Evropská komise [EK] zaplatila britské farmaceutické společnosti AstraZeneca 336 milionů eur [cca 8,8 mld. Kč] za zajištění nejméně 300 milionů dávek vakcíny proti nemoci covid-19. Součástí kontraktu je i opce na dalších 100 milionů dávek. 

Evropská komise podepsala dohodu o zajištění 300 milionů dávek očkovací látky proti covidu-19 a to jménem všech států EU. Součástí smlouvy je i opce, tedy právo přednostního nákupu, na dalších 100 milionů dávek případné očkovací látky. Za zajištění případných vakcín do zemí EU zaplatila komise firmě AstraZeneca zatím 336 milionů eur, tedy cca 8,8 miliardy korun.

Jde tak o první kontrakt, který EU s firmou vyvíjející vakcínu proti covid-19 podepsala.  Velká část celkových nákladů je však podle zpráv agentury Reuters financována prostřednictvím nástroje nouzové podpory ESI. Podle tiskového mluvčí EK však není možné v této fázi uvést konkrétní cenu za jednu dávku vakcíny, aniž by uvedl proč.

AstraZeneca uzavřela smlouvy o dodávce covid vakcíny

Zajištění vakcíny proti covidu-19

Farmaceutická společnost AstraZeneca je ve třetí fázi klinického testování vakcíny proti covidu-19. Za jednu z nejslibnějších očkovacích látek označila preparát s názvem AZD1222 od firmy AstraZeneca také Světová zdravotnická organizace [WHO]. Tu společnost AstraZeneca vyvinula ve spolupráci s vědci z Oxfordské univerzity.

EK jedná o možných dodávkách očkovacích látek ještě se šesti výrobci. Kromě firmy AstraZeneca jsou jimi Sanofi, Johnson & Johnson, BioNTech/Pfizer, CureVac a Moderna.

Moderna jedná o prodeji vakcíny mRNA-1273 do Evropy

V současnosti je ve světě v různých stupních vývoje na 150 možných očkovacích látek. Zhruba 20 z nich se již testuje na lidech v rámci klinických studií.

AstraZeneca předá vakcínu i rozvojovým zemím

Firma AstraZeneca se mimo jiné zavázala, že polovinu dávek očkovací látky, které se chystá vyrobit, poskytne chudším rozvojovým zemím. Počátkem června uzavřela dva významné kontrakty na testovanou vakcínu. Jeden z nich ve výši 750 milionů dolarů s nadacemi filantropů Billa a Melindy Gatesových. Z celkem jedné miliardy očkovacích dávek určených pro chudší země by mělo být 400 milionů k dispozici před koncem letošního roku.

„Mít vakcínu je jedna věc, ale vy musíte zajistit i její masovou produkci. A řeknu vám, že to není jednoduchá věc,“ uvedl v červnu šéf společnosti AstraZeneca Pascal Soriot.

AstraZeneca začala s produkcí vakcíny proti covid-19

Firma AstraZeneca pracuje na vývoji kandidátní rekombinantní adenovirové vakcíny na prevenci infekce covid-19 a nachází se, jak již bylo zmíněno, ve 3. fázi klinického hodnocení. Součástí třetí fáze je testování na lidech. Pokud hodnocení a testování očkovací látky dopadne úspěšně, bude společnost AstraZeneca vyrábět novou vakcínu pro celý svět. Letos a v příštím roce by tak mohla vyrobit a distribuovat až miliardu očkovacích látek.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here