Pihy a kožní útvary důkladně vyšetří dermatoskop

0
1586
kozni_utvary
Foto: Pixabay.com

Mateřská znaménka, pihy a jiné kožní útvary dermatologové vyšetří standardně takzvaně na zdravotní pojišťovnu. Vyšetření dermatoskopem už jen na doporučení lékaře. Odstranění znaménka laserem pojišťovny neuhradí. Podle nich nejde o medicínsky správný postup.

Při standardním vyšetření mateřského znaménka, pih a jiných třeba i podezřelých nálezů na kůži dermatolog vylučuje riziko, že jde o maligní melanom, tedy zhoubný nádor. Anebo jiné nebezpečné nádorové onemocnění kůže, například bazaliom či spinaliom. Kožní lékař provádí tato vyšetření ambulantně. Spadají do plné úhrady od zdravotních pojišťoven.

Lékař v ordinaci mateřské znaménko či jiné kožní útvary zprvu prohlédne zrakem, nebo k vyšetření použije speciální lupu. Některá pracoviště už jsou dokonce vybavena i takzvaným digitálním dermatoskopem. Na další specializované dermatologické pracoviště posílá lékař pacienta jen v situaci, kdy vyhodnotí kožní útvar jako podezřelý. Tyto ordinace jsou vždy vybaveny speciálními přístroji pro dermatoskopické vyšetření a fungují většinou na dermatovenerologických klinikách při nemocnicích.

Úhrada speciálního vyšetření dermatoskopem

Plné úhrady za podrobnější vyšetření digitálním dermatoskopem se pojištěnec dočká jen v případě, že ho k vyšetření doporučil lékař. A to právě po standardním vyšetřením v běžné kožní ambulanci. Podmínka je i smluvní navázání daného zdravotnického zařízení na pojišťovnu vyšetřovaného pacienta.

Nádor z Merkelových buněk je vzácný, ale o to horší

V opačném případě, kdy ho k vyšetření neindikoval ambulantní specialista si musí vyšetření digitálním dermatoskopem pacient plně uhradit sám. Pak už nemusí řešit, jestli má navštívené dermatologické zařízení uzavřenou smlouvu s jeho zdravotní pojišťovnou. Pro představu, cena za vyšetření jednoho mateřského znaménka či pihy začíná obvykle na 500 korunách s doplatkem za každý další vyšetřený útvar.

Kontrola mateřských znamének s pomocí ABCDE

Odborníci doporučují pravidelnou kontrolu pokožky, zvláště pak mateřských znamének a měnících se kožních útvarů. Při jejich kontrole dobře poslouží varovný systém „ABCDE“. V jehož případě platí, že čím více písmenek je pozitivních u pigmentového znaménka, tím větší je pravděpodobnost, že jde o rizikový útvar.

  • A – [asymmetry] – asymetrie
    Asymetrická skvrna je taková, která nemá symetrickou formu, například oválu či kruhu.
  • B – [border] – ohraničení
    Hranice skvrny má být ostrá a pravidelná. Neostré, rozpité ohraničení nebo nepravidelné výběžky vybíhající ze znaménka jsou důvod k návštěvě dermatologa.
  • C – [colour] – barva
    Znaménko nemá být tmavě hnědé až černé nebo mít nepravidelnou skvrnitou pigmentaci s různými odstíny.
  • D – [diameter] – průměr
    Pigmentové znaménko, jehož průměr je větší než pět milimetrů, má být pod pravidelnou kontrolou odborníka.
  • E – [elevation] – vyvýšení
    Rostoucí pigmentové znaménko do výšky, může být příznak postupujícího nádoru. Pokud je mateřské znaménko již řadu let nad úrovní okolní kůže, nemusí to značit nebezpečí.

Kožní útvary: Odstranit či neodstranit

Mateřská znaménka mívají lidé od narození, anebo se objevují během života a vypadají různě. Vystupují nad kůži, některá jsou tmavá, plochá a jiná naopak v úrovni kůže a světlá. Lékaři upozorňují, že mateřská znaménka i pigmentové skvrny, které mění tvar, zvětšují se nebo vystupují na povrch kůže či mění konturu okrajů, musí pravidelně kontrolovat kožní lékař. I ten pak rozhoduje o samotném odstranění mateřského znaménka či jiného kožního nálezu. Vyjmuto však musí být vždy jen chirurgicky. Odebraná tkáň se totiž posílá na histologické vyšetření.

Pokud o chirurgickém odstranění rozhodne ošetřující lékař, pak je výkon včetně související zdravotní péče plně hrazen z veřejného zdravotního pojištění. Laserové odstranění kožního útvaru nejenomže pojišťovny neuhradí, ale ani ho pacientům nedoporučují. Takový zákrok nepovažuje současná medicína za správný postup, a to ani při odstranění znaménka či podezřelých pih v obličeji a jeho okolí.

Co si lidé hradí sami

Pokud lékař neshledá zdravotní důvod k tomu, aby bylo mateřské znaménko vyjmuto a vyšetřeno histologicky, ale pacient přesto jeho odstranění žádá, hradí si zákrok z vlastní kapsy. Často se k takovému postupu rozhodují ženy z kosmetických důvodů.

Nemírné slunění způsobuje stárnutí kůže i nádory

Na vyšetření pigmentových skvrn či mateřských znamének přispívá většina zdravotních pojišťoven ze svých fondů prevence. Obvykle částkou 500 korun. Na konkrétní podmínky už se musí informovat pojištěnec u své zdravotní pojišťovny.

Veronika Táchová

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here