Itálie, Francie, Německo a Nizozemsko zaplatí 750 milionů eur [20 mld. Kč] britské farmaceutické firmě AstraZeneca za 300 milionů dávek covid vakcíny. Firma s nimi o víkendu uzavřela dohodu o dodávce očkovací látky. O podmínkách dnes informoval mluvčí italského ministerstva zdravotnictví.

Uvedené země budou také moci nakoupit dalších 100 milionů dávek. Itálie podle mluvčího z dohodnuté sumy zaplatí 185 milionů eur, což pokryje 75 milionů očkovacích dávek.

Dohoda předpokládá, že AstraZeneca dodá Evropě 400 milionů dávek vakcíny, kterou společnost vyvíjí ve spolupráci s Oxfordskou univerzitou. Vakcínu testuje na 10 000 dobrovolnících ve Velké Británii. Zkoušky ještě neskončily, ale firma už oznámila, že začíná s výrobou, aby byla očkovací látka k dispozici, jakmile budou známy výsledky testů.

AstraZeneca vyrábí covid vakcínu. Novavax jednal s premiérem

Výsledky zkoušek covid vakcíny mají být do srpna

AstraZeneca vyvíjí vakcínu proti novému koronaviru pod názvem AZD1222 ve spolupráci s Oxfordskou univerzitou. Výsledky zkoušek by měly být známy do srpna.

„Začínáme s výrobou vakcíny ale už teď. Musíme ji mít připravenou ve chvíli, kdy budou výsledky testování,“ uvedl pro stanici BBC šéf společnosti Pascal Soriot.

Farmaceutická společnost AstraZeneca si tak již zajistila kapacity pro dodávku celkem dvou miliard dávek testované vakcíny. A to i přesto, že zatím není jasné, jak klinické hodnocení dopadne. Tedy, je-li vakcína proti nemoci covid-19 funkční a bezpečná.

„Samozřejmě, že toto rozhodnutí s sebou nese riziko, ale jde o finanční riziko. Pokud vakcína nebude funkční, pak by všechen materiál, všechny vyrobené vakcíny přišly vniveč,“ uvedl Pascal Soriot.

AstraZeneca dá vakcínu i do rozvojových zemí

Firma se zavázala, že polovinu dávek očkovací látky, které se chystá vyrobit, poskytne chudším rozvojovým zemím. Minulý týden také oznámila, že již uzavřela další dva kontrakty na testovanou vakcínu. Jeden z nich ve výši 750 milionů dolarů s nadacemi filantropů Billa a Melindy Gatesových. Z celkem jedné miliardy očkovacích dávek určených pro chudší země by mělo být 400 milionů k dispozici ještě před koncem letošního roku.

„Mít vakcínu je jedna věc, ale vy musíte zajistit i její masovou produkci. A řeknu vám, že to není jednoduchá věc,“ uvedl Pascal Soriot.

Podle posledních zpráv se firma AstraZeneca, jež pracuje na vývoji potenciálně úspěšné kandidátní rekombinantní adenovirové vakcíny na prevenci infekce covid-19, nachází ve 2. až 3. fázi klinického hodnocení. Pokud vývoj, hodnocení a testování očkovací látky dopadne úspěšně, bude společnost AstraZeneca vyrábět novou vakcínu pro celý svět. Letos a v příštím roce by tak mohla vyrobit a distribuovat až miliardu očkovacích látek.

Dodejme, že podle agentury Bloomberg se minulý měsíc AstraZeneca obrátila na konkurenční americkou firmu Gilead Sciences s návrhem na sloučení. Pokud by ke sloučení došlo, znamenalo by to jednu z největších fúzí ve farmaceutickém průmyslu za poslední roky. Obě firmy se navíc intenzivně snaží o vývoj vakcíny na covid-19. Agentura Bloomberg ovšem i uvedla, že Gilead Sciences nabídku britské společnosti odmítla.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here