Na německých letištích budou moci všichni cestovatelé při návratu z rizikových zemí zdarma podstoupit test na koronavirus. Pokud cestovatelé test odmítnou, musejí do dvoutýdenní karantény. Testy zdarma mají v Německu ale všichni cestovatelé a dokonce i někteří učitelé a zaměstnanci škol.

O testech zdarma na letištích rozhodli ministři zdravotnictví jednotlivých spolkových zemí. Na seznamu rizikových zemí vede německý zdravotnický Institut Roberta Kocha [RKI] více než stovku států. Jsou mezi nimi například Spojené státy, Egypt, Turecko, Izrael nebo Jihoafrická republika.

„Také navrátilci z nerizikových zemí se mohou nechat během 72 hodin otestovat. Ale nikoli na letišti,” uvedla po jednání berlínská ministryně zdravotnictví Dilek Kalayciová.

Avšak i pro tyto cestovatele budou testy zdarma, nikoli však na letišti, ale k tomu vybraných laboratořích. Německé úřady chtějí rozšířením dostupnosti testů zabránit tomu, aby lidé, kteří se nakazili během dovolené, začali šířit virus po zemi. V poslední době se v Německu zvyšuje počet nově odhalených případů nákazy virem SARS-CoV-2. Celkem se v zemi s 83 miliony obyvatel od počátku epidemie infekce potvrdila u 204 183 lidí.

Na test zdarma mají nárok i učitelé

Další novinka je, že nárok na test zdarma mají i všichni učitelé a zaměstnanci škol v německých spolkových zemích Meklenbursko-Přední Pomořansko a Hamburk. Otestovat se mohou i opakovaně, i když nemají žádné příznaky nákazy. Možnost bezplatného testování zatím platí do začátku října a má být pro pedagogy ujištěním, že se mohou po prázdninách bezpečně vrátit do práce.

V Hamburku mohou testy zdarma podstoupit nejen učitelé, ale i vychovatelé, administrativní pracovníci a další zaměstnanci škol. Celkem jde až o 25 000 lidí. Ti mohou na testy chodit v případě zájmu opakovaně. Spolková země je připravená uvolnit na testování ze svého rozpočtu dva až čtyři miliony eur [až 105 mil. Kč]. V Meklenbursku-Předním Pomořansku platí nabídka i pro pracovníky mateřských škol. Každý pedagog může do října podstoupit až pět testů v rozmezí dvou týdnů.

Německo má 9 118 obětí

Počet prokázaných případů nákazy koronavirem v Německu stoupl v pátek o 781 a dalších sedm nemocných zemřelo. Za sobotu pak 305 nových případů, počet mrtvých se nezvýšil. Vyplývá to z údajů Institutu Roberta Kocha [RKI].

Z nemoci covid-19, kterou v Německu potvrdili u 205 269 lidí, se již 189 800 uzdravilo a 9 118 nemocných zemřelo. Reprodukční číslo, které udává, kolik dalších lidí v průměru nakazí jeden infikovaný, je podle RKI v Německu 1,08. To znamená, že jeden nakažený v průměru nakazí jednoho dalšího člověka. Od poloviny května udává RKI i takzvané sedmidenní reprodukční číslo, které je méně ovlivněné denními výkyvy. Tato hodnota k půlnoci 24. července činila 1,16. Tento údaj podává obraz o dění před osmi až 16 dny.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here