Americká Gilead Sciences vstupuje do AIFP

0
689
Gilead Sciences
Foto: Gilead

Americká biofarmaceutická společnost Gilead Sciences posílí členy Asociace inovativního farmaceutického průmyslu [AIFP]. Společnost se zaměřuje na vývoj inovativních léčiv proti HIV/AIDS. Dále pak proti onemocněním jater, zánětlivým a nádorovým onemocněním.

Gilead Sciences, Inc. se stane [1. 12. 2019] 36. členem Asociace inovativního farmaceutického průmyslu.

„Jsme velmi rádi, že ve svých řadách přivítáme dalšího člena, jehož si v českém prostředí většina z nás spojuje se jménem Antonína Holého a jeho vědeckého týmu z Ústavu organické chemie a biochemie,“ říká výkonný ředitel AIFP Jakub Dvořáček.  

Podle něj to byla právě společnost Gilead Sciences, která koncem minulého století uvedla na trh nová léčiva založená právě na objevech Ústavu organické chemie a biochemie.

„Jedná se o ukázkovou spolupráci v oblasti základního výzkumu mezi akademickou a soukromou sférou na vývoji přípravků, jež pomohly zachránit miliony životů na celém světě,“ upřesňuje.

Dodává s tím, že licenční poplatky ve výši více než 20 miliard korun v posledních 10 letech navíc pomáhají Ústavu financovat jejich další výzkumné aktivity.

Společnost Gilead Sciences

Gilead Sciences, Inc. je americkou biofarmaceutickou společností, která se zaměřuje na výzkum a vývoj inovativních léčiv. Název a logo společnosti odkazuje na hru Balzám Galád z roku 1965 amerického dramatika, nositele Pulitzerovy ceny, Lanforda Wilsona. Mezi majitelé firmy patří i globální americké investiční skupiny BlackRock a The Vanguard Group.

Společnost se zaměřuje zejména na antivirotika. Mezi její nejznámější produkty patří Tamiflu užívané v léčbě chřipky nebo Viread užívaný v léčbě HIV/AIDS a hepatitidy B. Právě v posledně jmenovaných případech pracuje s patentem na léčebné látky, který odkoupila od Antonína Holého a jeho týmu.

Akcie firmy jsou obchodovány v NASDAQ Biotechnology indexu i indexu akcií největších amerických firem S&P 500. Celosvětově firma zaměstnává více než jedenáct tisíc lidí. Založena byla v roce 1987. Letos za první tři čtvrtletí společnost zaznamenala celkový obrat ve výši 5,6 miliardy USD s provozním ziskem 2,1 miliardy USD a čistým ziskem v hodnotě 2,4 miliardy USD.

Co chce Gilead Sciences

Od vstupu do AIFP slibuje spolupráci hlavně v oblasti zavádění inovativních genových terapií pro pacienty v České republice. Což potvrdil i zástupce společnosti Pavel Březina. To znamená, že společnost posiluje svoji pozici v Evropě. Ta se na jejich tržbách v celkové výši 4,1 miliardy dolarů podílela za první tři čtvrtletí 873 miliony dolarů. Hlavní trh firmy jsou USA.

Podle Jakuba Dvořáčka společnost Gilead Sciences splnila všechny podmínky nutné pro úspěšný vstup do asociace. Má vlastní výzkum a vývoj, uvádí na trh nové inovativní léky a byla ochotna se zavázat k dodržování striktních etických pravidel stanovených Etickým kodexem AIFP. Podle něj vstup Gilead Sciences znamená i významné posílení AIFP.

„Většina členských společností AIFP pochází z nejvyspělejších zemí světa, jež jsou kolébkami výzkumu a vývoje léků, především ze zemí západní Evropy, USA a Japonska. V posledních třiceti letech vyvinuly tyto společnosti 90 procent nových léků. Jejich inovativní léky dnes představují 70 procent celosvětového obratu trhu s léčivy,” tvrdí.

Co je úkolem AIFP

Klíčovým úkolem Asociace je zastupovat inovativní farmaceutický průmysl navenek. Zároveň funguje jako neutrální platforma pro expertní skupiny složené ze zástupců členských společností. AIFP posiluje principy etiky a transparence v českém zdravotnictví a zejména pak ve farmaceutickém průmyslu. Usiluje i o co nejširší dostupnost léčby pro pacienty a tím ke zvýšení kvality jejich života.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here