Britská vláda dnes přijala doporučení tamní lékové agentury ke schválení vakcíny proti covidu, kterou vyvinula Oxfordská univerzita a společnost AstraZeneca. Británie už objednala 100 milionů dávek této vakcíny. Výhodou vakcíny je méně náročná manipulace díky příznivějšímu chladovému řetězci [+2 až +8 stupňů Celsia].

„Je to opravdu fantastická zpráva a triumf britské vědy. Vakcína vyvinutá Oxfordskou univerzitou a společností AstraZeneca byla schválena k použití. Nyní se posouváme k naočkování co největšího počtu lidí v co možná nejkratší době,“ okomentoval schválení vakcíny britský premiér Boris Johnson.

Vakcínu společnosti AstraZeneca a Oxfordské univerzity schválila Velká Británie k použití jako vůbec první země na světě. Podle britské BBC znamená takové rozhodnutí zásadní obrat v boji s pandemií koronaviru. Schválení vakcíny podle ní povede v Británii k masivnímu rozšíření imunizační kampaně proti covidu-19.

Vakcína AstraZeneca vyvolává imunitu proti covid-19, uvedla firma

Tamní vláda už se společnostmi uzavřela kontrakt na 100 milionů dávek vakcíny, což znamená naočkování 50 milionů britských občanů. Distribuce vakcín má začít dnes nebo ve čtvrtek, pro očkování se začne používat v pondělí 4. ledna. Podle britského ministra zdravotnictví Matta Hancocka bude v Británii dostatek vakcíny pro očkování celé populace vyjma dětí.

Británie má oočkováno přes 600 tisíc osob

Britské ostrovy začaly s očkováním vakcínou od Pfizer/BioNTech už počátkem prosince, k nouzovému použití ji tamní vláda schválila 2. prosince 2020. S distribucí do nemocnic a sociálních zařízeních v zemi pomáhá i armáda. V zemi vakcínu dostalo už více než 600 tisíc občanů, prioritně senioři v sociálních zařízeních a vybraní zdravotníci.

Podle šéfa společnosti AstraZeneca Pascala Soriota se vakcína ukázala jako účinná, dobře snášená, její podání je snadné a AstraZeneca ji bude dodávat bez zisku. Soriot a britský ministr zdravotnictví potvrdili, že vakcína má být účinná také na novou mutaci koronaviru.

V Británii začnou s očkováním proti covidu příští týden

Společnost uvedla, že bude jednu dávku prodávat za 2,5 dolaru [asi 53 Kč]. Do konce příštího roku plánuje vyrobit až tři miliardy dávek. Na výrobě se dohodla s několika partnery v zahraničí. Indický Serum Institute of India má pro firmu vyrobit miliardu dávek, které se nejspíše využijí v chudších zemích. Smlouvy na výrobu má AstraZeneca také s výrobci v Brazílii, Jihoafrické republice a v Číně.

Výhodou podle odborníků dnes schválené vakcíny Oxfordské univerzity a AstraZenecy je i to, že není ve srovnání s vakcínou Comirnaty od Pfizer/BioNTech tak náročná na skladování a distribuci do očkovacích zařízení. Nevyžaduje totiž tak extrémně nízké teploty kolem minus 70 stupňů Celsia.

Vývoj covidové vakcíny trval rekordních jedenáct měsíců

Fungování vakcíny AZD 1222

Vakcína Oxfordské univerzity a AstraZenecy zvaná AZD 1222 má působit tak, že připraví tělo na obranu proti infekci vyvolanou novým koronavirem. Tento virus má na svém vnějším povrchu bílkoviny, které se nazývají „spike proteiny“ a umožňují vstup viru do lidských buněk, kde následně způsobují onemocnění. Vakcína AZD 1222 se skládá z jiného viru, takzvaného adenoviru. Ten vědci upravili tak, aby obsahoval gen pro produkci „spike proteinu“ SARS-CoV-2. Samotný adenovirus se nemůže množit a nezpůsobuje onemocnění. Jakmile je vakcína podána, vytvoří se v lidském těle „spike protein“. Avšak bez rozvoje nemoci. Imunitní systém tak bude proti tomuto cizorodému proteinu vytvářet přirozenou obranu – protilátky a T buňky.

Covid vakcína a odpovědi na nejčastější otázky kolem ní

Pokud později očkovaná osoba přijde do styku se skutečným virem SARS-CoV-2, imunitní systém ho rozpozná právě díky „spike proteinu“ na jeho povrchu a bude připraven na něj zaútočit. Nedostane se tak do buněk v těle a nedojde k rozvoji nemoci covid-19.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here