V zemích EU začalo očkování proti covidu-19 vakcínou Pfizer/BioNTech. Slovensko s vakcinací začalo už v sobotu večer, Česko v neděli ráno. Vakcínou už očkují i v Srbsku, ale i sousedním Německu, Polsku, Francii, Španělsku nebo Portugalsku. Británie přitom již schvaluje po vakcíně Pfizer/bioNTech i vakcínu od AstraZeneca.

Před šesti dny schválila Evropská komise [EK] na doporučení Evropské agentury pro léčivé přípravky [EMA] podmínečnou registraci očkovací látky proti covidu zvané Comirnaty od společností Pfizer a BioNTech. V sobotu a neděli vakcíny postupně rozváží speciálně vypravené kamiony z belgického závodu do členských zemích EU.

Dočkalo se i Česko. První vakcínu Comirnaty u nás zdravotníci podali v neděli ráno předsedovi vlády Babišovi [ANO] a válečné veteránce Emilii Řepíkové v Ústřední vojenské nemocnici [ÚVN] v Praze. Paní Řepíková po aplikaci vakcíny uvedla, že se cítí dobře, šlo pouze malé píchnutí [Pozn. red.: Emilie Řepíková je na obrázku za premiérem]. Vakcínou očkuje i pražská nemocnice v Motole, kde dostal první vakcínu chirurg Pavel Pafko. Ten ještě před aplikací vakcíny uvedl, že nerozumí lidem, kteří váhají s očkováním proti covidu-19.

„Nerozumím těm 45 procentům českých obyvatel, kteří váhají s vakcinací,“ řekl.

Podle ředitele nemocnice Miloslava Ludvíka [ČSSD] mají zatím 1 975 dávek očkovací látky. Další dorazí koncem roku a průběžně pak v měsíci lednu. Denně mohou tamní zdravotníci oočkovat až 500 lidí. Prioritně zdravotníky a seniory.

Slovensko s vakcinací předstihlo Česko

Sousední Slovensko zahájilo očkovací maraton ihned po dodání vakcíny. První očkovací látku přijal infektolog a člen vládní pandemické komise Vladimír Krčméry ve Fakultní nemocnici Nitra [FN Nitra]. Slovensko přijalo zatím zhruba 10 tisíc dávek vakcíny firem Pfizer a BioNTech. Společně s Krčmérym se oočkovali další členové pandemické komise a konzilia epidemiologů. Očkovat budou na Slovensku stejně jako v ostatních zemích primárně zdravotníky, zaměstnance sociálních služeb a seniory. Dnes [27.12.] se naočkuje i slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. První vakcíny se na Slovensku rozváží do páteřních nemocnic v Bratislavě, Nitře, Banské Bystrici a Košicích. Široká veřejnost se vakcíny dočká o velikonočních svátcích. V sobotu s očkováním začalo i sousední Maďarsko.

Německo, Francie, Portugalsko i Polsko

Také v Německu mají podle tamní očkovací strategie přednost klienti domovů pro seniory a jejich pracovníci, dále zdravotníci a osoby v hospitalizaci. Do konce roku se má po Německu rozdistribuovat 1,3 milionu dávek, v lednu pak až 700 tisíc každý týden.

Francie začíná s očkováním proti covidu v širším okolí Paříže a v regionu Burgundsko-Franche-Comté na východě země. První dávky míří do nemocnic a do pečovatelských domovů, kde chtějí francouzské úřady naočkovat do konce února asi milion lidí. Dalších až 15 milionů osob by mělo dostat vakcínu v březnu a dubnu.

„Toto je začátek konce pandemie,“ poznamenal při zahájení očkování španělský ministr zdravotnictví Salvador Illa. Tamní úřady budou některé z prvních dávek vakcíny dopravovat také letecky na řadu španělských ostrovů i do enkláv Ceuta a Melilla v severní Africe.

S rozvozem vakcíny už začalo také Portugalsko. Ze svých skladů je úřady rozvážejí do pěti největších nemocnic v zemi. S aplikací vakcíny začalo také Polsko, kam už stejně jako do Česka dorazilo prvních 10 tisíc dávek. Úřady je postupně rozdělí do 70 hlavních nemocnic v zemi. Do konce ledna počítá polská vláda s dodávkou zhruba 1,5 milionu dávek vakcíny. Prioritně se očkují v Polsku senioři, zdravotníci, ale i učitelé a členové záchranných složek.

EU začala očkovat, Británie schvaluje druhou vakcínu

Zatímco unijní země začaly s rozvozem vakcíny do svých páteřních nemocnic, Velká Británie plánuje distribuci další covid vakcíny vyvinutou ve spolupráci s Oxfordskou univerzitou od firmy AstraZeneca. Podle britského nedělníku The Sunday Telegraph mají tamní úřady tuto vakcínu schválit v několika budoucích dnech, konkrétně 4. ledna.

Británie už od začátku prosince očkuje proti covidu-19 látkou od firem Pfizer a BioNTech, která se nyní distribuuje v zemích Evropské unie. Tuto vakcínu už dostalo ve Spojeném království přes 600 tisíc lidí. Britská vláda má v plánu během následujících dvou týdnů dvěma dostupnými vakcínami naočkovat zhruba dva miliony lidí.

Vakcína od společnosti AstraZeneca má stejně jako látka od společnosti Moderna, kterou se už očkuje ve Spojených státech, příznivější podmínky pro skladování. Nevyžaduje totiž uchovávání v extrémně nízkých teplotách kolem minus 70 stupňů Celsia jako vakcína od firem Pfizer a BioNTech.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here