Očkování od 45 let se otevře o pondělní půlnoci 10. května. Další týden by se zpřístupnil rezervační systém pro zájemce nad 40 let věku a od 1. června pak pro všechny osoby nad 16 let. Nyní se proti covidu-19 očkují lidé starší 50 let.

Očkování od 45 let se zřejmě otevře pro zájemce o něj již o půlnoci z pondělí na úterý 11. května. Další týden by se věk, který opravňuje zájemce k vakcinaci proti covidu-19, snížil na 40 a více let. Podle stávajících plánů se má Centrální rezervační systém [CRS] k očkování proti covidu 1. června plně otevřít všem lidem se zájmem nechat se proti nemoci naočkovat. Informaci uvedl předseda vlády Andrej Babiš [ANO] v neděli 9.5. na Twitteru.

„Zítra o půlnoci [10.5.] chceme otevřít věkovou kategorii 45+.“ uvedl s tím, že schválit to musí ještě Rada vlády pro zdravotní rizika. Jelikož se premiér sám uvedl do jejího čela, je zřejmé, že otevření registrace pro nižší ročníky dnes rada schválí.

Od středy 5. května se CRS k registraci nově zpřístupnil zájemcům nad 50 let věku. Rezervaci provádí na webu Ministerstva zdravotnictví ČR s odkazem zde.

V této věkové kategorii u nás žije téměř 690 tisíc lidí, část z nich už ale vakcínu dostalo prioritně kvůli chronické nemoci či pracovní profesi [školství, zdravotnictví, státní správa, veřejná funkce, aj.]. Ve věkovém rozpětí 50 až 59 let u nás dostalo přednostně vakcínu k dnešnímu dni více než 370 tisíc lidí. Plně dokončené schéma má 118 tisíc z nich.

Schválené a využívané vakcíny proti covidu v ČR

V Evropské unii a tedy i v České republice jsou legálně schváleny v tuto chvíli čtyři covidové vakcíny. Pouze jedna z nich a sice látka od výrobců Pfizer a BioNTech [Comirnaty], je registrovaná k aplikaci pro osoby od 16 let. Zbylé tři vakcíny od AstraZeneca, Moderna a Johnson & Johnson smí zdravotník aplikovat pouze lidem starším 18 let.

Vakcína Comirnaty od Pfizeru u nás jednoznačně vede

Vakcíny už začnou proudit snad i k praktikům

Několik týdnů tuzemská média upozorňují na stále nízké dodávky vakcíny do ordinací praktických lékařů. To zřejmě i stojí za nízkou proočkovaností nejstarší a zároveň nejrizikovější skupiny obyvatel ve věku nad 80 let. K 5. květnu dostalo alespoň jednu dávku vakcíny zhruba 73 procent z nich, u 55 procent z nich se očkování plně dokončilo. Ke stejnému datu dostalo první dávku vakcíny 70 procent lidí ve věku 70 až 79 let, 33 procent z nich už dostalo i druhou dávku vakcíny.

Podle premiéra se nyní situace zlepší. Praktičtí lékaři dle něj začnou přednostně dostávat k vakcíně od Johnson & Johnson a AstraZeneca nově i látku od americké firmy Moderna.

„Strategie je teď nově taková, že k praktikům půjdou nejen vakcíny od AstraZeneky a Johnson & Johnson, ale i od Moderny. V centrech se jen doočkuje druhá dávka Moderny a pak už půjde vše pouze k praktickým lékařům,” slíbil.

Kdo řídí očkování v ČR? To nevědí už ani samotní lékaři

Očkovací centra budou dostávat hlavně vakcínu Comirnaty, kterou se u nás jednoznačně očkuje nejvíce. Oproti tomu v květnu má do Česka dorazit 354 tisíc dávek Moderny, 28 tisíc dávek AstraZeneca a 170 tisíc jednodávkové látky Janssen. Vakcíny od Pfizer/BioNTech přijde v objemu 2,3 milionu dávek.

EK uzavřela smlouvu na 1,8 miliardy dávek Comirnaty

Směřovat více vakcín proti covidu do ordinací praktických lékařů v úterý doporučili i vědci z Centra pro modelování biologických a společenských procesů [BISOP]. Seniory podle nich odrazuje od očkování v centrech složitá registrace přes webové stránky, cestování do neznámého prostředí a absence svého ošetřujícího lékaře. Potíž pro některé starší zájemce jsou i formuláře, které se v centrech vyplňují.

K očkování u praktika se neregistrují zájemci centrálně

K 6. květnu 2021 zdravotníci v ČR vyočkovali 3,424 milionu dávek vakcín proti covidu-19 od čtyř výrobců. Očkováno proti covidu-19 bylo v úterý 5. května na 68 020 lidí, tedy o 15 procent více než předchozí úterý.

–RED/ČTK–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here