsku zobrazením QR kódu z certifikátu. Přidělený QR kód je zabezpečený digitálním podpisem, který ho má chránit proti padělání. Aplikaci Tečka si již stáhlo téměř půl milionu lidí.

Dvojí způsob využití aplikace Tečka

vzorAplikace Tečka [ke stažení zde] funguje dvěma způsoby. Prvním z nich je, že si certifikát zájemce pouze uloží do svého smartphonu. Druhá možnost je pak aktivní propojení aplikace s databází Ústavu zdravotnických informací a statistiky [ÚZIS], kdy se informace z certifikátu pravidelně aktualizují o nové výsledky testů či druhou dávku očkování proti covidu-19. A v budoucnu pak pravděpodobně i o termín přeočkování. U aktivních certifikátů se rovněž zobrazuje, kolik času zbývá do konce platnosti aktuálního testu na koronavirus.

„Tečka aktualizuje svoje parametry, tedy validační pravidla a podpisové certifikáty států EU, přibližně každých 24 hodin,“ uvádí na svých stránkách Ministerstvo zdravotnictví ČR [MZ ČR].

Prokazování bezinfekčnosti se vrací k původní verzi

Dobrá zpráva především pro vícečlenné domácnosti je, že do Tečky si mohou nahrát i více certifikátů. A to tak, že se daný certifikát nejprve stáhne na stránkách ÚZIS [odkaz zde]. Nebo se do ní může jednoduše QR kód z již vydaného či staženého certifikátu přímo naskenovat s pomocí stažené čTečky.

„Platnost certifikátu staženého v Tečce půjde ověřit i bez přístupu k internetu,“ tvrdí úřad.

Dodává, že při kontrole certifikátu se QR kód naskenuje pomocí fotoaparátu telefonu. Tím se ověří platnost podpisu. Display telefonu se pak rozsvítí zeleně, pokud je certifikát platný. V opačném případě červeně, což znamená, že je dokument neplatný. V detailu certifikátu bude k vidění i jméno osoby, datum narození, platnost certifikátu a očkovací látka.

Covid pasy v unijních zemích již fungují

Od 1. července již začalo v zemích EU a Srbsku ověřování bezinfekčnosti, tedy očkování proti covidu-19, prodělání nemoci v posledních 180 dnech, anebo negativní test na koronavirus, s pomocí covid pasů. V budoucích týdnech by se měly začít využívat také v České republice. Například při vstupu na kulturní a společenské akce, na výstavu, muzea či kadeřnických či kosmetických služeb.

Digitální zelený pas EU by mohl platit po celém světě

Principem fungování covid pasů jsou právě zmiňované aplikace Tečka a čTečka. Tečka obsahuje již popsaný QR kód z vydaného či staženého certifikátu. Druhá čTečka dokáže vygenerovaný QR kód přečíst a ukáže, jestli jsou očkování a test na koronavirus provedeny v nařízeném intervalu.

„Buď dle pravidel přeshraničního pohybu, nebo v rámci vstupu do prodejen, provozoven, na kulturní či sportovní akce apod.,“ vysvětluje MZ ČR.

Bezinfekčnost se stále dokládá i papírově

Bezinfekčnosti mohou lidé kontrolám prokazovat i nadále vytištěním certifikátem. Stáhnout si ho mohou stále na stránkách ÚZIS v sekci Očkovací portál občana. K získání je třeba se přihlásit vyplněním svého rodného čísla a čísla občanského průkazu. Pak přijde na tel. SMS zpráva s přihlašovacím kódem. Po jeho přepsání se načte Očkovací certifikát ke covidu-19.

Veronika Táchová

1 komentář

  1. Aplikace Tečka mi nechce načíst QR-kod. Jiná čtečka nainstalovaná ve stejném mobilu QR-kod z certifikátu přečte bez problémů. Chtělo by to Tečku upravit tak, aby také uměla QR-kod přečíst.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here