Praha má vyšší riziko nákazy, dostala se do nižší oranžové barvy tuzemského semaforu Ministerstva zdravotnictví ČR [MZ ČR]. To znamená, že hygienici v Praze hlásí počínající komunitní přenos covidu-19. Téměř u 30 procent nakažených v Praze není znám zdroj nákazy. Do prvního stupně rizika, tedy zeleného pásma, pak propadly okresy Kolín, Příbram, Žďár nad Sázavou a Brno-město.

Do oranžové barvy, tedy do pohotovostního stupně II, kdy je v regionu zaznamenán počínající komunitní přenos, se v pátek dostalo hlavní město Praha. Jelikož jde o nižší stupeň výstrahy v oranžové barvě [někdy také žluté, pozn. red.] nezavádí Hygienická stanice hlavního města Prahy zatím žádná přísnější opatření.

„Situace v Praze se zhoršuje. A pokud bude eskalovat a posune se výše, tak pak budeme přijímat přísnější opatření typu plošné povinnosti nošení roušek, omezení diskoték po půlnoci a další,“ varuje ministr zdravotnictví Adam Vojtěch [za ANO].

Oranžový stupeň na tuzemském covid semaforu, který nyní platí v Praze, MZ ČR definuje takto: „Občasné případy, u kterých není jasný zdroj nákazy, která se začíná šířit v komunitě [komunitní přenos, pozn. red.] doposud nepostižené. U osob, které nepobývaly v zasažené oblasti, resp. nebyly v kontaktu se známým zdrojem.“

Komunitní přenos je potvrzen

Upřesněme, že v Praze již hygienici potvrdili počínající komunitní přenos. Preventivní opatření v Praze jsou i přesto nadále neměnná. Povinnost nošení roušek platí v metru a jeho prostorách, ve zdravotnických zařízeních a zařízeních sociálních služeb a lékárnách.

„Od 1. září bude platit nařízení podle MZ ČR [povinnost roušek v dopravních prostředcích, pozn. red.] a dále podle opatření, která vydá Hygienická stanice hlavního města Prahy,“ připomíná hlavní hygienička ČR Jarmila Rážová.

Upozorňuje zároveň, že pokud se situace ohledně šíření nákazy v Praze ještě zhorší, přistoupí k přísnějším restrikcím. Zhoršující se epidemiologickou situaci v Praze potvrzuje i ředitelka Hygienické stanice hl. města Prahy Zdeňka Jágrová.

„Praha se zhoršuje pozvolně, ale trend je tam jednoznačně patrný. A to i u obyvatelstva starší 65+. V Praze máme 25 hospitalizovaných pacientů, což je příznivá zpráva, ale tou špatnou zprávou je narůstající trend,“ uvedla k aktuální situaci nově nakažených.

Medián nově nakažených se v Praze podle Zdeňky Jágrové pohybuje kolem 30 let. Mezi nakaženými nejsou malé děti. Většinou nákaza začíná u náctileté populace.

J. Konvalinka: Ke krizi na podzim pravděpodobně dojde

Jisté také je, že k šíření infekce v Praze přispívají i cizinci, kterých v metropoli přibývá.

„Podstatná část nemocných a to kolem 25 procent jsou právě cizinci,“ potvrzuje Jágrová.

Dodává, že od 1. září začíná platit povinnost zakrytí dýchacích cest mimo dopravní prostředky také na Letišti Václava Havla. Upozorňuje ale i na to, že ani v Praze zatím neplatí povinnost nošení roušek pro žáky v prostorách škol. Jde totiž o nižší stupeň oranžového pohotovostního stupně a vše ukáže následující týden.

Všechno je jinak: Roušky ve školách nebudou povinné

Čtyři okresy se zazelenaly, a to není dobré

Do zelené barvy, tedy pohotovostního stupně I, se nově z bílé barvy překlopily okresy Příbram, Kolín, Žďár nad Sázavou a Brno-město. I v těchto regionech se epidemiologická situace zhoršila a dle hygieniků je třeba vyšší ostražitosti především co do dodržování vyšších hygienických standardů. Stejně jako v Praze se žádné restrikce přijímat neplánují.

