Stejně jako každý rok i letos budou zdravotníci zajišťovat replantační [rekonstrukční] servis novoročních oslav. Lékaři přitom jako každý rok i letos varují: Úrazy pyrotechnikou bývají bohužel často velmi devastační!

Lékaři se u úrazů způsobených pyrotechnikou snaží vždy časným zásahem a rekonstrukcí prstů obnovit alespoň částečnou úchopovou funkci horní končetiny.

„Každý Silvestr je jiný. Někdy řešíme úrazy už od rána, kdy se lidé na oslavy chystají. Jindy je to až po půlnoci nebo i další den. Kromě rukou jsou častá také poranění očí nebo ušního bubínku,“ říká primář Kliniky plastické a estetické chirurgie Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně [FNUSA] a LF MU Igor Stupka.

Dalším výrazným faktorem je manipulace v podnapilém stavu. Pacienty bohužel často na Silvestra přijímáme na kliniku, ale schopni zákroku bývají až na Nový rok po vystřízlivění, protože je anesteziolog nedovolí díky značné ebrietě uvést do celkové anestézie,“ doplňuje informaci přednosta Kliniky plastické a estetické chirurgie FNUSA a LF MU Zdeněk Dvořák.

Úrazů způsobených pyrotechnikou ubývá…

Pozitivní zpráva je, že dle zdravotníků díky prodeji profesionálně vyráběné pyrotechniky úrazů v posledních letech ubývá. Pokud je pacient do nemocnice přivezen, většinou jde o poranění vzniklá nesprávnou a nedoporučenou manipulací s pyrotechnikou. Nebo dotyčný nedodržel správné skladování nakoupeného materiálu.

Jestli lze něco lidem doporučit, tak ať radši starou pyrotechniku vyhodí, než ji použijí a ublíží si,“ radí Dvořák.

Z letošního závěru roku mají ale chirurgové velké obavy. Tedy přesněji z toho, že kvůli nouzovému stavu stráví většina obyvatel České republiky Silvestra doma. Nemohou vyrazit do společnosti nebo na rekreaci, a tak si budou chtít poslední den v roce zpestřit alespoň pyrotechnickou show, často v podnapilém stavu.

„Takže kromě toho, že nám bude vrcholit další vlna covid+ pacientů, lze očekávat i větší procento úrazů z provozování „ohňových show“. Zdravotníci se tím pádem asi nezastaví,“ uzavírá Dvořák s tím, že bude moc rád, když se zmýlí.

–RED– 

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here