Nemírné slunění způsobuje stárnutí kůže i nádory

0
535
nemírné slunění
Foto: Pixabay.com

Nemírné slunění dává zabrat naší pokožce. Touhu po dokonalém opálení vyvolala ve 30. letech minulého století Coco Chanel. Stačilo, aby uspořádala módní přehlídku, na níž její kousky předvedly pěkně opálené modelky. Ovšem, jak se říká, všeho s mírou. A to platí i u opalování.

Nemírné slunění nesvědčí pokožce. Problém je v ultrafialovém záření [UV] i jeho dalších typech. Kdo se vystavuje delší dobu přímému slunci riskuje nejenom spálení a začervenání kůže, předčasné stárnutí pokožky, ale i vznik kožních nádorů. A to podle přednosty Dermatovenerologické kliniky 3. LF UK FN Královské Vinohrady Petra Arenbergera platí jak pro dospělé, tak pro děti.

„Děti do jednoho roku věku nemají být ultrafialovému záření vůbec vystaveny. Předškolní děti mají nosit plážové oblečení, sluneční brýle, klobouk a pravidelně mazat odhalená místa na pokožce,“ upozorňuje dermatolog.

Nemírné slunění je chyba

Odborníci doporučují minimalizovat pobyt na slunci v horkých letních dnech na co nejkratší dobu. V žádném případě pak nechodit na slunce v pravé poledne. Důvod je, že sluneční záření je nejostřejší. Ozonová vrstva a atmosféra sluneční paprsky filtrují podstatně méně než třeba navečer.

„Ten, kdo se chce opálit a ne spálit, by měl chodit ven dopoledne nebo později odpoledne. V poledne si pak raději dát dobrý oběd a odpočívat,“ doporučuje Petr Arenberger.

Ultrafialové záření je v malém množství lidskému tělu prospěšné, protože produkuje v našem těle vitamin D. K tomu ovšem dle jeho slov postačí pobyt na slunci zhruba jen 15 až 20 minut denně.

Předčasné stárnutí pokožky

Photoaging znamená předčasné stárnutí kůže následkem slunečního záření. Dochází k němu buď chronologicky, pokožka přirozeně stárne, anebo v důsledku nadměrného ultrafialového záření.

„Kůže ztrácí pevnost, elasticitu a jsou na ni patrné hluboké vrásky a pigmentové skvrny. Člověk vypadá následkem nadměrného UV záření starší, než ve skutečnosti je,“ vysvětluje Petr Arenberger.

Dodává, že vlivem slunečního záření se snižuje syntéza kolagenních vláken. Jejich degradace vede k tomu, že kůže není pevná, pružná a začínají vznikat vrásky.

„Dále dochází k narušení kožní hydratace a bariéry. Poškozují se potní i mazové žlázy a dochází k nepravidelným přesunům pigmentu,“ upřesňuje.

Prevence photoagingu

První pravidlo prevence předčasného stárnutí pokožky je nechodit na slunce. Další je používat samoopalovací krémy či solární sprchy. Moderní jsou i tablety pro zhnědnutí bez slunce, které umějí zvýšit syntézu melaninu a urychlit množení pigmentu kůže. Ale pozor – u nich se ale stále spekuluje o nebezpečných vedlejších účincích.

K atraktivnější barvě kůže ale pomáhá i správná strava, konzumace barevné zeleniny – rajčat, mrkve. Obnovu nejenom kůže, ale i růst nehtů a vlasů podpoří dostatečný přísun vitaminů A, C, E, koenzymu Q, vitaminu B3 a flavonoidů, které mají antioxidační účinky.

Pro vypnutí kůže má výborný efekt i kyselina hyaluronová. Vzhled pokožky se prokazatelně zlepšuje i snížením vlivu volných radikálů, tedy je nutné vynechat kouření.

Nemírné slunění a kožní nádory

Podle údajů Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR [ÚZIS] a Národního onkologického registru [NOR] je zhoubný melanom sedmým nejčastěji se vyskytujícím nádorem v ČR.

Ke vzniku tohoto nádoru přispívá kromě genetických dispozic nebo poruchy imunity v důsledku jiného onemocnění především opalování bez dostatečné ochrany. Pravděpodobně nejvýznamnější roli ve vzniku maligního melanomu hraje UVB záření. Bylo zjištěno, že tento zhoubný nádor se častěji vyvine u lidí, kteří se víckrát v životě na sluníčku spálili.

Nejčastěji se nádor vytvoří na původně zdravé kůži jako skvrna odlišné barvy, která se zvolna zvětšuje a postupně přibývá na tloušťce, jindy se existující neškodné mateřské znaménko barevně a tvarově změní na melanom.

Melanom je zhoubný nádor z pigmentových buněk [melanocytů]. Třetina melanomů se vyvíjí na podkladě vrozených nebo získaných pigmentových névů [mateřských znamének].

Jak se chránit před vznikem zhoubného melanomu
  • Vyhnout se přímému slunci mezi 11. a 15. hodinou.
  • Vyhledávat stín, krýt se před slunečním zářením oděvem.
  • Nosit sluneční brýle.
  • Používat tzv. širokospektré fotoprotektivní prostředky [chrání před UVA i UVB spektrem]. Přípravek nanášíme na kůži alespoň 20 min. před pobytem na slunci a aplikaci pravidelně během dne opakujeme.
  • Chránit se proti slunci i ve vodě. Při koupání je nutné nanášet prostředky označené jako water-resistant každých 40 min. a water-proof každých 80 min.
  • Při pobytu na horách používat přípravky s vyšším ochranným faktorem.
  • Děti do 1 roku nevystavovat slunečnímu záření vůbec.

Podle odborníků přitom k tomu, aby se melanom na kůži vůbec nevytvořil, postačí opalovat se s rozumem a dostatečnou ochranou a případné neobvyklé změny na kůži bez odkladu konzultovat s kožním lékařem. To proto, aby byl melanom zachycen včas. Stále ještě v dobře léčitelném časném stádiu.

Kontrola mateřských znamének

Když už je řeč o péči a ochraně pokožky, odborníci doporučují, aby si každý pravidelně kontroloval svou pokožku, zvláště pak mateřská znaménka. Při jejich kontrole je dobré myslet na varovný systém „ABCDE“. V jeho případě platí, že čím více písmenek je pozitivních u jednoho pigmentového znaménka, tím větší je pravděpodobnost, že se jedná o rizikový projev.

A – [asymmetry] – asymetrie
Asymetrická skvrna je taková, která nemá symetrickou formu, jako např. ovál či kruh.

B – [border] – ohraničení
Hranice skvrny by měla být ostrá a pravidelná. Neostré, rozpité ohraničení nebo nepravidelné výběžky vybíhající ze znaménka jsou důvod k návštěvě dermatologa.

C – colour – barva
Znaménko nemá být tmavě hnědé až černé nebo má nepravidelnou skvrnitou pigmentaci s různými odstíny.

D – [diameter] – průměr
Pigmentové znaménko, jehož průměr je větší než pět milimetrů, by mělo být pod pravidelnou kontrolou odborníka.

E – [elevation] – vyvýšení
Rostoucí pigmentové znaménka do výšky, může být známkou postupujícího nádoru. Pokud je ale mateřské znaménko již řadu let nad úrovní okolní kůže, nemusí to znamenat nebezpečí.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here