Ministr zdravotnictví Petr Arenberger [za ANO] čelí mediálnímu obvinění, že měl ve svých majetkových přiznáních zapřít milionové obraty z klinických studií realizovaných ve své privátní praxi. Studie měl navíc zajišťovat jako živnost na kosmetické, nikoli zdravotní služby. Ministr nařčení odmítá s tím, že žádný zisk negeneroval. Zprávu přinesl portál Seznam Zprávy.

Klinické studie nových léků měl pro farmaceutické společnosti podle serveru Seznam Zprávy ministr Arenberger provádět ve své soukromé kožní ordinaci na Praze 1. Zřejmě v bytě, k němuž má i určitý vlastnický podíl. S odvoláním na databázi Státního ústavu pro kontrolu léčiv [SÚKL] Seznam Zprávy uvedly, že za poslední tři roky se Arenbergerova praxe zapojila do 38 klinických studií. Konkrétní počty účastníků studií známy nejsou. Server tvrdí, že za jednoho zúčastněného inkasují realizátoři od farmaceutických firem cca 150 až 200 000 Kč.

Veřejná funkce ukládá povinnost majetkového přiznání

Arenbergerova kožní praxe dle serveru mohla za provedené studie inkasovat až desítky milionů korun. Což by nebylo nic zvláštního za situace, pokud by Petr Arenberger nebyl od roku 2001 přednosta Dermatovenerologické kliniky 3. LF UK a FN Královské Vinohrady, o rok později pak navíc náměstek pro vědu a výzkum téže nemocnice. A od podzimu 2019 ještě její ředitel. Právě tyto veřejné funkce mu ukládají povinnost pravidelně podávat majetková přiznání, ve kterých uvede své zisky ze soukromých aktivit.

„V celkem šesti oznámeních, která podal od roku 2017, ale jako vedlejší činnost uvádí pouze úvazek na lékařské fakultě a živnost v oboru kosmetické služby,“ upozorňuje server s tím, že v rozporu se zákonem o střetu zájmů v nich příjmy za klinické studie neuvádí.

Povinnost přiznávat veškeré příjmy potvrdil pro zmiňovaný server i zástupce Ministerstva spravedlnosti Jiří Kapras.

„Veřejný funkcionář je povinen oznamovat jakékoliv peněžité příjmy nebo jiné majetkové výhody, které v průběhu výkonu funkce v oznamovacím období nabyl,“ řekl vedoucí odboru střetu zájmů a boje proti korupci Ministerstva spravedlnosti Jiří Kapras.

„To se týká i příjmů z podnikatelské činnosti, příjmů z účasti na podnikající právnické osobě i ze živností,“ dodal.

Arenberger tvrdí, že klinické studie jsou nákladné

Ministr Arenberger však takové nařčení z nepřiznání svých příjmů odmítá. Dnes uvedl, že jeho daňová přiznání jsou naprosto v pořádku a žádné příjmy v něm nechybí.

„Mé daňové přiznání je v pořádku a rozhodně v něm nechybí žádné příjmy,“ reagoval.

Pro upřesnění vysvětlil, že klinický výzkum předcházející schvalování nových léků vyžaduje rozsáhlý sběr a vyhodnocování velkého množství dat a konzultační činnost.

„Tato činnost má nejen výnosy, ale i dost velké náklady. V rámci těchto projektů se platí spolupracovníci, studijní koordinátorky a řada dalších věcí,“ vysvětlil.

„V uvedených letech jsem z této činnosti zisk negeneroval. Proto se také nemohl objevit v mém majetkovém přiznání,“ brání se nařčení ministr.

Jiný problém je, že podle serveru se Arenberger studiím ve své kožní ordinaci věnuje od roku 2001. Avšak jejich počet výrazně vzrostl v posledních třech letech. Tedy v době, kdy stojí v čele vedení FN Královské Vinohrady.

Klinické studie nebo kosmetické služby

Server Seznam Zprávy dále upozorňuje na nejasnosti kolem zajišťování klinických studií ze strany ministra. V dokumentech klinických studií je sice vedeno místo jejich realizace jako zdravotnické zařízení Sanatorium profesora Arenbergera. Ten je ve skutečnosti ale poskytuje jako živnostník poskytující kosmetické služby.

Klinické studie se přitom nezajišťují jako kosmetické, ale zdravotnické služby. Jak ostatně potvrdil i SÚKL.

„Jedná se o léčbu, prevenci či diagnostiku, tedy o zdravotní služby. Zároveň pak živnostenský zákon přímo stanovuje, že činnost lékařů při poskytování zdravotních služeb není živností,“ uvedla mluvčí lékového ústavu Klára Brunclíková.

Informace kolem obvinění ze střetu zájmů a popření milionových příjmů z klinických studií bude ministr Arenberger vysvětlovat premiérovi Andreji Babišovi [ANO]. Ten již veřejně uvedl, že ministra Arenbergera požádal o jasné vysvětlení.

–ČTK/RED–

1 komentář

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here