EK uzavřela smlouvu na 1,8 miliardy dávek Comirnaty

0
672
Comirnaty
Foto: Pixabay.com

Vakcína Comirnaty společností Pfizer a BioNTech bude pro země EU vakcínou číslo jedna zřejmě i v příštím a přespříštím roce. Evropská komise [EK] vyjednala nákup dalších 1,8 miliardy dávek, což podle předsedkyně EK Ursuly von der Leyenové zajistí unijním státům dodávky do konce roku 2023.

Zástupci EK se dohodli s farmaceutickými společnostmi Pfizer a BioNTech na uzavření smlouvy na nákup 1,8 miliardy dávek vakcíny proti covidu-19 Comirnaty. V pátek 23. dubna o tom informovala předsedkyně EK von der Leyenová.

„Díky spolehlivým partnerům jako jsou Pfizer a BioNTech tempo očkování v Evropské unii zrychluje,“ řekla von der Leyenová při návštěvě výrobního podniku na vakcínu Comirnaty v belgickém městě Puurs.

Evropská agentura pro léčivé přípravky [EMA] schválila zvýšení objemu jednotlivých šarží vakcíny produkovaných právě v belgickém závodě. Díky tomu může podle von der Leyenové vyrobit zhruba o pětinu více dávek.

Podle předsedkyně EK urychlení dodávek vakcíny přispěje k dosažení proočkovanosti dospělých. Ta by měla letos koncem června podle plánů EK překonat hranici 70 procent. Přibližně by tak vakcínu v polovině roku mohlo dostat až 250 milionů lidí žijících v EU.

Eurokomisař pověřený dohledem nad urychlením očkovací kampaně Thierry Breton se ovšem tento týden nechal slyšet, že reálně vidí splnění této mety zatím ve dvanácti unijních zemí. Státy s pomalejším tempem očkování, mezi něž patří také Česká republika, by musely zrychlit, aby se tomuto cíli přiblížily. Podle posledních údajů z počátku tohoto týdne bylo zatím v EU plně očkováno necelých deset procent obyvatel.

Kontrakt na Comirnaty pokrývá vakcíny pro přeočkování

Nová smlouva, která je dosud největším kontraktem na nákup očkovacích látek, zajistí dostatek dávek k přeočkování a zvýšení imunity, prohlásila von der Leyenová. V příštích dvou letech by díky ní země EU měly mít dostatek vakcín k opakovanému naočkování všech lidí, dodala. Detaily smlouvy obě strany ještě upřesní v nejbližších dnech.

EU má dosud u firem Pfizer/BioNTech objednáno 600 milionů dávek. Celkem 250 milionů dodá firma ve druhém čtvrtletí. Což je více, než všechny ostatní společnosti dohromady.

Brusel dal v minulých dnech najevo, že v budoucnu nebude mít zájem o vakcíny vyráběné společnostmi AstraZeneca a Johnson & Johnson. Vůči prvně jmenované společnosti chystá EK dokonce žalobu. Jejím předmětem mají být snížené a zpožděné dodávky vakcín.

EK dává přednost mRNA vakcínám

Komise dále uvedla, že vidí potenciál spíše v takzvaných mRNA vakcínách vyráběných vedle Pfizeru a BioNTechu také společností Moderna. Podle von der Leyenové se však nemíní omezit pouze na tyto dvě firmy.

„Určitě rozšíříme [porftolio] o další vakcíny, například látky založené na proteinech mají také značný potenciál,“ řekla šéfka komise.

Mezi tyto vakcíny se řadí například preparáty testované společnostmi Novavax či Sanofi-GSK, s nimiž se EU již předběžně na nákupu vakcín dohodla. Látku první společnosti EMA posuzuje, druhá firma zatím žádost nepodala.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here