První závoz osmi tisíc vakcín proti covidu-19 od společnosti Moderna dorazí v úterý 12. ledna. Doposud se do Česka dostalo zhruba 98 tisíc dávek od Pfizer a BioNTech. Naočkováno je ale jen prozatím 40 tisíc osob. Informace o prvním závozu vakcíny od Moderny provázely nepřesnosti.

V lednu mělo do Česka původně dorazit podle Očkovací strategie Ministerstva zdravotnictví ČR [MZ ČR] v součtu 80 tisíc dávek vakcín od Moderny. V pátek 8. ledna ministr zdravotnictví Jan Blatný [za ANO] ale uvedl, že počítají se sníženou dodávkou v počtu 20 tisíc dávek. Navíc rozdělených do dvou závozů. Předseda vlády Andrej Babiš [ANO] pak v neděli 10. ledna v České televizi [ČT] upřesnil, že vakcínu Moderna dodá do Česka v pondělí 11. ledna. Uvedl také, že dodávku získá Moravskoslezský kraj.

Nakonec je vše jinak: Dnes v dopoledních hodinách Ministerstvo zdravotnictví ČR sdělilo, že očkovací látky od Moderny přijdou do Česka v úterý 12. ledna a bude jich osm tisíc.

„Do konce ledna pak očekáváme dodání všech 20 tisíc dávek,“ upřesnila nakonec mluvčí MZ ČR Barbora Peterová v ČT.

To, že dodávky vakcín Moderny začnou do EU mířit již dnes, potvrdil i viceprezident společnosti Moderna a vedoucí regionu EMEA Dan Staner. Upřesnil, že všechny zásilky zajistí logistická společnost Kuehne + Nagel ze svého evropského centra.

Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca

Vakcínu americké společnosti Moderna doporučila Evropská agentura pro léčivé přípravky [EMA] k podmínečné registraci Evropské komisi [EK] minulý týden ve středu [6. ledna]. Tentýž den EK očkovací látku s názvem Covid-19 Vaccine Moderna schválila k užití v členských zemích EU.

EMA doporučila Modernu jako druhou vakcínu pro EU

Moderna je v pořadí druhou vakcínou proti covidu-19 schválenou pro evropské trhy. První je vakcína Comirnaty od společností Pfizer a BioNTech. Vakcínu Comirnaty od Pfizer/BioNTech dovezla společnost do Česka v sobotu 26. prosince, o den později se začalo s očkováním. Doposud se jí mělo naočkovat kolem 40 tisíců osob z celkem 98 tisíců doručených dávek. Očkují se prioritně zdravotníci v nemocnicích a vybraní senioři v zařízeních sociální péče.

Evropa začala očkovat proti covidu. Platí to i pro Česko

Podle předsedy České vakcinologické společnosti ČLS JEP Romana Chlíbka přicházejí dodávky vakcíny od Pfizer/BioNTech do Česka postupně každý týden. Zmiňovaná očkovací strategie počítá do konce ledna s jejich celkovou dodávkou v počtu bezmála 278 tisíc dávek, tedy pro 139 tisíc osob. Vláda má nyní údajně jednat o navýšení objednávek od Pfizer/BioNTech.

Británie bude očkovat další vakcínou proti covidu-19

Nadějí na zvýšení počtů dávek vakcín a získání dostatečné proočkovanosti v co nejkratší době je schválení další očkovací látky proti covidu-19 od britské firmy AstraZeneca a Oxfordské univerzity. Tu má EMA k registraci doporučit nejpozději do konce ledna. Česko by tak už v únoru mohlo dostat zhruba 200 tisíc vakcín od AstraZenecy, čímž by oočkovala dalších 100 tisíc osob.

Covid-19 Vaccine Moderna

Covid-19 Vaccine Moderna je dvoudávková mRNA vakcína. Zatímco prvně schválenou látkou Comirnaty se očkují lidé starší 16 let, látku od Moderny aplikují zdravotníci od 18 let. Klinických studií se zúčastnilo 30 tisíc osob. Polovina z nich se očkovala vakcínou a druhá polovina injekcí bez léčivé látky, placebem.

Covid vakcína a odpovědi na nejčastější otázky kolem ní

Účinnost odborníci vyhodnotili u přibližně 28 tisíců dobrovolníků ve věku od 18 do 94 let. Ti nevykazovali známky předchozí infekce. Klinické hodnocení prokázalo 94,1% snížení počtu symptomatických případů nemoci covid u osob očkovaných vakcínou [symptomatická nemoc covid se rozvinula u 11 osob ze 14 134] oproti osobám, jimž byla aplikována injekce bez léčivé látky [symptomatická nemoc covid propukla u 185 osob ze 14 073]. Vakcína v klinickém hodnocení prokázala 94,1% účinnost.

Klinické hodnocení rovněž prokázalo 90,9% účinnost u pacientů s rizikem rozvoje vážného průběhu covidu-19. Vakcína od Moderny se podává ve dvou dávkách do svalu v horní části paže, a to s odstupem 28 dní.

–RED/ČTK–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here