Zorientovat se v aktuálně platných preventivních opatření v Česku má lidem pomoci čtyřbarevný tuzemský semafor Ministerstva zdravotnictví ČR [MZ ČR]. Každý okres bude podle míry rizika zabarven bílou, zelenou, žlutou či červenou barvou. Na národní covid semafor je ale třeba počkat. A to do příštího pondělí.

Tuzemský semafor má zpřehlednit epidemiologickou situaci v jednotlivých okresech České republiky. Dle barevného rozlišení by měla i laická veřejnost poznat míru rizika přenosu infekce v označeném místě. To podle Ministerstva zdravotnictví ČR [MZ ČR] znamená pochopit, jaká preventivní opatření v něm platí. Míra rizika však nevychází z aktuálního počtu právě nakažených v daném okrese, ale z míry rizika komunitního šíření infekce. Nemusí proto vždy platit, že červený nebo i žlutě označený okres má nejvyšší počet covid pozitivních pacientů.

Pro barvu semaforu bude zejména určující vyhodnocení epidemiologů na hygienické stanici v daném regionu. To oni znají místní epidemiologickou situaci nejlépe,“ uvedla hlavní hygienička ČR Jarmila Rážová.

Nová mapa je v podstatě obdobou ministerstvem současně zveřejňované mapy. Ta zobrazuje laboratorně potvrzené případy nemoci covid-19 podle regionů od bílé až do tmavě růžové až červené barvy. Čím tmavší odstín okres má, tím vyšší je v něm počet pozitivních případů. Poté, kdy MZ ČR upravilo statistiky počtu nakažených a vyléčených covid pacientů, došlo na mapě k významným změnám barevného rozlišení rizika nákazy.

Covid nabírá na síle. Preventivní opatření se vrací

Tuzemský semafor má čtyři pohotovostní stupně

Tuzemský semafor se bude moci podle míry rizika šíření infekce covid-19 v daném okrese zabarvit, jak již bylo zmíněno do čtyř barev, neboli čtyř pohotovostních stupňů.

Co značí jednotlivé barvy na tuzemském covid semaforu MZ ČR

tuzemsky_semafor[Zdroj: MZ ČR]

Stupeň 0 je označen bílou barvou a znamená stav s nulovým nebo zanedbatelným rizikem nákazy. Jde o situace, kdy mezinárodní autority informují o výskytu nemoci v zahraničí. Stupeň 1, označený zelenou barvou, znamená, že se v okrese začaly objevovat případy nákazy jen výjimečně a je znám zdroj nákazy. Pohotovostní stupeň 2 je označen žlutou barvou, kdy už v okrese dochází i ke komunitnímu šíření nemoci. Zdroj nákazy není u infikovaných osob znám a ani nepobývaly v místě s vysokým rizikem přenosu nákazy. Posledním je pak stupeň 3, který je označený červenou barvou. V takovém okrese se nemoc přenáší komunitně a počty nově nakažených vytrvale rostou. V takovém regionu už hygienici zavírají veřejná prostranství, omezují pohyb obyvatel a platí ta nejpřísnější opatření k zabránění šíření infekce.

Česko nemá žádný červeně zabarvený okres

V současné době v Česku není jediný okres, který by byl v nové mapě zachycen červenou barvou. V pohotovostním stupni 2, tedy ve žluté barvě, by dnes byla Praha a okresy Moravskoslezského kraje a nově i Jihlava a částečně Brněnsko. Tuzemský semafor MZ ČR plánuje v nových barvách zveřejnit v pondělí příštího týdne, tedy 3.8.2020.

Odborníci budou při aktualizaci mapy pracovat se čtyřmi stupni pohotovosti, na které pak budou navázána protiepidemiologická omezení. Ta mají zamezit šíření nového koronaviru v daném okrese. V praxi tak půjde například o povinnost zakrytí nosu a úst ve vnitřních prostorech, redukci počtu účastníků na hromadných akcí, omezení otevíracích doby, dodržování rozestupů. Nový tuzemský semafor bude dle MZ ČR i určitou metodikou a návodem pro hygienické stanice a samosprávní celky. Měl by jim říci, jak postupovat v případě zvýšeného rizika komunitního šíření nemoci v jejich regionu. Ku pomoci by měl být i poskytovatelům zdravotních, sociálních a dalších pobytových služeb.

Ladislav Dušek: Situace v Česku je plošně dobrá

Epidemiologická situace je podle ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky [ÚZIS] plošně dobrá. Hygienikům se daří trasovat kontakty nově nakažených. Dobrou zprávou dle něj také je, že zachytávají i nakažené bez příznaků nebo jen s mírnými příznaky nemoci.

„Nekontrolované šíření nemoci České republice nehrozí,“ říká.

Velmi nízký zůstává i počet nově hospitalizovaných s těžkým průběhem nemoci k poměru nově diagnostikovaných. Bez výrazného zásahu je i seniorní populace.

„Zásah ve skupině 75+ tvoří 5 procent ze všech nově diagnostikovaných. Tím nechci zpochybňovat vážnost pacientů, kteří leží s vážným průběhem v nemocnicích,“ uvádí.  

Stejně tak neroste ani mortalita pacientů s covid-19.

Podle něj se zlepšuje situace na Karvinsku, kde se reprodukční číslo v tuto chvíli pohybuje pod hodnotou 1. Obdobně to vypadá i v nedalekém Frýdku–Místku, kde se infekcí nakazili desítky obyvatel.

Samostatnou kapitolou ale zůstává hlavní město Praha, kde se nákaza drží dlouhodobě ve zvýšeném riziku a to i v posledním měsíci. Zvýšení tlaku na nemocniční péči však v metropoli nehrozí, většinou jde o pacienty s mírnými až žádnými symptomy nákazy.

„V posledním měsíci ležel v nemocnici s těžkým stavem jeden až dva pacienti s covid-19,“ říká Ladislav Dušek.

Podle něj je R [reprodukční číslo] v Praze na hodnotě 1,9, což není dle jeho slov pozitivní zpráva, ale není to ani žádná tragédie.

„Obezřetnost je však na místě,“ dodává.

Lokální ohniska nákazy covid-19

Aktuálně hygienici řeší zvýšené počty přenosů nákaz v několika regionech země. Konkrétně jde o okres Kutná Hora, ve kterém je celkový počet nových případů za období 1.7. – 25.7. 55, z toho 5 případů ve věku 65+. Dále v okrese Jihlava s celkovým počtem nových případů za období 1.7. – 25.7. 100, z toho 31 případů ve věku 65+, v Praze činí celkové počty nových případů za období 1.7. – 25.7. 561 případů, z toho 34 případů ve věku 65+.

Okres Frýdek-Místek má za období 1.7. – 25.7. celkem 279 případů, z toho 36 případů ve věku 65+ a okres Karviná, ve kterém hygienici potvrdili v období 1.7. – 25.7. celkem 728 případů, z toho 86 případů ve věku 65+.

Veronika Táchová

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here