„Celý proces bude probíhat transparentně,“ uvedla včera [26.10.] po jednání Správní rady Všeobecné zdravotní pojišťovny ČR [VZP] její předsedkyně Věra Adámková [ANO] k letošní volbě nového ředitele pojišťovny. Jinak správní rada řešila hlavně zdravotně pojistný plán VZP pro příští rok.  

„Na tomto jednání žádná jména nepadala. Jednalo se o obecné procesy, které můžeme uplatnit podle platné legislativy a správního řádu,“ odpověděla na otázky novinářů, zda správní rada vybrala nového ředitele VZP.

Podle ní se volba bude odehrávat na listopadovém jednání: „Dnes jen padlo jméno pana Zdeňka Kabátka [stávající ředitel VZP, pozn. red.] jako kandidáta, ale to teď nic neznamená, kolegové mají možnost ta jména dát až ve chvíli, kdy je bod volby zařazen na program jednání,“ řekla s tím, že nejpozději 30. listopadu musí mít VZP nového ředitele.

„Zda k tomu bude nějaké mimořádné jednání, tak to nemohu vyloučit,“ dodala.

Vyjádřila se i k aktuální kauze, která provází protikandidáta Zdeňka Kabátka, jeho náměstka Davida Šmehlíka. Ten měl podle informací moderátora České televize Václava Moravce, ale i deníku MF Dnes, jednat s šéfem poslaneckého klubu ANO Jaroslavem Faltýnkem. A to v den, kdy se Faltýnek sešel ve vyšehradské restauraci s ministrem Romanem Prymulou, který kvůli tomuto setkání přišel o funkci.

ČT: V restauraci na Vyšehradě měl být i David Šmehlík

„Já o této schůzce vím jenom z médií. Nevím víc. Pan náměstek Šmehlík nebyl přítomen jednání, proto jsme toto ani neřešili, ani bod o tom nebyl zařazen. Budeme celou záležitost sledovat…,“ řekla Adámková.

David Šmehlík informaci o tom, že by se v onen den sešel s Jaroslavem Faltýnkem kategoricky odmítl. ZdraveZpravy.cz se v této věci obrátily na moderátora veřejnoprávní televize s otázkou, odkud informaci o schůzce Davida Šmehlíka s Jaroslavem Faltýnkem čerpal, nakolik ji má ověřenou. Moderátor ale nereagoval na telefony, ani SMS zprávu.

Zdravotně pojistný plán VZP 2021

Hlavním bodem včerejšího jednání Správní rady VZP byl zdravotně pojistný plán pojišťovny na příští rok. V této souvislosti její zástupci upozornili, že cíl je i za současné nepříznivé situace udržet validní zdravotní péči.

„Zdravotníci pracují zodpovědně a s nasazením, ale potřebují také zaplatit složenku a ta odměna není adekvátní,“ uvedli.

Celkové náklady na zdravotní péči ze strany VZP v příštím roce odhadli její zástupci na 230 miliard korun. Zdůraznili přínos navýšení platby za státní pojištěnce o 1 700 Kč. Také slíbili, že VZP uvolní ze svých rezerv na zdravotní péči 1,7 miliardy korun navíc ze svých rezerv.

„Z toho plyne, že úspory se skutečně mají dělat v době míru, ne v době války,“ vysvětlila Adámková s tím, že pojistný plán pojišťovny bude rada schvalovat na jednání 30. listopadu.

Vyjádřila se k aktuální situaci ve zmáhání epidemie covid-19. Zmínila situaci v Itálii, kde byla mimořádná opatření mnohem tvrdší než u nás.

„Je jedno, kdo si, co myslí, ale tady je potřeba zajistit péči těm nejtěžším případům,“ uvedla s důrazem na platnost proticovidových opatření.

Rostoucí počty pacientů v hospicové péči

Po jednání Správní rady VZP vystoupil Bohuslav Svoboda [ODS], který upozornil na růst nákladů na hospicovou péči. Ta byla v roce 2018 poskytnuta a uhrazena v součtu 5 874 pojištěncům. Loni to bylo již 6 887 pojištěncům. Hospicovou péči v České republice podle něj poskytuje přes 150 zařízení.

„Náklady na tuto péči loni činily 287 milionů korun. Ten nárůst péče je tam obrovský,“ řekl.

„Je to oblast, která je nesmírně citlivá na poskytovanou péči. A to bude třeba řešit a tu kvalitu hlídat,“ dodala Adámková.

Bohuslav Svoboda dále upřesnil, že k 63 procentům úmrtí došlo v loňském roce v nemocnici, pouhých 22 procent lidí zemřelo doma.

Věra Adámková na závěr jednání upozornila, že Výbor pro zdravotnictví PSP ČR, jemuž taktéž předsedá, se sejde 4. listopadu. Snahou jeho členů přitom bude seznámit se na něm s novým ministrem zdravotnictví.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here