J. Hamáček: Chytrá karanténa by měla být pod armádou

0
354
karantena
Foto: ČSSD

Chytrá karanténa v Česku podle odborníků příliš nefunguje. Využívání IT technologií je přitom účinný způsob v boji proti novému koronaviru. Projekt měla zprvu v gesci Armáda ČR, poté přešel pod Ministerstvo zdravotnictví ČR [MZ ČR].

Nyní zaznívají hlasy, že MZ ČR svou úlohu v případě chytré karantény nezvládá.

„Armáda to zvládala, a pokud se ukáže, že to ministerstvo zdravotnictví není schopné garantovat, vrátíme to armádě,“ uvedl vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček [ČSSD] k projektu chytrá karanténa v pořadu Partie televize Prima.

Ovšem s tou podmínkou, že ministr zdravotnictví Adam Vojtěch [za ANO] přizná, že mu projekt chytrá karanténa nejde a s přechodem musí souhlasit i ministr obrany Lubomír Metnar [za ANO]. Jan Hamáček zároveň upozornil, že lidé musí znát současnou epidemiologickou situaci, aby se mohli připravit na případná preventivní opatření.

„Očekávám, že ministr na vládě představí nějaký český semafor. Co se stane, pokud by se situace zhoršovala,“ uvedl Jan Hamáček.

Semafor bude, tvrdí ministr Vojtěch

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch [za ANO] dnes v pořadu Otázky Václava Moravce [OVM] v České televizi řekl, že zítra [v pondělí 27.7.] oficiálně představí třístupňový semafor pro Českou republiku. Jde o obdobu ministerského semaforu, který barevně rozlišuje země podle výše rizika nákazy novým koronavirem.

MZ rozsvítilo cestovní semafor a uvolnilo další pravidla

Nový tuzemský semafor má rozlišovat jednotlivé regiony podle konkrétních preventivních opatření. Ty se totiž okres od okresu liší a lidé v nich nemají jasno. Nový systém bude podle ministra Vojtěcha plnit funkci pandemického plánu.

„Stupně budou podle síly komunitního šíření,“ vysvětlil Adam Vojtěch.

Dodal, že dnes by například Moravskoslezský kraj nebo Praha dosahovaly středního, tedy oranžového stupně.

Technoparty u Ješetic

Jan Hamáček se vyjádřil i k víkendové technoparty u Ješetic, nad jejímž konáním se za současné situace, kdy rostou počty covid pozitivních případů, podivily i autority. Open Air technoparty [na louce pod širým nebem], která se koná od pátku do pondělí, navštívily tisíce osob. Na akci přitom nebylo zajištěno sociální zařízení, dezinfekce a návštěvníci se pohybovali několik kilometrů od místa konání v přilehlých vesnicích.

Technoparty u Ješetic začala! Míří na ni lidé z celé ČR

Podle ministra si ale situace nevyžadovala zásah policie. Nepožádala o něj ani místně příslušná hygiena, ani ministerstvo zdravotnictví. Jak zmínil Jan Hamáček, v současné době platí nařízení MZ ČR zákaz akcí nad tisíc osob.

„Pokud by tam těch dva tisíce lidí zůstalo, tak by tam policie zasáhla,“ konstatoval s tím, že by šlo spíše o krajní možnost řešení.

„Nikdo tady nechce druhý CzechTek,“ dodal.

Covid-19 se šíří rychle

Odborníci však upozorňují, že nový koronavirus je zákeřný právě svou schopností se rychle šířit. Jak ostatně potvrzuje i nedávné rozšíření infekce v dolech těžební společnosti OKD nebo na večírku v pražském klubu Techtle Mechtle.

„Zdá se, že hodně vadí, když lidé zpívají, hlasitě mluví a jsou vedle sebe. Z tohoto pohledu zavírání hospod ve 23 hodin, které se hodně kritizovalo, dává smysl. Protože opilí lidé právě hodně křičí, zpívají, objímají se… a šíří virus,“ uvedl v nedávném rozhovoru pro Český rozhlas Plus biochemik a prorektor pro vědu a výzkum UK Jan Konvalinka.

PODCAST: Vyšší nárůst covid pacientů se dal čekat

Karanténa a právo volit

Za zhruba dva měsíce se mají v Česku konat volby do krajských zastupitelstev a první kolo voleb do třetiny Senátu. Za současných legislativních podmínek se však lidé v karanténě voleb účastnit nemohou. Podle Jana Hamáčka je tak jediným řešením změna zákona.

„Ať uděláme cokoli, tak to bude muset znamenat změnu volebního zákona,“ řekl.

Konkrétně se budou muset upravit ta ustanovení zákona, podle kterých lidé v karanténě nemohou kvůli jejich zdravotnímu stavu hlasovat. Zákaz volit by měl ale zůstat zachován v závažných případech. Jako je například otevřená tuberkulóza.

Změnu volebního zákona bude podle ministra Hamáčka třeba projednat ve zrychleném režimu v průběhu srpna a září. K možnosti volit v karanténě se mezi politiky vedou diskuze. Někteří navrhují dezinfikovat volebních lístky, jiní ověřovat volbu lidí v izolaci prostřednictvím QR kódů nebo odevzdat lístek korespondenčně. Hlasování poštou se ale podle Jana Hamáčka do podzimu určitě nestihne.

Evergreen: Ochranné pomůcky v Česku nejsou

V týdnu rezonovalo společností i vyjádření předsedy Správy státních hmotných rezerv [SSHR] Pavla Švagra, který uvedl, že správa nemá aktuálně v majetku ani jednu ochrannou zdravotní pomůcku. Správa podle Pavla Švagra v tuto chvíli dokončuje otevřená výběrová řízení a v několika dnech s nákupem pomůcek začne. Důvod je podle Jana Hamáčka znění zákona na zadávání veřejných zakázek, podle kterého nelze nic koupit.

„Kdokoliv na tento zákon sáhne, tak je za korupčníka a lump,“ prohlásil.

Jedinou možností zrychlení nákupů ochranných pomůcek, je změna tohoto zákona, která by umožnila nákupy bez zadávacího řízení. Novelu má v pondělí projednat vláda. Podle Jana Hamáčka ji ale pravděpodobně odmítne. Druhá možnost je pak obnovit stav nouze, což ale Jan Hamáček vyloučil.

–ČTK/VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here