Vláda na včerejším jednání [27.7.] schválila zřízení nového poradního orgánu. Jím je Rada vlády pro zdravotní rizika. Rada se má zabývat zdravotnickými hrozbami širšího rozsahu. Do čela nového orgánu se zvolil premiér Andrej Babiš [ANO]. První zasedání rady se koná dnes odpoledne.

„Tato Rada je zřízena nejen kvůli koronaviru, ale eventuálně v budoucnosti také pro další zdravotní rizika. Jde o to, abychom spojili své síly, a musí to mít jasný systém řízení,“ vysvětlil důvody zřízení nového orgánu premiér a jeho předseda Andrej Babiš.

Místopředsedy v Radě jsou ministr vnitra Jan Hamáček [ČSSD] a ministr zdravotnictví Adam Vojtěch [za ANO]. Dalšími členy jsou ministr obrany Lubomír Metnar [za ANO], vládní zmocněnci pro digitalizaci Vladimír Dzurilla a Roman Prymula pro vědu a výzkum ve zdravotnictví. V Radě je i předseda Asociace krajů ČR, hejtman kraje Vysočina a místopředseda sněmovního zdravotnického výboru Jiří Běhounek [za ČSSD] a dále náměstek ředitele Všeobecné zdravotní pojišťovny [VZP ČR] David Šmehlík.

Rada vlády pro zdravotní rizika má odvracet hrozby

Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha bude mít nově zřízený orgán na starosti řešení aktuálních rozvalů.

„Nyní je to covid, ale může to být i jiná epidemie. Jde o supervizující orgán, kde my budeme u jednoho stolu,“ vysvětlil ministr.

Radě přitom bude podřízený i Integrovaný centrální řídicí tým. Ten bude řídit hlavní hygienička ČR Jarmila Rážová. Součástí řídícího týmu budou také dva zástupci armády a dva zástupci z ministerstva zdravotnictví.

„Oceníme, když nám armáda pomůže. Ale z hlediska odbornosti, tam musí být silná role ministerstva zdravotnictví. Armáda nám pomůže v organizaci laboratoří. Pokud jde o odbornou otázku, řízení celé epidemie, nastavování nařízení a opatření, tam musí zůstat hlavní role ministerstva zdravotnictví,“ vysvětlil Adam Vojtěch.

Armáda pomůže s Chytrou karanténou

Armáda ČR má pomáhat především s řízením projektu Chytrá karanténa. Ten se totiž v posledních týdnech, kdy v Česku rostou počty nově potvrzených covid pozitivních pacientů, ukázal jako ne plně funkční. Ministr vnitra Jan Hamáček proto prohlásil, že by se chytrá karanténa měla vrátit zpět pod armádu, v jejíž gesci byla do konce května.

J. Hamáček: Chytrá karanténa by měla být pod armádou

Později pro ZdraveZpravy.cz upřesnil, že není nějakým kritikem práce MZ ČR, ale jen dělá svou práci v rámci bezpečnosti země. To znamená, že vidí, že se projekt poté, kdy přešel pod MZ ČR, dostal do problémů.

„Já jsem pouze upozornil na to, že chytrá karanténa nefunguje pod MZ ČR tak, jak má. A můj názor je, že ta role armády by měla být posílena. A tam směřují i jednání vlády a zřejmě dojde k dohodě,“ uvedl krátce před včerejším jednáním vlády o zřízení Rady.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here