Zmutovaný koronavirus se objevil u norků i lidí v Dánsku

0
712
zmutovany_koronavirus
Foto: Pixabay.com

Dánsko zavádí přísné restrikce kvůli výskytu zvlášť odolné mutace koronaviru mezi norky, ale i lidmi. Vědci se obávají, že zmutovaný koronavirus je odolnější vůči protilátkám. Přítomnost koronaviru u norka potvrdila i farma v Nizozemsku.

Mutace koronaviru šířící se mezi norky v Dánsku se potvrdila u více než 200 lidí, především v regionu Severní Jutsko. Odborný ředitel dánského zdravotního institutu SSI Käre Mölbak zdůraznil, že tento vir není nebezpečnější než jiné koronaviry. Riziko spočívá v tom, že je odolnější vůči protilátkám. Zástupkyně evropské pobočky WHO v Kodani Catherine Smallwoodová řekla, že norci se jeví jako dobří nositelé pro virus SARS-CoV-2.

„Takže je tu samozřejmě nebezpečí, že tato populace norků by mohla nějakým způsobem přispět k přenosu viru z norků na lidi a pak dále z lidí na lidi,“ varovala Smallwoodová.

Podle expertů se v podmínkách chovů norků s tisíci zvířaty koronavirus SARS-CoV-2 rychle šíří a občas patrně může přeskočit i zpátky na lidi. Dánští vědci se obávají, že genetické změny ve variantě viru spjaté s norky by mohly ohrozit účinnost budoucí vakcíny. Mutace je totiž zvlášť odolná vůči protilátkám. Tomu, že by mutace byla nebezpečnější než jiné varianty koronaviru, zatím nic nenasvědčuje.

Zmutovaný koronavirus a lockdown v Dánsku

Již minulý týden dánská premiérka oznámila, že virus u norků chovaných v Dánsku zmutoval a přeskočil na lidi. A proto budou v těchto dnech všichni norci v zemi utraceni. Půjde zhruba o 15 až 17 milionů kusů zvířat. Likvidace norků nepochybně zasáhne dánskou ekonomiku, v zemi je nyní 1 139 chovných farem s těmito zvířaty. Nejvíce norků je v Severním Jutsku.

V reakci na šířící se zmutovaný koronavirus přistoupila dánská vláda k několika radikálním rozhodnutím. Nařídila nejprve vybít veškeré chovy norků čítající až 17 milionů kusů těchto zvířat, která se v zemi chovají tradičně na kožešinu. K tomu vedení země omezilo život obyvatel v regionu Severní Jutsko. V sedmi obcích se s platností od minulého týdne zastavila místní doprava a občané těchto obcí nemají opouštět svá bydliště. Žáci pátých až osmých tříd a studenti učilišť přešli od pondělí 9. listopadu na distanční výuku.

Restrikce se podle agentury DPA týkají konkrétně obcí Hjörring, Frederikshavn, Brönderslev, Jammerbugt, Thisted, Vesthimmerland a Läsö. Místní restaurace, hospody a další lokály jsou od soboty 7. listopadu zavřené, ale mohou nabízet jídlo s sebou. Sportovní haly, plovárny a posilovny se zavřely v pondělí. Dánská premiérka Mette Frederiksenová hovoří o skutečném lockdownu regionu. Podle ní je to v tuto chvíli důležité, protože zmutovaný koronavirus přináší riziko, že ovlivní účinek budoucí vakcíny. Všechny obyvatele uzavřených obcí navíc vláda vyzvala, aby se nechali otestovat na koronavirus.

Konec tradičního chovu norků

V Nizozemsku se zatím nákaza zmutovaného koronaviru u člověka nepotvrdila. I přesto nizozemská vláda nařídila likvidaci všech norků z farmy, ve které se nákaza potvrdila u jednoho kusu zvířete.

„Zmutovaný koronavirus byl potvrzen u norků ve čtyřech dalších zemích, ve Španělsku, Švédsku, Itálii a USA,” uvedl nizozemský veterinární expert z Wageningenské univerzity Wim van der Poel.

Také Nizozemsko proto zahájilo rozsáhlé vybíjení norků poté, co se od těchto zvířat chovaných na kožešinu nakazilo několik lidí. Na konci srpna nizozemská vláda oznámila, že po zjištění koronavirové infekce na několika farmách s norky bude jejich chov k 1. březnu 2021 v zemi zcela zakázán.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here