Zelený stupeň pohotovosti MZ ČR v národním semaforu definuje následovně: „Vyskytují se sporadické případy, lokální klastry, lokální epidemie a jejich kombinace. Sporadické případy, lokální klastry a lokální epidemie.“

Podle Jarmily Rážové jsou tyto okresy charakteristické narůstajícím trendem nově nakažených. Pozitivní podle ní je, že pouze v okrese Žďár nad Sázavou infekce covid-19 zasáhla do citlivé části populace, tedy mezi starší či nemocné osoby. V ostatních nově zelených okresech ale již nikoliv.

„Jinak jde o výskyty na pracovištích, ale objevují se i náznaky toho, že není znám původ nákazy. V žádném z těchto okresů nebude přijímáno žádné opatření, to je důležité,“ uvádí Jarmila Rážová.

Tuzemský semafor ukáže covidová rizika v regionech

Červené zůstává pro příští týden Španělsko a Rumunsko

Na cestovatelském semaforu se pro příští týden podle MZ ČR nic nemění. V červené zóně zůstává stále Španělsko a Rumunsko. To znamená, že navrátilci, včetně pracovníků přijíždějících do Česka, se musí nejpozději do 72 hodin po návratu z těchto zemí otestovat na koronavirus. Testu se dále musí od pondělí podrobit podle MZ ČR také pracovníci z Lucemburska a Malty. Zrušena je naopak od pondělí povinnost testování na covid-19 pro pracovníky z Belgie a Bulharska.

Chorvatsko a Francie jsou nebezpečné, ale zelené

Vysoké denní nárůsty hlásí i Čechy navštěvované Chorvatsko, nejvíce pak v chorvatské Splitsko-dalmatinské župě. Ve Francii jsou to oblasti Île-de-France a Provence-Alpes-Côte d’Azur. I přes vysoké nárůsty však MZ ČR žádná přísnější opatření nevydává. Pouze doporučuje dodržovat ostatně jako všude na světě, základní hygienická pravidla.

Doporučení hl. hygieničky ČR pro cesty do Chorvatska a Francie
  • Vyhýbejte se místům, kde se kumuluje vysoký počet osob ve vnitřních prostorách jako jsou bary, restaurace, noční podniky a raději zůstaňte na čerstvém vzduchu.
  • Dodržujte bezpečnou vzdálenost, alespoň 2 metry, od cizích osob, a to jak ve vnitřních prostorách, tak i ve venkovních.
  • Při cestách hromadnou dopravou či v jiných místech, kde se koncentruje hodně lidí, pokud možno používejte roušku či jiný prostředek ochrany úst a nosu.
  • Dodržujte zásady hygieny rukou, v případě, že nemáte po ruce dezinfekční prostředek umyjte si ruce pečlivě mýdlem a teplou vodou, a to zejména před jídlem či po cestě hromadnou dopravou atd.
  • Pokud jsou v konkrétní zemi jiné nebo přísnější podmínkydůrazně doporučujeme je dodržovat.
Doporučení hl. hygieničky ČR cestovatelům po návratu z Chorvatska a Francie
  • Po dobu 14 dnů sledovat svůj zdravotní stav.
  • V případě příznaků zůstat doma a telefonicky kontaktovat svého praktického lékaře.
  • Vyhýbat se hromadným akcím a dodržovat bezpečný odstup, alespoň 2 metry, od ostatních.
  • Zvážit návštěvy domovů seniorů a jiných zranitelných skupin obyvatel, případné návštěvy s ochrannou úst a nosu.
  • Při cestách hromadnou dopravou či v jiných místech, kde se koncentruje hodně lidí, pokud možno používejte roušku či jiný prostředek ochrany úst a nosu.
  • Často si mýt ruce vodou a mýdlem a používat dezinfekci.
  • Kýchat do jednorázového kapesníku nebo do rukávu.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here