V posledních dnech v ČR výrazně narostly počty covid pozitivních pacientů. K situaci se v podcastovém rozhovoru pro ZdraveZpravy.cz vyjadřuje biochemik, vedoucí výzkumné skupiny na Ústavu organické chemie a biochemie [ÚOCHB] AV ČR a prorektor Univerzity Karlovy pro vědu a výzkum Jan Konvalinka.

V posledních dnech se výrazně zvýšil počet nakažených v Česku. Nejvíce infikovaných potvrzují hygienici na Karvinsku, kde se nemoc šíří mezi horníky těžební společnosti OKD a jejich příbuznými. Podle Jana Konvalinky nejde o nic překvapivého.

„V tom prostředí se nedají nosit roušky, nedá se tam držet odstup. Ty chlapy jsou blízko u sebe a dýchají na sebe. Tam když je jeden infikovaný, tak se nakazí všichni nebo spousta z nich,“ říká a dodává: „Nebral bych to dramaticky, je to zavlečeno z Polska.”

Infekce na Karvinsku se podle něj rozšířila především mezi mladými lidmi a u většiny nakažených nemoc projde bez následků. V tuto chvíli se dle jeho slov musí zabránit především komunitnímu šíření infekce, tedy nekontrolovanému šíření celým Českem.

„Pokud je to lokálně izolované, tak je to dobře,“ shrnuje.

Jan Konvalinka se v rozhovoru vyjadřuje i ke snahám o českou vakcínu. V jejím případě je skeptický a neztrácel by na jejím vývoji v ČR čas, peníze a ani energii.

Při volném průběhu bude covid pacientů rychle přibývat

Podle dosud získaných údajů je 30 až 80 procent z nakažených bez příznaků nemoci. Často se vedou i diskuze, zda se nemá nemoci nechat volný průběh a takzvaně se promořit. Podle Jana Konvalinky by takové řešení ale přineslo tisíce mrtvých. Promořenost v Česku se podle jeho odhadu může pohybovat maximálně kolem pěti procent.

„Kdybychom tomu nechali volný průběh, tak by se nám bez pochyby nepodařilo, a to se nepodařilo nikomu na světě, izolovat staré lidi a ohrožené skupiny. Nakonec by se to dostalo do domovů pro seniory, do LDN. To by znamenalo tisíce mrtvých, a to si nepřejeme,“ vysvětluje.

Zmiňuje i Švédsko, kde nedělali tak přísná opatření jako v jiných zemích.

„Dnes mají 15x více obětí nemoci, ale promořenost stejně nemají. Je tam něco mezi pěti až sedmi procenty lidí, kteří se s nemocí potkali,“ říká.

Dodává, že navíc není vůbec jasné, zda jsou ti lidé chráněni před dalším rozvojem infekce.

Česká vakcína proti covid-19

Před několika týdny oznámilo Ministerstvo zdravotnictví ČR [MZ ČR], že i Česká republika se snaží o vývoj vakcíny proti novému koronaviru. Jan Konvalinka byl jedním z vědců, který napsal dopis českému ministru zdravotnictví Adamu Vojtěchovi [za ANO], v němž se k této akci staví skepticky.

„Já osobně si myslím, že v tomto závodě nám peloton utekl. Je tu příliš mnoho velmi pokročilých metod, jak tuto vakcínu připravit a my nemáme šanci je dohnat. Spíše bych se v mezinárodním konsorciu pokusil přidat k týmům, které už na vývoji vakcíny pracují,“ říká Jan Konvalinka.

K mezinárodnímu vývoji a dostupnosti vakcíny proti covid-19 uvádí, že je důležité, aby vakcína byla bezpečná. Důvod je, že se bude dávat milionům zdravých lidí a nelze riskovat zhoršení jejích zdraví. Nová vakcína se podle něj sice možná do konce roku připraví, ale bude třeba ji testovat.

„Můj osobní názor je, že na jaře příštího roku tady ještě nebude,“ uzavírá.

Veronika Táchová

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here