Ministr zdravotnictví Petr Arenberger [za ANO] přeci jen nějaké příjmy a majetek přiznal. Ač minulý týden tvrdil, že jeho majetková přiznání jsou v pořádku a žádné příjmy nechybí. Teď čítá nové ministrovo oznámení 65 nemovitostí a vedlejší příjmy ve výši 30 milionů korun.

V článku “Ministr Arenberger po reportážích náhle „zbohatl“. Přiznal domy i miliony” to uvedl server Seznam Zprávy. Vychází z nového majetkového přiznání, které ministr podal poté, kdy server upozornil na to, že v tom předchozím Petr Arenberger nevykazuje příjmy, majetek a činnosti v souladu se zákonnými povinnostmi.

„Mé daňové přiznání je v pořádku a rozhodně v něm nechybí žádné příjmy,“ tvrdil ještě před týdnem ministr Arenberger v článku Skrytý byznys ministra zdravotnictví: desítky milionů za „kosmetické služby“ na Seznam Zprávy. Po týdnu je všechno jinak.

Nové oznámení už je o něco rozsáhlejší

Nové přiznání dokládající majetek a příjmy ministra zdravotnictví odráží stav ke konci loňského roku a čítá 16 stran, to přechozí mělo strany tři. Dokument přitom vyjmenovává 65 nemovitostí a přiznává také vedlejší příjem ve výši zhruba 30 milionů korun. Z toho 28 milionů korun ministr ohlásil jako příjem ze své kosmetické živnosti, v jejímž rámci podnikal i klinické studie.

Na 1,5 milionu korun si pak přišel ministr z pronájmu svých budov. A dále 400 tisíc korun činila jeho odměna za členství v Radě Českého rozhlasu [z Rady odešel po uvedení do ministerské funkce, její člen byl od května 2018, pozn. red.].

Problém je, že výše uvedené ministr nepřiznal ve svém předchozím přiznání z konce roku a ani v těch předchozích. Na jeho třech stranách v té době ředitel Fakultní Nemocnice Královské Vinohrady nahlásil Arenberger “jen” vlastnictví pěti nemovitostí [vlastní jich 65] a vedlejší příjmy měl dle dokumentu nulové. Arenbergerova soukromá kožní ordinace na Praze 1, která se zaměřuje na klinické testy nových léčiv, přitom funguje víc než 20 let.

Petr Arenberger: Mé daňové přiznání je v pořádku

Druhý problém je, že ministr Arenberger informace o nepřiznání svých veškerých příjmů a majetku minulý týden odmítal. Tvrdil, že jeho majetková přiznání jsou v pořádku a žádné příjmy v něm nechybí. Výnosy z klinického výzkumu dokonce popíral.

„Tato činnost má nejen výnosy, ale i dost velké náklady. V rámci těchto projektů se platí spolupracovníci, studijní koordinátorky a řada dalších věcí,“ uvedl minulý týden.

„V uvedených letech jsem z této činnosti zisk negeneroval. Proto se také nemohl objevit v mém majetkovém přiznání,“ bránil se nařčení.

Ministr Arenberger ještě vysvětlí příjmy z klinických studií

Zapřený majetek i příjem a pokuta v desetitisících

Teď ministr v novém majetkovém přiznání uvádí, že příjmy, které vydělal, jsou za správu obchodního majetku. Ale i za klinický výzkum, přednášky a konzultace v Česku i zahraničí. Podle organizace Transparency International ministrovi za nekompletní majetkové přiznání z předchozího roku hrozí pokuta v řádu desetitisíců korun, uvedl Deník N.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here