Británie dnes [2.12.] jako první na světě schválila pro nouzové použití vakcínu proti covidu-19 od americké farmaceutické společnosti Pfizer a německé firmy BioNTech. Dostupná má být vakcína v Británii od příštího týdne. S odvoláním na britskou vládu o tom informovala agentura Reuters.

„Vláda dnes přijala doporučení lékové agentury MHRA schválit vakcínu proti covidu-19 od Pfizeru a BioNTechu k použití. […] Vakcína bude v Británii dostupná od příštího týdne,” uvedl ve svém prohlášení britský kabinet.

Spojené království, které má zhruba 67 milionů obyvatel, si u společností Pfizer a BioNTech objednalo 40 milionů dávek očkovací látky, tedy dostatek pro 20 milionů lidí. Aby vakcína člověka ochránila, musí ji lékaři podat ve dvou dávkách s odstupem tří týdnů.

Typ vakcíny proti covidu určí náročnost jejího skladování

Podle agentury Reuters schválila britská agentura MHRA vakcínu proti covidu v rekordním čase. V USA se bude regulátor FDA radit o podmínečném schválení očkovací látky firem Pfizer a BioNTech teprve 10.12. Evropská agentura pro léčivé přípravky [EMA] v úterý 1.12. oznámila, že látku doporučí Evropské komisi [EK] k podmínečné registraci nejdříve 29.12.

„Mám radost, že Británie schválila vakcínu od Pfizer a BioNTech. Doufám, že EMA bude následovat a k vakcíně se brzy dostane i zbytek Evropy. A my se přiblížíme k návratu do normálního života,“ uvedl na twitteru výkonný ředitel Asociace inovativního farmaceutického průmyslu [AIFP] Jakub Dvořáček.

Covid vakcíny dodají do EU také Pfizer a BioNTech

V Británii pomůže s distribucí armáda

Britský premiér Boris Johnson na twitteru označil schválení vakcíny za skvělou zprávu: „Je to právě ochrana vakcínami proti covidu, která nám nakonec umožní vrátit se k našim životům a opět rozhýbat hospodářství.

Ministr zdravotnictví Matt Hancock řekl, že je na přijetí očkovací látky připravena zhruba padesátka nemocnic v Británii. S distribucí prvních 800 000 dávek pomůže i armáda.

„Jsem hrdý, že Británie je první zemí na světě, která má klinicky schválenou vakcínu,” uvedl ministr. Agentura Reuters však připomněla, že svými vakcínami obyvatele očkují už Čína a Rusko.

Podle hlavního zdravotnického poradce britské vlády Chrise Whittyho potrvá až do jara, než se vakcína dostane všem lidem z nejvíce zranitelných skupin. Tedy těm, kteří o ni projeví zájem. První na řadě mají být zaměstnanci ve zdravotnictví a obyvatelé domovů pro seniory, dále by se vakcína měla podávat starším lidem.

Podle šéfky MHRA June Raineové začal v Británii schvalovací proces vakcíny proti covidu již v polovině roku a byl mimořádně důkladný a vědecky přísný. Uvedla, že bezpečnost lidí bude vždy na prvním místě. V reakci na to evropská agentura EMA sdělila, že její schvalovací proces je bezpečnější, založený na větším množství důkazů a kontrol.

Vakcína od společností Pfizer a BioNTech

Očkovací látka vyvinutá ve spolupráci firem Pfizer a BioNTech má podle klinických testů až 95procentní účinnost. Údaj se vztahuje k ochraně před covidem-19. Do jaké míry chrání před nákazou koronavirem SARS-CoV-2, který nemoc způsobuje, zatím jasné není. Přípravek přitom podle jeho výrobců nemá žádné vážné vedlejší účinky. V nejohroženější skupině starších lidí je účinnost 94 procent.

Jaké zákonitosti mají klinické studie vakcíny proti covidu

Nákup až 300 milionů dávek této vakcíny schválila v listopadu také Evropská komise. Žádost o schválení mimořádného nasazení této látky si firmy rovněž v listopadu podaly v USA. Agentura DPA dříve uvedla, že Pfizer a BioNTech požádaly o registraci vakcíny v Británii, Austrálii, Kanadě a Japonsku. Na vývoji dalších vakcín pracují desítky firem po celém světě. Britské úřady rovněž zvažují užití látky od farmaceutické firmy AstraZeneca.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here