CCIIP: Olomoucká Tesco SW ingeruje do zdravotnictví

0
562

Na inovace ve zdravotní péči a fungování nemocnic se zaměří Centrum česko-izraelských inovací a partnerství [CCIIP]. To bylo založeno ve čtvrtek 20.5. v BEA campusu v Olomouci [viz pozvánka níže, pozn. red.]. Jedním ze zakládajících členů CCIIP je i olomoucká IT společnost Tesco SW.

Centrum CCIIP [Pozor, neplést s China Council for International Investment Promotion CCIIP, pozn. red.] chce propojovat české a izraelské inovační systémy a podporovat projekty mezi českými a izraelskými subjekty v oblasti výměny know-how a technologií. Mezi zakládajícími členy CCIIP je olomoucká IT firma Tesco SW, Moravská vysoká škola Olomouc [MVŠO], Česko-izraelská smíšená obchodní komora [ČISOK], Fakultní nemocnice Olomouc [FNO] a izraelská společnost HealthIL zaměřená na digitalizaci zdravotnictví.

„Centrum by mělo nabízet výměnu vědomostí a zkušeností v oblasti digitalizace zdravotnictví v Izraeli, které zkvalitňují a zefektivňují zdravotní péči. Jsou to vlastně projekty na úrovni nemocnic, regionů či konkrétních řešení,” vysvětlil novinářům člen výkonné rady CCIIP Tomáš Jelínek.

Ten zároveň působí i jako výkonný ředitel PR agentury DBM [dříve Donath Burson-Marsteller], která pracuje právě pro Tesco SW. Řeší i krizové situace, kdy se Tesco SW brání proti nařčení v médiích o jejích pro stát a municipality údajně nevýhodných IT zakázkách. Za příklad uveďme třeba v médiích často propíraný monitorovací systém pro čerpání dotací z Evropské unie.

CCIIP míří k digitalizaci zdravotnictví v Česku

Vznik CCIIP navazuje na Česko-izraelské inovační dny v Olomouci, jež se konaly v letech 2019 a 2020 [viz video výše, pozn. red.]. Podle slov Tomáše Jelínka chce CCIIP nyní spolupracovat na izraelsko-českých společných projektech zaměřených na fungování nemocnic, diagnostiku nemocí a vzdělávání.

Izraelští partneři mají například zájem rozvíjet preventivní diagnostiku Parkinsonovy choroby. Olomoucká společnost Tesco SW před časem představila software pro určení různých onemocnění mozku od Parkinsona po depresi. Naopak izraelské zdravotnictví má bohaté zkušenosti s postupnou digitalizací všech lékařských záznamů. Lékaři se díky tomu mohou rychle orientovat v informacích o pacientovi a zdravotní pojišťovny dokážou lidem připravit přesné preventivní programy.

„Propojení nových technologií a systému zdravotnictví je něco, v čem nacházíme mnoho inspirací,” podotkl Jelínek.

Podle ředitele Fakultní nemocnice Olomouc a člena čestné rady CCIIP Romana Havlíka hodlá toto největší zdravotnické zařízení v Olomouckém kraji spolupracovat s izraelskými partnery při vzdělávání zdravotníků zaměřeném na nejnovější trendy.

„Druhou oblastí je digitalizace a možná i procesní zjednodušování systému v nemocnici. Posunutí IT a celé nemocnice zase dál k bezpapírovosti. Třetí oblastí je podpora synergického pole zdravotnického výzkumu, kde je to opravdu na hranici klasické medicíny a technologického know-how,” podotkl Havlík.

FN Olomouc už testuje izraelské systémy

FN Olomouc už například testuje části izraelských informačních systémů. Rozvíjí projekty za použití umělé inteligence. Cíl je podle Havlíka objektivnější vyhodnocování zobrazovacích metod, například ultrazvuku.

„Umělá inteligence dokáže s informacemi pracovat rychleji a dokonaleji. Lékař zpracované výsledky pouze potvrdí,” uvedl Havlík.

Podle něj má velký potenciál v českém zdravotnictví telemedicína, na kterou bude centrum také zaměřeno. Podle odhadů odborníků by její výhody mohlo v Česku v budoucnu využívat několik stovek tisíc až milion chronicky nemocných.

Telemedicína jako perspektivní obor nabírá na významu

Telemedicína předává informace například o krevním tlaku či srdečním tepu mezi pacientem a lékařem pomocí telekomunikačních a informačních technologií.

–ČTK/DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here