V ČR v neděli přibylo 305 nových případů koronaviru SARS-CoV-2. Počtvrté od začátku epidemie byl denní přírůstek vyšší než 300, naposledy se tak stalo 3.4. Podíl odhalených případů nákazy k celkovému množství provedených testů byl 16,83 procenta, což je nejvíce od začátku epidemie.

Důvodem vysokého nárůstu covid pozitivních pacientů v posledních dnech je především to, že se testuje cíleně v aktuálních ohniscích nákazy, tedy hlavně na Karvinsku a v těžební firmě OKD. Testů také bylo méně než ve všední dny. Laboratoře jich provedly 1 812. Vyplývá to z údajů Ministerstva zdravotnictví ČR [MZ ČR] zveřejněných dnes v 09:00 hodin.

„Směřujeme všechny síly hygieniků do Moravskoslezského kraje, zejména na Karvinsko. Poslední skokové nárůsty pozitivních případů se opět týkají tohoto lokálního ohniska. Jsou dány zejména masivním testováním kontaktů horníků a bohužel také neukázněností občanů,” řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch [za ANO] s tím, že vzhledem k plošnému testování v OKD, bude incidence na Karvinsku v následujících dnech klesat.

Denní nárůst nových případů v poslední době zrychluje. Ve čtvrtek přibylo 93 nakažených, v pátek 168, v sobotu 260 a v neděli 305. Ještě výraznější je nárůst podílu odhalených případů k počtu provedených testů. V pátek to bylo 3,81 procenta, v sobotu 10,33 procenta a v neděli téměř 17 procent. Průměr za posledních sedm dní je pak 5,75 procenta. U většiny lidí má nemoc mírný průběh. S koronavirem je nyní hospitalizováno 123 pacientů. Těžký průběh nemoci jich má 29 z nich.

Co říká Jarmila Rážová

Hlavní hygienička ČR Jarmila Rážová uvedla, že testování v ohniscích nákazy přináší u pozitivních testů mnoho kontaktů pozitivních pacientů.

„Pozitivita u horníků je cca deset procent ze všech u nich provedených testů,“ uvedla s tím, že virus je tu dále s námi.

„To je dobré z hlediska zdraví pacientů, ale z hlediska šíření viru je to špatně. Není tedy správné podceňování příznaků. Například, když má někdo teplotu 39 stupňů, tak se neúčastní firemního večírku. Protože tím dojde k dalšímu šíření nákazy,“ uvedla.

Dodala, že takto zbytečně vytvořených kontaktů je mnoho. V případě firemního večírků zvlášť, když jde o firmu s celorepublikovou působností. I takový případ hygienici řešili. Stranou by podle ní neměli zůstat ani zaměstnavatelé. Ti by neměli podle ní najímat pracovníky s pozitivním testem. Měli by dbát na dodržování preventivních pravidel.

„Co se týče firem, máme kolem deseti ohnisek, které kolegyně řeší, ale jsou pod kontrolou a nepředstavují žádnou zátěž z hlediska dalšího šíření,“ upřesnila Jarmila Rážová.

V okrese Karviná se rozvolňování nekoná

Plánované celorepublikové rozvolňování přijatých opatření od 1. července se proto nebude Karvinska týkat. Stát naopak od úterý na Karvinsku a Frýdecko-Místecku opatření zpřísní. Zakáže například návštěvy nemocnic a sociálních zařízení nebo omezí účast na hromadných akcích z 500 na nejvýše 100 lidí. Omezení se týká i koupališť. Navíc po uvolnění opatření od 1. července ve zbytku republiky zůstanou v Moravskoslezském kraji povinné roušky. A to uvnitř budov při větších akcích a v některých provozovnách. Na Karvinsku a Frýdecko-Místecku i v MHD či taxících. Přeshraniční pracovníci v celém kraji pak budou muset předkládat zaměstnavatelům testy na covid-19.

Právě v okrese Karviná je podle údajů ministerstva aktuálně nejvyšší podíl nově potvrzených případů nákazy na obyvatele. V posledních dnech tam připadá na 100 tisíc obyvatel více než 183 pozitivních případů. V sousedním okrese Frýdek-Místek, kde je druhý nejvyšší výskyt, je zhruba 32 případů na 100 000 obyvatel.

Moravskoslezský kraj je také nejpostiženějším regionem Česka od začátku epidemie koronaviru. V posledních dnech předstihl i Prahu. Tamní laboratoře dosud odhalily 2 650 nakažených, v hlavním městě jich zatím bylo 2 505. Na 100 tisíc obyvatel připadá v Moravskoslezském kraji téměř 221 případů nákazy, v Praze je to 189 nakažených na 100 tisíc obyvatel.

Změna informování o vývoji situace v ČR

Na tiskové konferenci MZ ČR vystoupil i ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky [ÚZIS] Ladislav Dušek. Ten uvedl, že všechny nárůsty, které byly až šokující, pocházejí z ohnisek nákazy. Situace se lepší v Praze.

„Situace v ČR je dobrá, není bez riziková, ale také nikam neeskaluje,“ ubezpečil společnost.

Jako novinku uvedl změny v poskytování informací o vývoji epidemie covid-19. ÚZIS je nově bude denně aktualizovat k 17:00, nikoli ráno. Důvod jsou letní měsíce i skutečnost, že přes noc získaná data je třeba přes den ověřovat, čímž se měnily přes den statistiky. Systém se dle jeho slov stal navíc zatěžující pro pracovníky hygienických stanic.

–DNA/ČTK–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here