Studenti s pracovní povinností v době nouzového stavu nebudou platit daň z příjmů, ani odvody na sociální a zdravotní pojištění. Daňovou povinnost jim odpustí Ministerstvo financí ČR [MF ČR]. Odvody pokryje příspěvek Ministerstva práce a sociálních věcí [MPSV] a státu krajům, které studenty k práci povolávají.

Od patnáctiprocentní daně z příjmů z odměň za práci v době nouzového stavu osvobodí studenty zdravotnických oborů generální pardon ministryně financí Aleny Schillerové [za ANO]. Využít její mimořádnou pravomoc schválila včera na svém jednání vláda. Podle ministryně jde však o zbytečný stres kolem platby odvodů z odměn za povinnou práci studentů. Dle jejích slov pokryje jejich daňovou povinnost sleva na studenta a poplatníka.

Podle jiných to však nemusí být vždy pravda. Studenti na vysokých školách totiž souběžně se studiem často pracují. To znamená, že jejich výdělek většinou přesahuje hraniční částku, ze které neodvádějí daň z příjmů po uplatnění slevy na studenta, jež činí maximálně 4 020 Kč za rok a pokryje roční výdělek do 26 800 Kč. A slevy na poplatníka, která je 2 070 Kč za měsíc a pokryje měsíční výdělek do 13 800 Kč za měsíc.

Stát odpustí nasazeným medikům daň. Řeší se i odvody

Odvody za práci v nouzovém stavu

Podle vyjádření Ministerstva práce a sociálních věcí [MPSV] neponíží odměny studentů, kteří pomáhali a pomáhají v nemocnicích a zařízeních sociální péče, ani odvody na sociální a zdravotní pojištění.

„Studenti pomáhající [s pracovní povinností] během pandemie v nemocnicích nebo zařízení sociálních služeb nemají z vyplacených odměn odvádět povinné pojistné. Tuto povinnost má plátce odměny, tedy kraje,“ vysvětluje MPSV.

Povoláváme do zdravotnictví mediky nebo dělníky?

Úřad dodává, že krajům proto dodatečně vyplatí peníze na odměny pro studenty v sociálních službách tak, aby je dostali ve stejné výši, jako by sociální a zdravotní pojištění neodvedli.

Obdobně se vyslovilo Ministerstvo zdravotnictví ČR [MZ ČR]. To uvedlo, že kraje dostávají finanční prostředky od státu. Ty pak posílají nemocnicím, ve kterých povolaní studenti pracují a ze kterých se má jejich odvodová povinnost také pokrýt.

„Peníze na odměnu studentům i všechny související odvody [daně, sociální a zdravotní pojištění] tak vyplácí kraj, který na to dostává peníze od státu,“ uvedla mluvčí MZ ČR Barbora Peterová.

–RED/ČTK–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here