Bezpečné opalování chrání před vznikem melanomu

0
630
bezpecne_opalovani
Foto: VFN

Mazat pokožku opalovacími krémy s vysokým faktorem, nevystavovat ji přímému slunci přes poledne a kontrolovat atypická či zvětšující se kožní znaménka. To jsou pravidla pro bezpečné opalování.

Kožních nádoru u českých pacientů rychle přibývá. Lékaři u nás ročně odhalí přes dva tisíce nových melanomů. Za jejich nárůstem stojí zvyšující se intenzita slunečního záření v našem regionu, časté pobyty u moře a nízká ochrana pokožky před sluncem. Letos je k tomu nutné přidat i nižší odolnost kvůli jarním lockdownům, kdy mnozí vycházeli méně na slunce.

V současné době máme u nás index ultrafialového záření osm. Což je běžná dolní hranice slunečního záření u Středozemního moře. Neměli bychom proto zapomínat na opalovací krémy s vysokými ochrannými faktory ani v Čechách,“ upozorňuje primářka Dermatovenerologické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice [VFN] v Praze Ivana Krajsová.

Dodává, že nadměrné a nechráněné slunění způsobuje nejenom tvorbu vrásek, pigmentových skvrn, ale hlavně rakovinu kůže. Jenom ve VFN svým pacientům ročně potvrdí přes čtyři stovky nových melanomů.

Nemírné slunění způsobuje stárnutí kůže i nádory

Na kontrolu doby pobytu na slunci a používání opalovacích krémů s dostatečným ochranným faktorem upozorňuje i prezident České lékárnické komory [ČLnK] Aleš Krebs.

„Použití opalovacích přípravků s dostatečným ochranným faktorem odpovídajícím fototypu daného člověka by mělo být v letních měsících samozřejmostí i v České republice. A obzvláště letos, kdy většina z nás nezískala během jara dostatečné množství pigmentu, může být kůže ke spálení ještě náchylnější,” říká.

I dodává, že slunce naší kůži i prospívá. Zlepšuje její odolnost a schopnost regenerace, zmenšuje mikrobiální osídlení povrchu, zvyšuje prokrvení pokožky i hladinu vitaminu D.

„Pokud však svou kůži vystavíme slunci na dlouhou dobu, snadno se může spálit,” tvrdí.

Silné sluneční záření oslabuje imunitu

Při slunění bychom měli dle odborníků myslet na to, že nadměrné opalování prokazatelně potlačuje imunitní reakce organismu člověka. Jinak řečeno, často a intenzivně sluněná kůže nereaguje na látky, na které je běžně alergická.

Oslabení imunity pak usnadňuje tvorbu nádorů v kůži. Často se s tím setkáváme u pacientů po transplantaci orgánů, jež mají oslabenou imunitu,“ vysvětluje Krajsová.

Upozorňuje, že zvláště obezřetní mají být v letních měsících rodiče malých dětí. Jejich kůže je totiž vůči UV záření velmi citlivá a snadno a rychle se spálí. A i když jsou kožní nádory včetně melanomu v dětské populaci spíše vzácné a výjimečně, opakované spálení kůže v dětství znamená vyšší riziko vzniku melanomu v dospělém věku.

„V zásadě je doporučení nejmenší děti do půl roku nevystavovat slunci vůbec,” říká Krebs.

Dětská pokožka je totiž výrazně tenčí než u dospělého člověka. Z toho důvodu jí prochází škodlivé UV záření mnohem snáze, rychleji, a především a do hlubších vrstev kůže. Druhý významný faktor související s charakterem dětské pokožky, je její pigmentová nevyzrálost. Děti mají mnohem méně melaninu, jež je chrání před spálením.

Kožní útvary má pravidelně kontrolovat dermatolog

Důležité je i včasné rozpoznání případného melanomu na svém těle. V počátku může být podobný běžnému znaménku, na rozdíl od něj se ale trvale zvětšuje a vytváří nepravidelná a často skvrnitě pigmentovaná ložiska. Takové útvary o velikosti větší než 5 až 6 mm vyžadují kontrolu od dermatologa.

Pihy a kožní útvary důkladně vyšetří dermatoskop

Při vystavování se slunci sehrává roli i fototyp kůže. Většina české populace patří podle dermatologů mezi druhý a třetí fototyp. Zpočátku je tedy nutná vyšší ochrana, klidně s faktorem 50. Teprve po zhnědnutí kůže se začíná snižovat na 30 nebo i 15. Opalovací přípravky s ještě nižším faktorem už pokožku příliš nebo vůbec nechrání.

Bezpečné opalování zajistí krém s vysokou ochranou

Namazat se opalovacím krémem s vyšším ochranným faktorem je třeba se alespoň půl hodiny před sluněním. Číslo ochranného faktoru [SPF] udává, kolikrát déle můžeme být na slunci bez rizika poškození nebo spálení, než kdybychom opalovací přípravek nepoužili. Pokud se například spálíme po 10 minutách pobytu na slunci, s faktorem 10 vydrží pokožka bez zarudnutí na slunci maximálně 100 minut. Vycházet na slunce lékaři kvůli silnému záření nedoporučují přes poledne, zhruba od jedenácté do čtrnácté hodiny odpolední.

„V poledne dopadá kolmo a dosahuje osmdesáti procent celodenní intenzity záření. I s vysokým ochranným faktorem je lepší se slunci v pravé poledne nevystavovat,“ varují dermatologové i lékárníci.

Kromě rizika vzniku nádorů ovlivňuje nadměrné slunění stárnutí pleti. Opalování poškozuje vazivo pokožky a buněčné membrány, čímž způsobuje hluboké vrásky a neucelenou pigmentaci kůže. I běžné denní krémy by proto měly obsahovat ochranné UV faktory.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here