Úpravy počtů nemocných a vyléčených z covidu-19, které včera [26.7.] provedlo Ministerstvo zdravotnictví ČR [MZ ČR], jsou způsobeny opožděným zadáváním dat hygieniků do systému. Ti totiž primárně řeší trasování a testování osob v ohniscích nákazy až pak zpětné vyplňování záznamů do statistiky covid pacientů.

„Když řešíte ohnisko a máte tam na to několik málo lidí, tak samozřejmě priorita je zastavit epidemii, a ne hlídat databázi,“ vysvětlil změny ve výkazech covid pacientů ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky [ÚZIS] Ladislav Dušek.

Podle něj je dobře, že hygienici v lokálních ohniscích nákazy dávají přednost trasování před zpětným doplňováním záznamů. V souvislosti “se zpětným doplňováním záznamů” odborníci dlouhodobě upozorňují na zanedbanou digitalizaci zdravotnických systémů. Ta by totiž ulevila přetíženým hygienikům, kteří se stále potýkají s nedostatečnými kapacitami.

Nárůsty nakažených se nemění

V neděli ráno [26.7.] bylo v Česku podle statistiky MZ ČR celkem 5 254 pacientů s nemocí covid-19. Odpoledne se jejich počet skokově snížil o 1 775 případů na 3 479. Zároveň se zvýšil počet vyléčených a to z 9 590 na 11 423. Za změnami ve statistikách stojí aktualizace zdravotnických dat po jejich auditu, který v minulém týdnu nařídil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch [za ANO].

Audit statistiky covid pacientů, v jehož důsledku se v neděli údaje skokově snížily, nemá podle Ladislava Duška vliv na věrohodnost dat o diagnostikovaných, zemřelých či hospitalizovaných pacientech. Ladislav Dušek zároveň upozornil, že statistiky uzdravených jsou jedinými statistikami, které vyžadovaly a vyžadují průběžnou kontrolu. Dodal, že od počátku epidemie byly tyto kontroly provedeny již tři a další budou následovat.

„Akorát ty předchozí nebyly tak významně viditelné. Určitě i v budoucnu je budeme dělat,” uvedl Ladislav Dušek.

Podle něj na věrohodnost statistiky covid pacientů audit a kontroly ale i tak nemají rozhodující vliv. Počty nově diagnostikovaných, zemřelých i hospitalizovaných se totiž sledují v reálném čase, když se vloží do databáze.

„Databáze nám nikam neujela dramaticky,“ ubezpečil.

Změna statistiky covid pacientů není zásadní

To, že statistiky nakažených a vyléčených covid pacientů potřebují aktualizovat, potvrdil i vládní zmocněnec pro vědu a výzkum ve zdravotnictví Roman Prymula. K statistice dat aktuálně nakažených se pak vyjádřil v tom smyslu, že i když nemusí být stoprocentně přesná, není její docela přesný údaj zásadně rozhodující. Vyjádřil se i ke změně metodiky, která audit provázela a stojí za významnou změnou statistiky covid pacientů.

„Kromě toho, že se vždy nedaří odhlašovat uzdravené včas ze systému, za to může i změna metodiky, kdy má být nakažený po dvou týdnech brán jako uzdravený,“ uvedl Roman Prymula.

Právě to se podle něj podepsalo až na zázračně lepších počtech nakažených a vyléčených. Díky těmto změnám v evidenci je tak v Česku podle MZ ČR aktuálně 3 525 nemocných s covidem-19 a 11 428 osob se z nemoci již uzdravilo.

Přesné statistiky o počtu vyléčených podle Romana Prymuly ovlivňují ale i další údaje. Například při denním nárůstu nakažených o 200 pacientů po dobu dvou týdnů by podle něj měla statistika aktuálně nemocných ukazovat zhruba 2 800 pacientů.

„Když se k tomu přičtou závažně nemocní, kteří jsou například na plicní ventilaci a které systém může evidovat déle, vzroste počet přibližně nad 3 000, což zhruba odpovídá nynější upravené statistice,“ upřesnil.

Lokální ohniska rostou, hygienikům přibývá práce

Ohnisek nákazy se v uplynulých týdnech v České republice vyskytlo hned několik. Nejvíce nakažených za posledních sedm dní v přepočtu na 100 000 obyvatel dlouhodobě vykazuje Karvinsko, a to přes 62. Následuje okres Jihlava s 57 a Frýdecko-Místecko s 39 nakaženými na 100 000 obyvatel za poslední týden.

Praxe ukazuje na přetíženost krajských hygienických stanic všude tam, kde se nákaza objeví. I přes vzájemnou výpomoc stanic z celé republiky, zůstávají kapacity hygienických stanic stále nedostatečné. Ministerstvo zdravotnictví sice ohlásilo, že by chtělo počty hygieniků zvýšit, ale tento plán se mu prozatím nedaří realizovat. Ze 134 nových míst na krajských hygienických stanicích, která byla vytvořena a byly na ně uvolněny finance, je nyní podle ministra Adama Vojtěcha obsazeno pět. Ministr ovšem také dodal, že stále běží výběrová řízení na pozice hygieniků, přičemž většina z nich má být ukončena v srpnu. Upřesnil, že problém spočívá v nacházení kandidátů na lékařské pozice. Například na Vysočině se nepřihlásil nikdo. Senátor Marek Hilšer k tomu v České televizi uvedl, že s hygienickou specializací se za poslední rok atestovali dva lékaři. S nedostatkem pracovníků v hygienických stanicích souvisí i výkon systému v testování osob na covid-19.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here