Nemocnice v ČR mohou ode dneška očkovat z jedné ampule vakcíny proti covidu-19 od firem Pfizer a BioNTech až šest lidí namísto pěti. Dočasně to povolilo Ministerstvo zdravotnictví ČR [MZ ČR]. Stejnou praxi dříve zvolily například USA. Evropská agentura pro léčivé přípravky [EMA] o navýšení dávek s výrobci jedná.

Podle aktuálně platných dokumentů k vakcíně Comirnaty od společností Pfizer a BioNTech, které jsou pro zdravotníky závazné, je jedna lahvička s léčivým přípravkem určena na využití pěti dávek očkování. Odborníci se však shodli, že množství obsažené v jedné ampuli stačí na oočkování šesti osob.

„Za přísného dodržení objemu jednotlivých dávek lze použít obsah jedné vícedávkové injekční lahvičky až pro šest pacientů, a to v případě, kdy objem očkovací látky v jedné lahvičce umožní odebrání nezbytného objemu jednotlivých dávek pro každou z aplikací,” uvádí ministerstvo na svém webu v rozhodnutí, které je platné do konce letošního března.

Odborníci se na navýšení dávek shodují

Výrobci počítají při stanovení počtu dávek z jedné lahvičky s takzvaným „mrtvým objemem“, který vzniká při natažení každé injekční stříkačky. Například i podle bývalého ministra zdravotnictví Romana Prymuly množství látky v lahvičce stačí na šest dávek. Imunolog Zdeněk Hel, který je součástí iniciativy vědců Sníh, jež chce publikovat vědecky ověřená data o covidu-19, na sociální síti připomněl, že podobně postupují i jiné země.

„Z odborného hlediska je to naprosto v pořádku. Nejedná se o ředění vakcíny,“ uvedl.

Získat z lahvičky vakcíny proti covidu-19 šest dávek místo pěti je možné i podle vedoucího lékárníka Fakultní nemocnice v Motole [FN Motol] Petra Horáka. Látky je v ní dle jeho slov dostatek. Nutné je ale podle něj oficiální povolení výrobce a lékových agentur.

„Matematicky to tak vychází. Je to standardní věc, která se ve farmaceutické výrobě dělá. Pokud je v jedné lahvičce více dávek,” řekl Horák s tím, že americká léková agentura FDA správně povolila použití až šesti dávek.

EMA o změně dávek stále jedná

Ministerstvo povolilo použití až šesti dávek z jedné lahvičky na základě posouzení Státního ústavu pro kontrolu léčiv [SÚKL].

„V souladu s evropskou legislativou však promítnutí změn v souhrnu údajů o přípravku vyžaduje standardní proces změny v registraci,” píše se v dokumentu.

Změny v registraci schvaluje evropská léková agentura, která použití vakcíny Comirnaty pro členské země Evropské unie povolila.

Vakcína Comirnaty od Pfizer/BioNTech má v EU zelenou

Česko očkuje proti covidu-19 čtvrtý den

Očkování první vakcínou povolenou pro použití v EU od firem Pfizer a BioNTech začalo v České republice v neděli 27. prosince. Dostupných je u nás zatím 9 750 vakcín. Přednostně se očkují zdravotníci ve fakultních nemocnicích v Praze, Brně a v Ostravě. V dalších krajích vakcína zatím není. Podle stávajících plánů má další dodávka dorazit na Silvestra. Konkrétně půjde o dalších 19 500 dávek očkovací látky.

Stát si závazně objednal zhruba čtyři miliony dávek vakcíny od společností Pfizer a BioNTech. Jde o dvoudávkovou vakcínu, přičemž k přeočkování dochází zhruba 21 den po prvním očkování. Česko si dojednalo možnost uplatnění opce, tedy předností právo nákupu, čímž může získat očkovací látku pro dalších 2,4 milionu osob.

Covid vakcína a odpovědi na nejčastější otázky kolem ní

Ke schválení míří i vakcína od firmy Moderna

Evropská léková agentura v těchto dnech ve zrychleném řízení posuzuje také vakcínu americké firmy Moderna, kterou už se očkuje ve Spojených státech. K její podmínečné registraci se má vyjádřit 6. ledna. Evropská komise už v listopadu se společností Moderna uzavřela kontrakt na nákup 160 milionů dávek. Mimo zmíněné firmy dojednala komise obchodní smlouvy se společnostmi AstraZeneca, Sanofi-GSK, Johnson & Johnson a CureVac. Pokud EMA schválí i jejich vakcíny, EK rozdělí mezi členské země více než jednu miliardu dávek vakcíny.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here