Covid vakcíny dodají do EU také Pfizer a BioNTech

0
2186
Pfizer_a_BioNTech
Foto: EMA

Na dalších dodávkách slibné vakcíny proti covidu-19 se dohodla Evropská komise [EK] se společnostmi Pfizer a BioNTech. Smlouva na 200 milionů dávek vakcíny s možností rozšíření o dalších 100 milionů kusů se podle vyjádření předsedkyně komise Ursuly von der Leyenové podepíše dnes 11. listopadu 2020.

Zástupci Evropské komise jednají o dodávkách slibné vakcíny od farmaceutických firem Pfizer a BioNTech už několik měsíců. V září oznámili, že chtějí od těchto společností zakoupit 300 milionů dávek vakcín proti covidu-19. Včera 10. 11. 2020 zástupci komise oznámili, že vyjednávání s farmaceutickým průmyslem jsou uzavřena. Německý deník Bild upřesnil, že ve středu, tedy dnes, má celý proces završit formální usnesení členů komise.

„Je to dosud nejslibnější vakcína,“ uvedla v prohlášení von der Leyenová.

Dodala, že jakmile bude očkovací látka k dispozici, začne ji komise rychle distribuovat po celé Evropě. Informace o chystaném kontraktu potvrdil německé zpravodajské televizi Phoenix také šéf lidovecké frakce v Evropském parlamentu Manfred Weber.

„Smlouvy budou podepsány v nejbližších hodinách a pak budou právně zakotveny i usneseními komise,“ řekl německý politik.

Vakcína od Pfizer a BioNTech slaví úspěchy

Americká firma Pfizer ve spolupráci s německou BioNTech jako první doložila úspěšná data z rozsáhlé klinické studie vakcíny proti koronaviru SARS-CoV-2. Společnosti uvedly, že u vakcíny dosud neshledaly žádné vážné vedlejší účinky. Proto již tento měsíc plánují požádat o schválení vakcíny ke krizovému použití v USA pro osoby ve věku 16-85 let.

„Dnešek je skvělým dnem pro vědu a pro lidstvo. […] Dosahujeme zásadního milníku v našem programu vývoje vakcíny v době, kdy to svět nejvíce potřebuje,“ uvedl v pondělí [9.11.2020] předseda představenstva a generální ředitel společnosti Pfizer Albert Bourla.

Společnost Pfizer uvedla 90% účinnost covidové vakcíny

Míra účinnosti vakcíny výrazně převyšuje 50procentní účinnost, kterou pro vakcínu proti covidu-19 požaduje americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv [FDA]. Firma nyní stále shromažďuje údaje o bezpečnosti vakcíny u účastníků studie – tedy asi 44 000 lidí. Údaje má u cca 22 tisíců osob, konečné výsledky chce mít koncem listopadu. V případě takového schválení bude zpočátku počet dávek omezený.

Pfizer a BioNTech uzavřely s americkou vládou smlouvu v hodnotě 1,95 miliardy dolarů na dodávku 100 milionů dávek vakcíny již od letošního roku. Rovněž dosáhly dohod o dodávkách přípravku se zmiňovanou EK, Británií, Kanadou a Japonskem. Aby ušetřily čas, začaly společnosti vakcínu vyrábět ještě dříve, než si byly jisty její účinností. V letošním roce plánují vyrobit vakcíny pro 25 milionů lidí. V příštím roce chce Pfizer produkovat až 1,3 miliardy dávek vakcíny proti covidu-19.

EK uzavírá kontrakty i s dalšími výrobci vakcín

Podobné rámcové dohody uzavřela EK ještě se třemi dalšími výrobci vakcín. Členské státy EU se dohodly, že jednání o zajištění vakcín povede jejich jménem Evropská komise. Všech 27 zemí by pak mělo mít zároveň k dispozici vakcíny z prvních dodávek.

EK přijala první dohodu na zajištění vakcíny proti covidu

Německý europoslanec a expert na zdravotnictví Peter Liese předpokládá, že už během jara a léta příštího roku bude očkováno 150 milionů Evropanů. Zatím se předpokládá, že půjde o dvoudávkovou vakcínu proti covidu-19.

Česko si sjednává až 5 milionů vakcín

Česko má podle vyjádření ministra zdravotnictví Jana Blatného [za ANO] zájem o dva miliony dávek vakcíny proti nemoci covid-19 od americké firmy Pfizer. Vláda už dříve schválila odběr tří milionů dávek jiného druhu séra od firmy AstraZeneca. První vakcíny by se dle ministra mohly do Česka dostat v první čtvrtině příštího roku.

Česko se podle Blatného minulý týden připojilo k zatím nezávazné dohodě o dodávkách vakcíny, kterou sjednala Evropská komise.

„Věříme, že tak, jak je to teď nastaveno, bychom měli mít v době, až bude vakcína k dispozici, kolem pěti milionů dávek,“ upřesnil.

Vláda dostane covid vakcínu zdarma, většina ji zaplatí

Zopakoval, že po obdržení vakcín se první naočkují zdravotníci a senioři, cílem pak je proočkovanost populace 50 až 60 procent.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here