Bezinfekčnost na covid-19 se s platností od pondělí 24. května uznává po třech týdnech od aplikace první dávky vakcíny proti covidu-19. Plně tak nahrazuje negativní výsledek testu nebo dobu po onemocnění covid-19. Ta se od 24. května prodlužuje z 90 na 180 dnů.

O zkrácení intervalu, kdy se očkovaná osoba proti covidu-19 považuje z hlediska nemoci covid-19 za neinfekční, rozhodla na svém pátečním [21.5.] jednání vláda. Od pondělí 24. května tak mohou všichni očkovaní proti covidu-19 po uplynutí tří týdnů od první dávky vakcíny využívat stejných výhod, jako by byli právě testovaní s negativním výsledkem či byli v uznané postinfekční imunitě.

„Lidé už nemusí čekat na aplikaci druhé dávky a dalších doporučovaných čtrnáct dnů,“ řekl dnes ministr zdravotnictví Petr Arenberger [za ANO].

V praktickém životě to znamená, že lidé mohou vyrazit do zahrádek restaurací, kaváren, na kosmetické služby či ke kadeřníkovi bez testu na koronavirus s negativním výsledkem ne starším 72 hodin. Stejně tak se bezinfekčnost covid-19 po třech týdnech od první dávky vakcíny vztahuje pro účast na kulturních a sportovních akcích. A je i vstupenkou do zdravotnického zařízení a zařízení sociální péče, od pondělí i pro využití ubytovacích služeb bez doložení testu.

Očkování od 35 do 39 let se otevírá na pondělí 24.5.

Uznaná ochrana po covidu-19 se prodlužuje na 180 dnů

S platností od 24. května se prodlužuje doba uznané bezinfekčnosti po prodělaném onemocnění covid-19 ze stávajících 90 na 180 dnů, tedy na dobu šesti měsíců. K očkování se však dle doporučení České vakcinologické společnosti [ČVS] stejně jako ministerskému nařízení registrují již po 90 dnech od pozitivního výsledku na covid-19.

„Po třech měsících od nemoci covid-19 mají možnost se zařadit do fronty,“ uvedl ministr.

K očkování po covidu-19 se pacienti hlásí za tři měsíce

Bezinfekčnost na covid-19 potvrdí zelený certifikát

Digitální zelený certifikát, který potvrzuje očkování proti covidu-19, prodělání nemoci v posledních 180 dnech či čerstvý negativní výsledek testu, dostanou lidé do konce letošního roku dvojí cestou. A to přes stávající praxi ze systému ministerstva zdravotnictví. Druhou možností je pak přes kontaktní místa Czech Point. Do konce kalendářního roku se zachovají oba způsoby jeho vydávání, po novém roce certifikát vydá už jen Czech Point.

Digitální zelený pas EU by mohl platit po celém světě

O přesném počtu hrazených PCR a antigenních testů bude vláda rozhodovat na pondělím jednání 24. května. Podle ministra to vypadá, že by se ze zdravotního pojištění každému pojištěnci hradily dva PCR testy a v červnu ještě k tomu čtyři antigenní testy do měsíce.

Jasno v tuto chvíli není ani o zvýšení platby za státní pojištěnce. Podle Arenbergera se diskutuje částka v rozptylu od 100 do 500 korun. Vyšší platby by stát pojišťovnám hradil s platností od 1.1. 2022.

Hlavní hygienička ČR Pavla Svrčinová po jednání vlády zmínila i povinnost nošení respirátorů a roušek v letních měsících. Nosit se určitě budou při návštěvě zdravotnického a sociálního zařízení. Podle ní se uvažuje o jejich nošení v prostředcích hromadné dopravy a ve vnitřních prostorách obchodů. Finální rozhodnutí podle ní padne do několika týdnů.

Arenbergerův majetek a jeho vysvětlování

Dnes odpoledne [21.5.] předloží ministr Petr Arenberger dle svých slov dokumenty dokládající jeho majetkové poměry premiérovi Andreji Babišovi [ANO].

Jakým způsobem to bude mít vliv na mé ministerské působení nyní záleží na panu premiérovi,“ vyjádřil se ministr ke kauze týkající se jeho majetkových přiznání.

Ministr Petr Arenberger je zámožnější víc, než se zdálo

Složka o jeho příjmech a majetku je dle něj asi 15 cm široká. Celou problematiku vysvětluje tak, že až na pozemky nedošlo v majetkových přiznáních k žádnému pochybení.

„Snažil jsem se sebrat vše, co bylo k dispozici,“ dodal na závěr.

Veronika Táchová

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here