Žloutenku typu C má tisíce lidí. Mnozí o tom ale neví

0
803
typu_C
Foto: Pixabay.com

Motto letošního Světového dne hepatitid, který připadá na dnešní den [28.7.], zní „Budoucnost bez hepatitid“. Vymýtit hepatitidu neboli žloutenku ze společnosti se jen těžko podaří, snížit její výskyt na minimum ale reálné je. A to pomocí prevence, testováním a včasnou léčbou. A to platí i pro žloutenku typu C [HCV].

Dnes je léčitelná a vyléčitelná již i nákaza virem hepatitidy C [HCV]. A to zcela bezbolestně do osmi až dvanácti týdnů od zahájení terapie. Jakkoli je tato nemoc připisována hlavně narkomanům, promiskuitním osobám či lidem neodborně tetovaným, což platí především pro vězně, onemocnět jí může každý. V riziku, byť nízkém, jsou i lidé žijící dnes své životy zcela běžným způsobem. Ti, kteří se virem hepatitidy C nakazili v minulosti, přitom nepociťují žádné příznaky a jejich jaterní testy jsou v normě.

„Nebezpečí šíření viru nejvíce nízkorizikovou skupinou, která o své nemoci neví, je problém nejen u nás, ale i v západních zemích. U vysoce rizikové populace jako jsou uživatelé drog je problematika odlišná. Pacienti jsou celkem dobře diagnostikovaní v rámci kontaktu s adiktologickými službami,“ vysvětluje vědecký sekretář ČHS ČLS JEP a lékař z Kliniky hepatogastroenterologie IKEM Jan Šperl.

HCV přichází z východu, říká Jan Šperl z IKEMu

Podle odborníků lidé, kteří v sobě mají vir žloutenky typu C, ale neví o tom, ohrožují sebe i své blízké. Lékaři proto doporučují, aby se i lidé, kteří se někdy v minulosti chovali rizikově, nechali na přítomnost viru hepatitidy C otestovat bez jakéhokoliv ostychu. Podle odhadů epidemiologů totiž v Česku žije až 40 tisíc osob s chronickou virovou hepatitidou C aniž by o ní věděli a u osmi tisíců z nich hrozí cirhóza jater.

HCV infekce ohrožuje i lidi, u nichž by to málokdo čekal

Žloutenka typu C: Pozor na malé hříchy z mládí

K nákaze hepatitidou C stačí podle odborníků vcelku málo. Může jít o jednorázovou zkušenost s drogou, nahodilý nechráněný pohlavní styk, amatérské tetování, piercing nebo dokonce krevní transfúzi před rokem 1992.

„Zvážit možnost nákazy by měli i osoby, které pobývali v nemocnici v čase do konce 80. let a dostali se do styku s injekcemi. Důvod je, že v té době se ještě nepoužívaly jednorázové jehly, ale skleněné, které se vyvařovaly,“ upozorňuje místopředseda České hepatologické společnosti ČLS JEP a vedoucí oddělení gastroenterologie, hepatologie a metabolismu ÚVN Praha Petr Urbánek.

U osob s nízkým rizikem nákazy je problém, že o své nemoci neví a nejsou proto ani léčení. Tím ohrožují sebe i své blízké. Lékaři proto doporučují, aby se i lidé, kteří se někdy v minulosti chovali rizikově, nechali na přítomnost viru hepatitidy C otestovat. A to nejlépe u svého praktického lékaře. Další možností je pak navštívit infekční kliniku, anebo jedno ze specializovaných center pro léčbu hepatitidy C.

„Spontánní odstranění viru je asi u 15 až 20 procent případů nemocných. U ostatních přechází v chronické onemocnění a rozvíjí se pomalu zánět. U 15 až 20 procent pak cirhóza jater,“ vysvětluje Radan Brůha ze IV. interní kliniky – Kliniky gastroenterologie a hepatologie 1. LF UK a VFN v Praze.

Moderní antivirotika HCV vyléčí do 12 týdnů

Hepatitida C je v prvních letech nemoci zcela bez příznaků. Jak již bylo zmíněno, zhruba u 15 až 20 procent nakažených odezní spontánně, u ostatních přechází v zánět a po letech dochází k chronickému selhání jater. Bez transplantace jater pak nemá pacient šanci přežít.

IKEM: Dárci orgánů už dávno nejsou jen motorkáři

Při včasném podání léků se dá hepatitida C úspěšně vyléčit. Dnes už jsou i v Česku dostupné moderní přímo působící antivirotika. Ty dokáží nemoc v 99 procentech případů vyléčit do osmi až dvanácti týdnů.

„Velkou část osob takto úspěšně vyléčených je možné dokonce po určité době uvolnit z péče hepatologů a mohou vést naprosto běžný život bez jakéhokoliv omezení,“ vysvětluje Radan Brůha.

Léky na hepatitidu C už se dnes nepodávají injekčně jako v minulosti, ale tabletami s minimem vedlejších účinků. Dobrá zpráva je, že léčba HCV je pacientům plně hrazena z veřejného zdravotního pojištění

„Moderní léčba přímo působícími antivirotiky je v ČR k dispozici již od roku 2014. V IKEM byla za posledních šest let poskytnuta více než tisíci pacientů. Díky moderní léčbě se podařilo odvrátit potřebu transplantace jater u desítek pacientů. HCV infekci se podařilo vymýtit mezi pacienty léčenými umělou ledvinou a mezi pacienty s transplantovanými orgány,“ uzavírá Jan Šperl.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here