Od ledna se změní preventivní prohlídky u praktiků

0
664
preventivni_prohlidky
Ilustrace: Pixabay.com

Od ledna se změní některé preventivní prohlídky u praktických lékařů. Nově budou lidem ve věku 45 až 61 let praktici doporučovat preventivní oční vyšetření vždy jednou za čtyři roky. Mírně se mění rozsah prohlídek u dětí a žen. Vyplývá to z vyhlášky, kterou připravilo Ministerstvo zdravotnictví ČR [MZ ČR].

Nově pojištěnci mezi 45. a 61. rokem dostanou od svého praktického lékaře doporučení, aby se jednou za čtyři roky podrobili preventivnímu očnímu vyšetření u specialisty. Cílem je včas odhalit bezpříznaková onemocnění. Jako jsou zelený a šedý zákal nebo poškození zraku v důsledku cukrovky u lidí, kteří jsou nejvíce ohroženou skupinou.

Šedý zákal si v ČR nechá ročně operovat cca 80 tisíc lidí

K odhalení těchto nemocí je podle vyhlášky potřeba udělat odborné vyšetření, které není v možnostech praktických lékařů. Oční vyšetření bude plně hrazeno ze zdravotního pojištění. Vyhláška počítá s ročními náklady ve výši 97,7 milionu korun při 79 000 vyšetřeních za rok.

Preventivní prohlídky u dětí a mládeže

Mírně se změní také preventivní prohlídky dětí. Pediatr například bude moci doporučit opakování vyšetření, které má zachytit poruchy autistického spektra. To po šesti měsících od prvního vyšetření, pokud nebyl první výsledek jednoznačný.

Než dítě přijme dětský psychiatr, uběhne i půl roku

Na poruchy autistického spektra jsou děti testovány v 18 měsících. K odhalení těchto poruch slouží preventivní prohlídky, při nichž má lékař až do 13 let sledovat komunikační schopnosti dítěte. Lehčí formy poruchy se totiž mohou projevit až v pozdějším věku.

Už nyní má lékař dívky na 13leté prohlídce informovat o možnosti očkování proti lidskému papilomaviru, nově se tento přístup rozšiřuje i na chlapce. Očkování je totiž vhodné pro obě pohlaví. Lidské papilomaviry mohou způsobit rakovinu děložního čípku, u mužů pak vznik bradavic. Patnáctiletým dívkám, které mají poruchu menstruačního cyklu, má dětský lékař doporučit návštěvu gynekologa.

Proočkovanost proti HPV virům v Česku jenom klesá

Prevence HPV DNA testem

Důležitá změna se od nového roku týká i gynekologických preventivních prohlídek. Jejich  každoroční součástí je screening karcinomu děložního hrdla, který se provádí stěrem buněk z děložního čípku a vyhodnocením v cytologické laboratoři. Nově lékař ženám ve věku 35 a 45 let provede i takzvaný HPV DNA test, který má být v prevenci onemocnění přesnější. Hrazen je od nového roku zdravotními pojišťovnami.

HPV testy ženám od příštího roku zaplatí pojišťovny

„Provedení HPV testu společně s cytologií ve 35 a 45 letech umožňuje dlouhodobé vyloučení rizika onemocnění,” vysvětluje předseda České gynekologické a porodnické společnosti Vladimír Dvořák.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here