Genetická mRNA vakcína proti covidu-19 od Moderny funguje na stejném principu jako pro EU prvně schválená očkovací látka od Pfizer/BioNTech. Obě obsahují messenger RNA s instrukcí k vytvoření spike proteinu, díky kterému si začnou buňky tvořit protilátky. Moderna už začala s dodávkami do EU i České republiky.

Podmínečnou registraci vakcíny od americké společnosti Moderna schválila Evropská komise [EK] minulý týden ve středu [6. 1. 2021]. Dnes dorazí její první dávky i do České republiky, čímž se počet výrobců vakcín proti covidu-19 zvýší na dva z celkově sedmi plánovaných [Očkovací strategie MZ ČR].

„Výhody [vakcíny od Moderny] proti Comirnaty [vakcíny od Pfizer/BioNTech]? Nemusí se ředit, ihned k použití, skladuje se jen při -15 až -25 stupních, dokonce v chladničce až 30 dnů, 12 hodin při pokojové teplotě, 2. dávka až za měsíc. Vysoká účinnost 94 %. Od 18 let. A nevýhoda? Bude jí málo,“ okomentoval vakcínu od Moderny předseda Vakcinologické společnosti ČLS JEP a vedoucí pracovní skupiny při MZ ČR Roman Chlíbek.

Vakcíny od Moderny přijdou v úterý. Bude jich osm tisíc

Mimo dodavatele Pfizer/BioNTech a Modernu mají letos dodat do Česka vakcíny zřejmě i farmaceutické společnosti AstraZeneca [schválení do konce ledna], CureVac [plánovaná registrace k 1.4.] a Johnson&Johnson [Jansen]. Dle očkovací strategie by u nás mohly být koncem roku dostupné také vakcíny od Sanofi Pasteur [GSK] a Novavax.

mRNA vakcína od Moderny

Očkovací látka od Moderny funguje na stejném principu jako Comirnaty od Pfizer/BioNTech. Jde o messenger RNA vakcínu [mRNA], která předá buňkám v těle očkovaného instrukce k vytvoření spike proteinu. Prostřednictvím kterého se nový koronavirus do lidského organismu dostává a vyvolává nemoc covid-19.

„To je protein vyskytující se na povrchu viru SARS-CoV-2 a je potřebný pro to, aby byl virus schopen vstoupit do buněk. Jakmile je podána vakcína lidem, některé jejich buňky přečtou instrukce obsažené v mRNA a dočasně produkují tento spike protein,“ vysvětluje na svých stránkách Státní ústav pro kontrolu léčiv [SÚKL].

EMA doporučila Modernu jako druhou vakcínu pro EU

Imunitní systém člověka si tím vytvoří protilátky a zároveň aktivuje T-buňky, tedy bílé krvinky, pro jeho případné napadnutí. V případě, že se očkovaná osoba setká s novým koronavirem, tělo virus rozpozná a dokáže se proti němu úspěšně bránit.

Až 94procentní účinnost vakcíny od Moderny

Klinická hodnocení prokázala u covid vakcíny od Moderny 94,1procentní účinnost, studie se prováděla na zhruba 30 tisících dobrovolnících ve věku od 18 do 94 let. Účinnost společnost vyhodnotila u 28 tisíců zúčastněných bez známek předchozí infekce.

Vývoj covidové vakcíny trval rekordních jedenáct měsíců

Klinické hodnocení prokázalo 90,9% účinnost u pacientů s rizikem rozvoje vážného průběhu covidu-19. A to včetně pacientů s chronickým onemocněním plic, jater, srdce, obezitou, diabetem a infekcí HIV. Účinnost se přitom dle Moderny nelišila v závislosti na pohlaví, rase a etnické příslušnosti. Vakcína se podává ve dvou dávkách do svalu v horní části paže v odstupu 28 dní. Jedna lahvička obsahuje deset dávek očkovací látky.   

Nežádoucí účinky se objeví spíše jen vzácně

Nežádoucí reakce očkovaných na vakcínu od Moderny jsou mírné nebo středně závažné s odezněním do několika málo dnů po vakcinaci. Nejčastěji si lidé stěžují na bolest a zduření v místě injekce, někteří i na únavu, zimnici, horečku a na citlivost lymfatických uzlin v podpaží. Někteří očkovaní zmiňují bolest hlavy, svalů, kloubů a pocit na zvracení. V praxi jde o téměř totožné nežádoucí reakce jako u nás již užívané vakcíny od Pfizer a BioNTech.

Covid vakcína a odpovědi na nejčastější otázky kolem ní

Jelikož je vakcína registrovaná podmínečně, pokračuje se v jejím sledování a hodnocení i v dalších dvou letech.

„Bezpečnost a účinnost vakcíny bude dále sledována při používání ve všech členských státech Evropské unie pomocí farmakovigilančního systému EU a dalších studií prováděných farmaceutickou společností a evropskými autoritami,“ potvrzuje SÚKL.

Vakcína proti covidu-19 se nevybírá

Jakkoli se od dnešního dne v Česku bude očkovat vakcínami proti covidu-19 od dvou výrobců, výběr vakcíny nebude na samotném zájemci o očkování. Záviset bude spíše na aktuální dostupnosti dané vakcíny. K běžnému pojištěnci se očkovací látka dostane nejdříve v polovině letošního roku. Registrační systém očkování se má pro seniory 80+ zpřístupnit v pátek 15. ledna, pro ostatní pak počátkem února. Pořadí zájemců určí jejich věk a zdravotní stav. Vakcínu i její aplikaci hradí každému zájemci jeho zdravotní pojišťovna.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here