Vakcína proti covid-19, očkovací látka AZD1222 vyvinutá firmou AstraZeneca ve spolupráci s Oxfordskou univerzitou, vyvolává imunitní reakci u mladších i starších dospělých jedinců. Dnes to uvedla britská farmaceutická firma.

Dosavadní výsledky klinického hodnocení potvrzují i bezpečnost očkovací látky. Vakcína podle firmy vyvolává imunitní reakci i u starších osob, a to dokonce s nižším výskytem krátkodobých nepříznivých reakcí organismu. To je dle odborníků důležité, protože imunitní systém s věkem slábne a starším lidem více hrozí, že komplikacím souvisejících s nemocí covid-19 spíše podlehnou.

„Výsledky dále vytvářejí soubor důkazů o bezpečnosti AZD1222 a její schopnosti vyvolat tvorbu protilátek,“ potvrdil mluvčí AstraZeneca.

„Je povzbudivé vidět, že schopnost navodit tvorbu protilátek byla podobná mezi staršími i mladšími dospělými a že krátkodobé vedlejší účinky jsou slabší mezi staršími lidmi, u nichž bývá průběh covidu-19 závažnější,“ dodal.

Vakcína proti covidu-19: Blízko je i Pfizer s BioNTech

Získání účinné vakcíny a léku na nemoc covid-19 se obecně považuje za možný přelom v boji s pandemií nemoci. Ta po celém světě přispěla k úmrtí už 1,15 milionu lidí, postihla globální ekonomiku a obrátila naruby způsob života lidí po celém světě.

Jakub Dvořáček: Staří se proti covidu očkovat nebudou

Zmiňovaná vakcína navozuje ochranné protilátky a takzvané T-lymfocyty u lidí ve vyšších věkových skupinách, kteří jsou v případě covidu-19 vystaveny největšímu riziku. Očekává se, že právě vakcína společnosti AstraZeneca bude jednou z prvních vyvinutých farmaceutickými společnostmi, která získá regulatorní souhlas. Velice blízko souhlasu je ale i firma Pfizer a BioNTech.

Vakcína proti covid-19 od firmy AstraZeneca

Vakcína AstraZenaca má působit tak, že připraví tělo na obranu proti infekci koronavirem. Tento virus má na svém vnějším povrchu bílkoviny, které se nazývají „spike proteiny“ a umožňují vstup viru do lidských buněk, kde následně způsobují onemocnění. Vakcína covid-19 vyvinutá společností AstraZeneca se skládá z jiného viru, takzvaného adenoviru. Ten byl upraven tak, aby obsahoval gen pro produkci „spike proteinu“ SARS-CoV-2.

Výsledky vakcíny AstraZeneca budou do několika týdnů

Fungování látky AZD1222

Samotný adenovirus se nemůže množit a nezpůsobuje onemocnění. Jakmile je vakcína podána, vytvoří se v lidském těle „spike protein“. Avšak bez rozvoje onemocnění. Imunitní systém bude proti tomuto cizorodému proteinu vytvářet přirozenou obranu – protilátky a T buňky. Pokud později očkovaná osoba přijde do styku se skutečným virem SARS-CoV-2, imunitní systém ho rozpozná právě díky „spike proteinu“ na jeho povrchu a bude připraven na něj zaútočit. Nedostane se tak do buněk v těle a nedojde k rozvoji onemocnění.

–ČTK/RED–

1 komentář

  1. DOBRÝ DEN, KDY BUDE VAKCÍNA ASTRA ZENEK V ČESKÉ REUBLICE? Vzhldem k alergii, mám o tuto vakcínu zájem. Děkuji

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here