Nutri-Score informuje o nutriční hodnotě dané potraviny

1
1222
Nutri-Score
Foto: ZdraveZpravy.cz

V boji s nadváhou a obezitou může pomoci jednoduchý potravinový štítek zvaný Nutri-Score. Jde o systém pěti barev, který spotřebitele na první pohled jasně informuje o nutriční hodnotě dané potraviny. Nutri-Score už funguje v některých zemích Evropy.

V současné době umírá na světě více lidí na komplikace obezity než na podvýživu. Lékaři přitom upozorňují, že v následujících letech bude lidí s nadváhou a obezitou přibývat a s nimi i spojené zdravotní komplikace. Jako jsou kardiovaskulární a onkologické nemoci, diabetes, neplodnost aj.

Data Světové zdravotnické organizace [WHO] z roku 2016 ukazují, že nadváhou ve světě trpí 1,25 bilionu lidí, obezitou pak 650 milionu lidí.

Česká republika přitom patří mezi země s nejvyšším počtem obézních pacientů a lidí s nadváhou na počet obyvatel. Až 30 procent lidí v Česku je obézních [body mass index BMI 30 kg/m2 a více] a bezmála 40 % je v pásmu nadváhy [BMI 25-29,9 kg/m2].

M. Matoulek: Obezitu s infarkty vidíme už i u třicátníků

Snížit tělesnou hmotnost a udržet ji na běžných hodnotách jde pouze dodržováním režimových opatření. Jinak řečeno kombinací vyvážené stravy a přiměřenou fyzickou aktivitou. Proto je třeba věnovat pozornost při výběru správných jídel a potravin. Tedy se vyhnout potravinám s vysokým obsahem cukrů, soli, nasycených tuků a nahradit je nízkotučnými produkty, bílým masem, čerstvým ovocem a zeleninou.

Obézními se v Česku stávají už i předškolní děti

Nutri-Score upozorní na zdravou a nezdravou potravinu

Při výběru zdravých potravin v obchodě pomůže spotřebitelům jednoduchý nutriční štítek zvaný Nutri-Score. Jde o jakýsi semafor o pěti barvách od tmavě zelené po sytě červenou, který rozřazuje potraviny a nápoje do pěti kategorií [A-B-C-D-E] podle jejich nutriční hodnoty. Systém Nutri-Score přichází z Francie, kde jej k užívání schválilo tamní ministerstvo zdravotnictví.

„Nutri-Score je logo, které ukazuje nutriční kvalitu potravinářských výrobků třídy A až E. Pomocí Nutri-Score lze snadno a rychle porovnávat ve skupinách podobných produktů,“ vysvětluje ve své zprávě Státní zdravotní ústav [SZÚ].

Dodává, že hodnocení potraviny a nápoje se přitom provádí podle vědeckého algoritmu. Ten bere v úvahu a porovnává pozitivní složky, jako jsou bílkoviny, vláknina, zelenina, aj. A zároveň i negativní složky, například cukr, nasycené mastné kyselin a sodík.

„Smyslem není oddělit “dobré” potraviny od “špatných” potravin, ale spíše rozlišit zdravější potraviny od méně zdravých v 5 stupních, v jednotlivých skupinách potravin,“ vysvětluje SZÚ s tím, že používání nutričního štítku na obalech v České republice by pomohlo i k tomu, aby výrobci potravin přeformulovali své produkty tak, aby se přesunuly do vyšší třídy zdravosti. A spotřebitelům pak přemýšlet o jejich zdraví hned při výběru potraviny.

EU má o Nutri-Score rozhodnout do roku 2022

Uvádění Nutri-Score na obalech potravin je v unijních zemích zatím dobrovolné. Evropská unie avizovala, že o povinnosti jednoduchého značení nutriční hodnoty u potravin rozhodne nejpozději do roku 2022. Není však jasné, jestli půjde právě o systém Nutri-Score, nebo se přikloní k jinému způsobu značení. I přesto se některé země rozhodly systém Nutri-Score využívat a na produktech už jej uvádějí. Jde například o Německo, Rakousko, Polsko, Slovensko a v posledních měsících se objevuje i na obalech potravin v Česku.

Téměř 21 % českých dětí jí sladkosti každý den

–RED–

1 komentář

  1. […] Nutri-Score est un système d’étiquetage alimentaire basé sur la méthode scientifique pour déterminer la valeur nutritionnelle des produits. Il fournit aux consommateurs une évaluation globale du produit nutritionnel à l’aide d’un code composé des cinq lettres A à E et de la couleur correspondante allant du vert au jaune au rouge. La France, par exemple, a introduit un panneau simple qui ressemblait à un feu de circulation. […]

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here